Suora

  • Urheiluruutu
  • Sykähdyttävin hetki 2019
  • Urheiluruutu

Kyrö uhkaa viedä FIS:n päätöslykkäyksen CAS:iin

Kari-Pekka Kyrön mielestä Kansainvälinen hiihtoliitto siirsi perusteettomasti hänen elinikäisen toimintakieltonsa purkamisen käsittelyä.

hiihto
Kari-Pekka Kyrö
Jarkko Riikonen / Yle

Kari-Pekka Kyrö harkitsee Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n viemistä Urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen CAS:iin. Kyrön mielestä FIS siirsi perusteettomasti hänen elinikäisen toimintakieltonsa purkamisen käsittelyn seuraavaan kokoukseen, joka pidetään ensi keväänä toukokuussa.

- Hakemustani ei edes käsitelty FIS:ssä, eikä mitään perustetta ilmoitettu, ei myöskään aikataulua. Kotimaisten päätösten ja tutkinnan jälkeen tämä on FIS:n lisärangaistus, toteaa Kari-Pekka Kyrö Yle Urheilulle.

Urheilun kansainvälisessä vetoomustuomioistuimessa on esimerkkitapauksia, joissa mielivaltainen asian käsittelyn viivästyttäminen on valituskelpoinen. (CAS 2004/A/659)

FIS:n selityksen mukaan Kyrön tapaus siirrettiin asiaruuhkan vuoksi, vaikka päätöksen piti olla läpihuutojuttu. FIS:n säännöissä ei enää tunneta elinikäisiä rangaistuksia, vaan maksimirangaistus on kahdeksan vuotta. Kyrö on ollut toimintakiellossa lähes 16 vuotta.

- Kansainvälinen kielto jatkuu, ammatinharjoittamiskielto jatkuu. En tee mitään urheilutyötä tai toimintaa minkään tahon kanssa, kun kielto on voimassa. Kansallinen vapauttaminen on hieno ele, mutta uuden valmennustoiminnan kannalta merkityksetön, mietti Kari-Pekka Kyrö.

Mahdollisuus saada väliaikainen purku

FIS:n ulospäin kertomaa syytä päätöksen lykkäyksestä on pidetty erikoisena. Yle Urheilun tietojen mukaan Kansainvälinen hiihtoliitto ei halua nähdä Kyröä Lahden MM-kisoissa. FIS uskoo, että Suomen hiihtomaajoukkueen ex-päävalmentaja vie MM-kisoissa liikaa median huomiota. FIS halusi myös, että Suomen Hiihtoliitto olisi vapauttanut Kyrön kotimaisesta toimintakiellosta vasta ensi keväänä.

Suomen Hiihtoiliitto vapautti kuitenkin Kari-Pekka Kyrön kotimaisesta toimintakiellosta viime syksynä, ja hän sai takaisin valmennusoikeudet. FIS:n elinikäinen toimintakielto tarkoittaa, että Kyrö ei voi osallistua työtehtävissä FIS:n alaisiin kisoihin. Kyrölle se on mahdollista vasta seuraavan kokouksen jälkeen keväällä, jos mahdollinen CAS-käsittely ei muuta päätöstä. Kyröllä olisi CAS:n mahdollisella päätöksellä hakea elinikäisen toimintakiellon purkua väliaikaisesti, FIS:n ensi kevään kokoukseen asti.

Suomen Hiihtoliitto puoltaa Kyrön vapauttamista ja ADT:n valvontalautakunta antoi sitä puoltavan lausunnon Kansainväliselle hiihtoliitolle FIS:lle.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat