1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Mitalipyöräilijä Lepistön valmentaja toivoi suojatiltaan kultaa

Lotta Lepistön valmentaja Tommi Martikainen on jo tutkinut ensi vuoden MM-kisojen reittiä.

Tommi Martikainen on valmentanut maantiepyöräilijä Lotta Lepistöä viime vuodesta saakka. Lepistö teki tällä kaudella lopullisen läpimurron kansainväliseen pyöräilyeliittiin napsien kauden aikana niin voittoja kuin palkintopallisijoituksia. MM-kisoista tuomisina oli kaksi pronssia.

– Tämä on ihan hienoa, mutta kyllä me olisimme halunneet juhlia kultamitalia. Kisa meni kuten kaavailtiin ennakkoon, mutta tulos olisi voinut olla vielä parempi. Lotalla oli kovin loppunopeus, mutta se ei riittänyt. Kiri olisi pitänyt avata aikaisemmin, silloin Lotta olisi voinut olla ykkönen, analysoi valmentaja Tommi Martikainen Dohan kisojen loppukiriä.

Lepistö on kiitellyt moneen otteeseen valmentajaansa. Valmentajan ja valmennettavan yhteydenpito on jokapäiväistä, vaikka Lepistö asuukin Espanjassa.

– Tekemistä on muutettu aikaisempiin vuosiin verrattuna. Tulevaisuudessa Lotan pitää kehittyä yhä urheilijana. Parannamme yleistä fysiikkaa pyrimme siihen, että Lotta pystyisi pärjäämään kovemmilla radoilla. Käytännössä kehitämme mäennousukykyä.

MM-kisoista jäi sekä Lepistölle että Martikaiselle hampaankoloon. MM-kisat käydään ensi vuonna Norjassa.

– Minä olen katsonut Norjan reittiä, ja se on aika kova. Lotan mahdollisuudet piilee siinä, että siellä ei ole niin kovaa yhtäjaksoista nousua kuten vaikka Riossa oli. Nousu on noin 1,4 kilometriä, mutta se on Rioa loivempi.

Valmentajan meriitit on huomattu myös ulkomailla, sillä tamperelaisesta tuli UCI:n Pro Continental-tason tallin, Team Novo Nordiskin valmentaja. Tallissa ajaa suomalaiskuski Joonas Henttala.