Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Tulokaspalkinnosta hurja kisa - Laine ylivoimaisessa johdossa

NHL-kauden parhaalle tulokkaalle ojennettavasta palkinnosta, Calder Trophysta käydään tällä kaudella huima taisto. Ensimmäisen viidenneksen jälkeen ylivoimaisessa johdossa on Patrik Laine

NHL
Patrik Laine pureskelee hammassuojia NHL:n ulkoilmaottelussa Winnipegin paidassa.
Patrik Laine.AOP

VANCOUVER. Patrik Laine, 18, on aloittanut NHL:ssä tavalla, jota harva osasi odottaa. Kun kautta on pelattu vain kuukausi, Laineella on kasassa jo yksitoista maalia ja sijoitus maalipörssin johtopaikan ohella pistepörssissäkin kymmenen joukossa. Tulokaspelaaja on muuten yltänyt pistepörssissä kymmenen joukkoon Sidney Crosbyn ja Aleksander Ovechkinin jälkeen (2005-06) tasan kerran (Artemi Panarin, 2015-16).

Suurin Calder-suosikki Auston Matthews on huiman alun jälkeen tarponut läpi vaikeampaa jaksoa.

Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä listasi huiman tulokaskattauksen parhaat aloittajat.

Patrik Laine, Winnipeg Jets

Tamperelaisen laukaus on tehnyt uskomattomalla tavalla tuhoa maailman kovimmassa kiekkoliigassa. Aluksi verkko heilui vain ylivoimalla, nyt jatkuvasti kokonaisvaltaista peliään parantanut Laine on uhka kaikissa tilanteissa. Ja koko ajan.

Ei ole sutinut pisteitään ”garbage timella” tai tappio-otteluissa, ennemminkin päinvastoin. Pelkästään tällä viikolla Laine on iskenyt yhden voittomaalin sekä alustanut toisen. Aiemmalta syksyltä vyöllä on mm. jatkoaikamaali. Laine oli tehnyt 24,4% kaikista Jetsin maaleista ennen perjantaita. Lukema oli koko NHL:n osalta kolmanneksi korkein.

Kaksi hattutemppua 14 otteluun 18-vuotiaana, on jotakin, minkä käsitämme kunnolla vasta joskus vuosien kuluttua. Jos Calder jaettaisi tänään, ei syntyisi edes kilpailua. On ollut valtavan iso osa Jetsin alkukautta ja Mark Scheifelen kanssa suurin syyllinen siihen, että joukkue keikkuu playoff-paikoilla

Zach Werenski, Columbus Blue Jackets

Voi veljet ja siskot, katsokaas tätä puolustajaa! Vasta 19-vuotias Werenski on pystynyt urallaan aina hyppäämään helposti uudelle tasolle, mutta tulokkaana NHL-joukkueen ykkösparin johtavaksi kiekolliseksi kapellimestariksi, se on huima suoritus.

Werenskistä on vaikea löytää heikkouksia. On kokoa, on liikettä, on upea pelikäsitys, on nälkää ratkaisuun, on hyvää puolustuspelaamista. Mitä vielä tarvitaan? Werenskiin pätee samat sanat kuin Laineeseen: tulokastähti on ollut isossa roolissa auttamassa joukkuettaan voittamaan. On yhdessä maalivahti Sergei Bobrovskin kanssa joukkueen ehdoton MVP.

Yksitoista (3+8) pistettä kahteentoista otteluun on huima suoritus ja hieno kirsikka kaiken muun tekemisen päälle. Michiganin yliopistosta NHL:ään ponnistanut Werenski on alkukaudesta Laineen kovin haastaja.

Mitch Marner, Toronto Maple Leafs

Tuleeko kenellekään muulle Marnerista mieleen Patrick Kane? Tässä on pelaaja, joka rummutti kahden edelliskauden aikana Ontariossa (OHL) älyttömät 242 (85+157) tehopistettä. Harva kuitenkaan arvasi, että pienikokoinen Marner tekee samat temput, joilla loisti junioreissa, heti kättelyssä myös NHL:ssä.

