1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Formula 1

Mildh: "Aki Hintsa asetti sodassa haavoittuneen lapsen ja rikkaan F1-kuskin täysin samalle viivalle"

Yle Urheilun Formula 1 -asiantuntija Jukka Mildh tunsi hyvin tiistaina kuolleen Aki Hintsan. Hintsa toimi 11 vuotta F1:ssä varikkolääkärinä.

Kuva: AOP

Tiistaina pitkäaikaiseen sairauteen menehtynyt Aki Hintsa ja Yle Urheilun F1-asiantuntija Jukka Mildh tunsivat toisensa hyvin. Mildhille hyvän ystävän kuolema oli kova kolaus.

- Tämä oli todella järkyttävä ja surullinen uutinen, vaikka tiedettiin, että hänellä on vaikea sairaus. Totta kai valtavalla sydämellä varustetun ystävän menettäminen tuo suuren surun, Mildh kommentoi Yle Urheilulle.   

Syöpään 58-vuotiaana menehtynyt Hintsa toimi 11 vuotta F1:ssä varikkolääkärinä. Hintsa tunsi erittäin hyvin muun muassa Kimi Räikkösen, Mika Häkkisen, Sebastian Vettelin ja Ron Denniksen. Hän toimi uransa aikana myös lähetyslääkärinä Etiopiassa 1990-luvun lopulla.

- Aki oli erittäin suuri ihminen. Hänelle halu auttaa oli todella tärkeä asia. Aki ei tuntenut koskaan rajoja. Hoitaessaan potilasta, hän asetti sodassa haavoittuneen lapsen ja rikkaan F1-kuskin täysin samalle viivalle. Hän piti kaikkia ihmisiä tasa-arvoisina, hän halusi auttaa suuresta sydämestään. Hän oli erittäin taitava lääkäri, joka pystyi auttamaan todella monia ihmisiä maailmassa, Mildh alleviivasi.

"Auttoi Räikköstä, vaikka oli töissä eri tallissa"

Hintsan ura F1-sarjassa alkoi McLarenin tallipäällikkö Ron Denniksen pyynnöstä.

- Aki meni formula ykkösiin töihin Ron Denniksen pyynnöstä. Dennis ymmärsi sen, että Aki pystyy kehittämään ja ylläpitämään ihmisten suorituskykyä. Aki sai paljon vastuuta McLarenilla. Hän teki siellä nimeä.

Mildhin mukaan Hintsa ei tuntenut mitään rajoja myöskään F1-maailmassa. 

- Kun Kimi Räikkösellä oli selkäongelmia, meni Aki auttamaan häntä, vaikka hän oli kilpailevassa tallissa töissä. Aki antoi Kimille piikit, jotta Kimi pystyi kilpailemaan. Aki ohjasi myös Kimin leikkaukseen, Mildh muisteli.

Hintsa nautti kuljettajien keskuudessa suurta arvostusta.

- Hän oli merkittävä tekijä formula ykkösissä. Hän oli lääkäri, mutta merkittävä mentori monelle kuljettajalle ja päättäjälle. Aki oli ennaltaehkäisevän terveyshoidon puhemies. Koko hänen filosofiansa perustui siihen, että ennaltaehkäistään asioita. Hän opetti paljon nuorille kuljettajille. Hän oli monelle henkinen tuki ja mentori.