Hyppää sisältöön

Mitä Tahko Pihkala tästä ajattelisi? Intiassa pelataan pesäpalloa ihan omin päin

Intialaisten taitotaso yllätti suomalaiset - saadaanko Intiasta joskus vahvistuksia lajin alemmille sarjatasoille? (Videon kuvaus: Antti Haapasalo)

Urheilujuttuja: Pesäpallo Intiassa
Urheilujuttuja: Pesäpallo Intiassa

Suomen kansallislajin kehittäjä Tahko Pihkala saattaisi joko kääntyillä levottomana haudassaan tai sitten vain myhäillä tyytyväisenä, koska näky Thiruvananthapuramissa, Keralan osavaltiossa on hämmästyttävä.

Internetin ihmeellinen maailmaa saa kaikenlaista aikaan. Youtuben kautta Suomen kansallislajikin löysi tiensä Intiaan.

- Katsoin youtubesta suomalaisia pesäpallovideoita. Latasin videot internetistä ja opettelin lajin sääntöjä itse. Levitin pesäpallo-osaamista sitten joukkuekavereille, viranomaisille ja valmentajille, siitä eri urheiluseuroihin. Sen jälkeen perustimme leirejä ympäri Intiaa. Pelistä tykätään todella paljon, kertoo Intian Tahko Pihkala, Chetan Pagawad, joka toimii pesäpallon Intian mestaruusturnauksen pääsihteerinä.

Ilmiöiden leviäminen Youtuben kautta ei ole uutta. Silti on erikoista, että pesäpallo on saanut jalansijaa Intiassa ilman, että kukaan suomalainen tai suomensukuinen asiaan liittyy. Pesäpalloa pidetään Intiassa turvallisena pallopelinä.

- Pesäpallo on turvallisempaa kuin baseball ja softball. Siinä tulee vähemmän loukkaantumisia. Lisäksi pesis on yksinkertainen peli, josta myös lapset pitävät. Siksi perustin pesiksen Intiaan, herra Pagawad jatkaa.

- Pesäpallo ei ole taistelupeli, vaan ystävällinen peli. Kahdesta joukkueesta voi tulla yksi, kertoo myös Mariya Justin Mathew, joka on softball-taustansa avulla tullut turnaukseen pelaamaan pesäpalloa nyt ensimmäistä kertaa.

Taitotaso yllätti suomalaiset

Suomesta matkasi viikko sitten muutaman miehen minidelegaatio Keralan osavaltioon Etelä-Intiaan ja näky yllätti matkalaiset.

- Taitotaso on hyvä. Silmä-käsi -koordinaatio on hallussa ja täällä myös lyödään yllättävän hyvin. Taktisella puolella on haasteita, koska he ovat lähteneet täysin nollasta eivätkä ole nähneet oikeaa pesäpalloa koskaan. Tämä on ollut aluksi sekoitus krikettiä, baseballia ja softballia, kertoo Suomessa valmentava Juha Antikainen.

- Jos he saisivat valmennusta, nin kyllä täältä tulisi parissa vuodessa Suomi-sarjan pelaajia. Kaikki ovat urheilullisia ja atleettisia. Täällä on kyllä potentiaalia, Antikainen jatkaa.

Thiruvananthapuramiin oli kertynyt satoja pelaajia Intian mestaruusturnaukseen, joka järjestettiin jo kahdeksatta kertaa. Suomalaiset veivät Intiaan välineitä sekä kouluttivat tuomareita ja valmentajia.

- He ovat pelanneet tähän asti Youtuben kautta ymmärtämillään säännöillä, jotka ovat selvittäneet itse. Nyt yritetään lähentää sääntöjä oikeiden kanssa. Koska täällä on ihmisiä ympäri Intiaa, sääntötietous leviää ja turnaus on hyvä tapa opettaa, Antikainen toteaa.

- Täällä on 20 joukkuetta paikalla. Jopa 400 ihmistä eri puolilta Intiaa. Osa on matkustanut yli 36 tuntia tullakseen tänne, ihastelee Superpesiksen toimitusjohtaja Jussi Pyysalo.

- Tämä on konkreettinen esimerkki siitä, miten urheilu voi yhdistää yli rajojen, Pyysalo hymyilee.

Jatkoa luvassa

Tarkkaa tietoa pelaajien määrästä Intiassa ei ole, mutta 10 osavaltiossa heitä on jo useita tuhansia. Myös jatkosuunnitelmat ovat selvillä. Intialaiset pistivät heti viritteille maajoukkueen, joka osallistuisi Turussa pesäpallon World cupiin ensi vuonna. Lisäksi lajia on tarkoitus viedä kouluihin sekä levittää naapurimaihin Nepaliin ja Pakistaniin. Nepal onkin mukana juuri siksi, etteivät intialaiset tai pakistanilaiset toistensa maaperille astu.

- Olkaa kilttejä ja ottakaa muutama meistä Suomeen harjoittelemaan, treenileirille ja valmennukseen. Siten saatte paremmin kasvetettua lajin suosiota täällä ja meillä on mahdollisuus päästä Suomeen pelaamaan, pyytää Intian vuoden pelaaja Narender Kumar.

- Jos jollain pesäpalloilijalla on reissujuttuja, niin lähtekää Intiaan, täällä on tekemistä, Antikainen virnistää.

Lisää aiheesta illan Urheiluruudussa TV1 kello 20.50.

Antti Haapasalo

.
.