1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. koripallo

Dettmannin potkuista huolimatta – Susijengin konkari uskoo suomalaisvalmentajien määrän kasvavan Euroopassa

Suomalaiskoripalloilijoita nähdään Euroopan kentillä yhä enemmän, mutta valmentajia on vain muutamia. Kautta aikain eniten aikuisten maaotteluita Suomen paidassa pelannut Tuukka Kotti uskoo, että suomalaisvalmentajat seuraavat pian perässä.

Tuukka Kotti Kuva: Matti Raivio / All Over Press

Ennen kauden alkua suomalaisvalmentajia oli ulkomaan huippuseuroissa neljä, kun Henrik Dettmann ja Lassi Tuovi toimivat Ranskassa Strasbourgin valmentajina ja Tuomas Iisalo sekä Vesa Vertio ovat vetovastuussa Saksan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavassa Crailsheimissa. Tilanne eli hieman viikon aikana, kun Crailsheimin kanssa samassa sarjassa pelaava Leipzig ilmoitti pestanneensa Anton Mirolybovin, mutta toisaalta Strasbourg tiedotti torstai-iltana lomauttaneensa Dettmannin.

Kotti siirtyi täksi kaudeksi Saksaan, kun Iisalo onnistui houkuttelemaan hänet joukkueen vastuunkantajaksi. Iisalo siirtyi Crailsheimin päävalmentajaksi viime kauden lopulla varsin kokemattomana. 34-vuotias Iisalo ehti toimia päävalmentajana yhden kauden verran Hongassa, mutta nuori valmentaja on kuitenkin tehnyt Kottiin jo vaikutuksen.

- Tuomas on erittäin hyvä valmentaja ja olen tykännyt kovasti. Hänestä huomaa mielettömän palon lajiin. Hän tekee Vertion Vesan kanssa hirveästi hommia ja valmistautuminen on ollut hyvää. He tekevät mielettömästi töitä viikonlopun otteluihin, ja sen huomaa siinä miten käymme vastustajaa läpi. Kun ottaa huomioon miten vähän hänellä on päävalmentajakokemusta, niin hän vaikuttaa erittäin kypsältä, Kotti kehuu päävalmentajaansa.

Suomalainen valmennus menee eteenpäin

Kotti pelasi viime kaudella vielä Korisliigassa, mutta palasi täksi kaudeksi ulkomaan kentille. Viime kaudella Korisliigassa pelanneista pelaajista myös Juho Nenonen, Samuel Haanpää, Alexander Madsen ja Antti Kanervo ovat siirtyneet ulkomaille. Kotti veikkaa valmentajien seuraavan pian pelaajien jalanjäljissä.

- Uskon, että pikkuhiljaa myös muita valmentajia nähdään jatkossa ulkomailla. Suomalainen valmennus menee kovaa vauhtia eteenpäin ja minulla on sellainen kutina, että tulevaisuudessa suomalaisvalmentajia nähdään ulkomailla entistä enemmän. Valmentajien työskentelystä huomaa, että menemme oikeaan suuntaan.

Suomen arvokisamenestys on avannut mahdollisuuksia pelaajille päästä isompiin ympyröihin. Aiemmin Suomesta ei odotettu tulevan huippuluokan pelaajia, mutta Kotin mukaan tilanne on muuttumassa.

- On ihan yleistä tietoa, että suomalaista koripalloa on alettu huomioimaan selkeästi paremmin. Menestys kulkee käsi kädessä sen kanssa. Jos meiltä siirtyy pelaajia Euroopan huipulle, niin se on myös merkki siitä, että valmennuksen puolella on tehty Suomessa jotain oikein.

"Suomalaisvalmentajat eivät kalpene yhtään"

Kotti tietää mistä puhuu, sillä hän on urallaan pelannut useita kausia Italiassa ja Ranskassa.

- Olen nähnyt urani aikana monta valmentajaa eivätkä suomalaisvalmentajat kalpene yhtään. Hiljalleen suomalaisvalmentajat ovat saamassa jalkaa oven väliin.

- Aivan Euroopan huipputasolle vaaditaan tietenkin hieman kokemusta vyön alle. Kun kehitys jatkuu tällä tavalla, niin suomalaisia valmentajia tullaan näkemään Euroopan huipulla. Se vaatii vain kokemusta ja kovia paikkoja, Kotti toteaa.

Salttu Forsström