1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Formula 1

Perjantai-dokkari: Matkalla formula ykkösiin ilman varasuunnitelmaa

Perjantai-dokkari Ilman varasuunnitelmaa vie moottoriurheilun maailmaan. Formula 1 on monelle ajajalle unelma ja 14-vuotias Axel Saarniala on valmis tekemään kaikkensa sinne päästäkseen. Koko elämänsä kilpaa ajanut Mika Salo tietää kuitenkin, ettei omaa menestystä voi ohjata.

Perjantai: Perjantai-dokkari: Ilman varasuunnitelmaa
Perjantai: Perjantai-dokkari: Ilman varasuunnitelmaa

Espoolainen Axel Saarniala ajaa kartiniga ilman varasuunnitelmaa: hän haluaa päästä vain formula ykkösiin. Perhe on valmis satsaamaan kaiken, myös rahat, jotta Axel pääsisi tavoitteeseensa.

- Haluan voittaa aina. Jos olen kakkonen tai kolmonen, niin harmittaa. Olen huonolla tuulella yleensä, jos menee huonosti, hän totesi Ilman varasuunnitelmaa -dokumentissa.

Axel oli ensimmäistä kertaa radalla 2012 ja osoitti heti taitonsa. Mikko-isä oli vakuuttunut ja hankki pojalleen oman auton ja tänä vuonna Axel ajoi OKJ-luokassa hopealle.

- Toiset ovat tosi vaativia lapsiaan kohtaan. Siihen en ole koskaan lähtenyt. Pitää mennä Axelin ehdoilla. Missään nimessä Axel ei aja minun ehdoillani, että tämä olisi minulle joku haave. Siihen täytyy olla oma palo ja niin kauan kun sitä on, yritetään kaikin tavoin tukea.

"Kaikki eivät tule näkemään hyvää tulevaisuutta"

Mika Salo ei F1-urallaan pystynyt koskaan voittamaan osakilpailua eikä tavoittelemaan mestaruutta, mutta hän on niittänyt silti mainetta kunniaa moottoriurheilun maailmassa useissa eri sarjoissa.

- Pitää menestyä koko ajan, jotta menee eteenpäin. Kaikki eivät tule näkemään hyvää tulevaisuutta, Salo totesi dokumentissa.

- Nuorena se voi olla iso pettymys, kun putoaa tyhjän päälle. Kilpailu kovenee koko ajan. Se alkaa isolta alueelta ja joka vuosi vain parhaat menevät eteenpäin. Loppujen lopuksi siellä on se ihan pieni joukko. Missä välissä putoat siitä vai putoatko? Mitä pidemmälle menee, ja se unelma ei täytykään, niin sitä putoaa paljon korkeammalta. On vanhempi ja kokeneempi, ja sitten ei olekaan enää mitään.

Salo myöntää, että on paljon asioita, joita hän voisi katua, mutta kaikki tapahtunut on kuitenkin ollut osa hänen elämäänsä.

- Olen tyytyväinen, että olen saanut tehdä koko elämäni sitä, mistä olen tykännyt ja mikä ei ole tuntunut työnteolta.

Katso Perjantai-dokkari Ilman varasuunnitelmaa kuvaa klikkaamalla.