Hyppää sisältöön

Kommentti: Pesäpallo leviää Intiassa, mutta pääkaupunkiseudulle ei lajia saada takaisin millään

Jos intialaiset keksisivät kestävän ja laadukkaan pallon konseptin edullisesti, olisi palloille kysyntää Suomessakin, kirjoittaa Yle Urheilun Laura Arffman.

Kun Intiasta saapunutta videomateriaalia selaa läpi ei voi kuin hämmästellä. Pelaajia Intian mestaruusturnaukseen on saapunut useita satoja ja kaikki ovat innostuneita Suomen kansallislajista. Välillä pelaaminen näyttää ihan suomalaiselta pesäpallolta ja mukaan mahtuu muutama syöksykoppikin. Käsittämättömin asia on kuitenkin se, että pesäpallo on saanut Intiassa tuhansien pelaajien verran kannatusta ilman, että kukaan on lajia sinne vienyt. Säännöt on selvitetty videoita katselemalla. On koettu, että laji on tasa-arvoinen, yhteisöllinen, turvallinen ja yksinkertainen. Viimeistä adjektiivia tuskin allekirjoittaa edes moni suomalainen. Suhteessa Intian väkilukuun, pelaajien määrä on marginaalinen. Suhteessa Suomen lisenssipelaajien määrään, alkaa jo hymyilyttää.

Liikaa ei kannata kuitenkaan innostua, vaikka ilmiölle pitääkin antaa sen ansaitsema huomio ja arvo. Pesäpallo ei näillä mittareilla ole kansainvälinen laji eikä Suomen liitolla ole resursseja intialaisia juuri auttaa. Omassa pesässäkin riittää tekemistä. Hyviä puolia on kuitenkin useita. Tarinat, joita Intiasta kuului, kertoivat pesäpallon rikkoneen luokka- ja sukupuolirajoja, jotka maassa ovat vielä voimissaan. Mestaruusturnaukseen osallistui sekajoukkueita sekä pelaajia eri yhteiskuntaluokista.

Intialaisten suunnitelmat rakentaa jonkinlainen Aasian mestaruusturnaus aluksi Pakistanin ja Nepalin kanssa kuulostaa niin ikään hyvältä. Intia ja Pakistan kun eivät monissa asioissa juuri keskustele keskenään. Jos pesäpallo lähentää edes muutamaa kymmentä riitaisten naapurimaiden ihmistä, hieno juttuhan se on.

Mielenkiintoisin pointti liittyy kuitenkin pesäpallovälineisiin. Mailat, räpylät ja etenkin pallot, suuhteessa niiden kulutukseen, ovat järjettömän kalliita. Keskimäärin yksi pallo maksaa 20 euroa. Jos pesäpallon pelaajien määrä Intiassa jatkaa kasvuaan, voisi olettaa, että paikalliset mukauttavat jonkin tehtaistaan ja tuotantolinjoistaan valmistamaan pesäpallovälineitä - halvalla. Jos intialaiset keksisivät kestävän ja laadukkaan pallon konseptin edullisesti, olisi palloille varmasti kysyntää Suomessakin. Sen verran monta laatikollista kauden aikana eri seuroissa paukutellaan pehmeäksi.

Tai sitten Karhu on hereillä ja iskee, jos todellista kysyntää on. Pesäpallosta ei tarvitse tulla Intiassa valtalajia, jos harrastajien määrä kasvaa riittävästi ja sunnitteilla olevat kouluprojektit onnistuvat - sen verran paljon populaa maassa on. Nykyisellä hintatasolla räpylöitä on kuitenkaan turha mennä Intiaan kaupittelemaan ja parempi olla hätäilemättä. Kiinnostavaa on silti nähdä, säilyykö intialaisten innostus.

Lisäksi, onhan se ihmeellistä, että Intiassa pesäpallo on levittäytynyt jo 10 osavaltioon pelkän Youtuben synnyttämänä, kun lajin saaminen kunnolla takaisin Helsinkiin on niin kovin vaikeaa.

.
.