Hyppää sisältöön

Vieläkö muistat? Marja-Liisa Hämäläinen voitti olympiakultaa Sarajevossa 1984

Vuoden 1984 olympialaisissa Sarajevossa 28-vuotias Marja-Liisa Hämäläinen voitti uransa ensimmäisen olympiakullan 10 kilometrin hiihdossa 9. helmikuuta. Samoista kisoista kotiinviemisiksi tarttui vielä kaksi muutakin kultamitalia ja yksi viestipronssi.

9. helmikuuta: Marja-Liisa Hämäläinen voittaa ensimmäisen olympiakultansa 1984
9. helmikuuta: Marja-Liisa Hämäläinen voittaa ensimmäisen olympiakultansa 1984

**100 VUODEN URHEILU-UUTISET. **Simpeleellä syntynyt Marja-Liisa Hämäläinen (nykyisin Kirvesniemi) oli osallistunut jo kaksiin olympialaisiin urallaan ennen kuin räjäytti pankin vuonna 1984 Sarajevossa. Aiemmissa olympialaissa Hämäläinen ei ollut yltänyt edes kymmenen parhaan joukkoon, mutta Sarajevossa 10 kilometrillä voitettu kultamitali oli vasta alkusoittoa.

– Hämäläinen on kultamitalin tuntumassa. Katselemme ja kurkistelemme täältä epämukavasta selostamosta kun Marja-Liisa kääntyy jo maalisuoralle, vetää kovaa ja kultamitali on tulossa Suomeen. Katsokaa, hän antoi kaikkensa, puristi todella, Ylen selostamossa hekumoidaan.

Kultamitali tuli myöhemmin samoissa olympialaissa myös 5 kilometrin ja 20 kilometrin matkoilta. Kun olympialaisista oli kulunut vuosi, Ylen Hannu-Pekka Hänninen tiedusteli millaiset muistikuvat Marja-Liisa Kirvesniemeksi nimensä vaihtaneelle hiihtäjällä on 10 kilometrin hiihdon viimeisistä sadoista metreistä.

– Kun 300 metriä ennen maalia Kimmo sanoi, että muista ettet luistele lopussa, filmi katkesi siihen. Siinä lopussa yritin tulla niin paljon kuin ikinä irti sain. Maaliintulosta minulla ei ole minkäänlaista muistikuvaa, Kirvesniemi muisteli.

Neljä vuotta myöhemmin Kirvesniemi voitti Calgaryssa viestipronssia ja Lillehammerissa 1994 pronssia niin 5 kilometrin kuin 30 kilometrin matkoilla.

.
.