Omaa käsittämättömän taitotason lisäksi loistavan pelikäsityksen ja hyvän liikkeen. On löytänyt Tyler Bozakin kanssa hyvät kemiat ja ollut hyökkäyssuuntaan jopa tasaisempi kuin Matthews. Siinä, missä Matthews ja William Nylander eivät ole kyenneet auttamaan Leafsia voittamaan, Marnerin tilillä on jo kolme voittomaalia. Kaiken lisäksi Marner on tehnyt kahdestatoista (5+7) tehopisteestään vain kolme ylivoimalla. Muista tulokkaista yhdeksään pisteeseen tasaviisikoin on yltänyt ainoastaan Laine.

Auston Matthews, Toronto Maple Leafs

Matthews käy tehojen puolesta läpi kuivaa kautta, jollaisen jokainen tulokaspelaaja NHL:ssä kohtaa. Kahdeksan edellistä ottelua ovat tuottaneet sentterille ainoastaan kaksi (0+2) tehopistettä. Tämä on näkynyt lievänä pelin pakottamisena. Tehoihin ei silti pidä tuijottaa liikaa.

Matthewsin pelaaminen on ollut hyvää molemmissa päissä kenttää eikä maalipaikoistakaan ole ollut pulaa, terävyys viimeistelystä on ainoastaan puuttunut – välillä onni. On myös muistettava, että 18-19-vuotiaan pelaajan on merkittävästi helpompi tulla liigaan laiturina (lue: Laine ja Marner) kuin sentterinä, kuten Matthews.

On myös hyvä huomioida, että Laine pelaa Mark Scheifelen ja Nic Ehlersin vierellä, Marner Tyler Bozakin sekä James van Riemsdykin kanssa. William Nylander ja Zach Hyman ovat hyviä pelaajia, mutta samanlaista vetoapua ei ole Matthewsille tarjolla. Pelaa myös jatkuvasti vastustajan ykköspakkeja vastaan, mikä antaa esimerkiksi Marnerille merkittävän match-up –edun suhteessa Matthewsiin.

Matthews käy päävalmentaja Mike Babcockin valvovan silmän alla kovaa koulua eikä ole epäilystäkään siitä, etteikö tämä kypsä ja monipuolinen pelaaja ole loppumetreilläkin Calder-kisan vahva voittajaehdokas.

Matt Murray, Pittsburgh Penguins

Onko tässä Calder-kisan musta hevonen? Murray lasketaan viime kesän Stanley Cup -voitosta huolimatta edelleen tulokkaaksi ja saattaa hyvinkin olla hämmentämässä Calder-soppaa. Palasi kuun vaihteessa loukkaantumisen jäljiltä kaukaloon ja on ollut sen jälkeen erinomainen.

Pelasi Anaheimia, San Josea sekä Edmontonia vastaan voittaen otteluista jokaisen. Kolmessa ottelussa taakse meni vain neljä osumaa, Sharksia vastaan ei yhtäkään. Thunder Baysta kotoisin olevan Murrayn torjuntaprosentti on 95,7 ja päästettyjen keskiarvo 1,33.

Murrayn etu suhteessa muihin tulokkaisiin on kokemus. Nuori kanadalaisveskari on marinoitu viime kaudella huimassa Stanley Cup -löylyssä, mikä auttaa varmasti nyt runkosarjassa. Murray tunnetaan muutenkin todella kylmäpäisenä luonteena. Se, mikä saattaa heikentää mahdollisuuksia, on vastuun jakaminen Marc-Andre Fleuryn kanssa, joka ei kylläkään ole ollut alkukaudesta parhaimmillaan.

Murray kaikesta huolimatta pelaa hyvän joukkueen takana, mikä antaa kaikki eväät parhaimmillaan todella koviinkin tilastoihin. Veskarit eivät ole tulokaspalkinnoilla kuitenkaan viime vuosina juhlineet, 2004 työsulun jälkeen ainoastaan kerran (Steve Mason, 2008). Murray on silti potentiaalinen haastaja kuumimman kärjen takana.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat