1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Aftonbladet: Norjalaishiihtäjät aikovat jatkaa astmalääkkeiden käyttöä

Finn Hågen Kroghin mukaan astmalääkkeitä käytetään siksi, että se on ennaltahkäisevää. Aftonbladet haastatteli Kroghia Val Senalesin leirillä.

Kuva: EPA

Norjalaishiihtäjien astmalääkkeiden käyttöä on kritisoitu ankarasti. Norjalaiset eivät kuitenkaan ole luopumassa käytännöstä uuden kauden alkaessa.

Terveiden hiihtäjien astmalääkkeiden käyttö ei ole kiellettyä, mutta monet katsovat sen olevan eettisesti harmaalla alueella.

Ruotsalaislehti Aftonbladet (siirryt toiseen palveluun) haastatteli norjalaishiihtäjä Finn Hågen Kroghia Val Senalesin leirillä.

- Onko sinulla astma, lehti kysyi.

- Ei.

- Mutta olet käyttänyt astmalääkettä?

- Kyllä.

Kroghin mukaan astmalääkkettä käytetään siksi, että se on ennaltaehkäisevää. Hänen mukaansa se auttaa erityisesti kylmässä tai korkealla kilpailtaessa. Lääkettä sekoitetaan suolaveteen ja se auttaa kuivuuteen rinnassa.

Krogh sanoi, että astmalääkkeen käyttö ei ole parantanut hänen tuloksiaan verrattuna sellaisiin kisoihin, joissa hän ei ole käyttänyt sitä. Hänen mukaansa käyttö on yleistä sprinttikisoissa ja toureilla, joissa kilpaillaan peräkkäisinä päivinä.

Norjan hiihtoliitto on asettanut pohjoismaisen komitean tutkimaan norjalaisten astmalääkkeiden käyttöä. Norjalaiset aikovat toistaiseksi jatkaa astmalääkkeiden käyttöä.

- Emme aio muuttaa käytäntöjä, ennen kuin komitea mahdollisesti tulee johonkin muuhun tulokseen, Krogh sanoi.