Hintsalla suuri vaikutus Räikkösen mestaruuteen: "Aina kun Kimi tarvitsi apua, hän oli Akiin yhteydessä"

Toni Vilanderin mukaan Kimi Räikkönen ja tiistaina kuollut Aki Hintsa olivat todella läheisiä.

Kimi Räikkönen Kuva: AOP

Formulamaailma kohtasi suru-uutisen, kun kauan syöpää sairastanut urheilulääkäri Aki Hintsa kuoli tiistaina. Hintsa teki uransa aikana läheistä yhteistyötä monen F1-kuljettajan, kuten Mika Häkkisen, Sebastian Vettelin ja Kimi Räikkösen, kanssa.

Räikkönen ja Hintsa tutustuivat, kun Räikkönen siirtyi nuorena kuljettajana Sauberilta McLarenille. Samoihin aikoihin 2000-luvun alussa tutustui myös moottoriurheilija Toni Vilander, joka on Räikkösen hyvä ystävä.

- Kyllähän Kimi ja Aki olivat todella läheisiä. Aina, kun Kimi tarvitsi apua, hän oli Akiin yhteydessä, Vilander kertoi Yle Urheilulle.

Hintsa tarjosi Räikköselle sekä henkistä tukea että lääketieteellistä apua.

- Jos Aki ei ollut niitä lääketieteellisiä operaatioita tekemässä, niin hän oli ainakin konsultoimassa sitä hommaa, Vilander sanoi.

"Kun ihminen on tyytyväinen, kaikki sujuu paremmin"

Hintsalla oli suuri vaikutus, kun Räikkönen voitti mestaruuden Ferrarilla vuonna 2007. Hintsa oli aikaisemmin neuvonut McLarenin tallipäällikköä Ron Dennisiä antamaan erikoisesta persoonastaan tunnetun Räikkösen olla oma itsensä. Samaa neuvoa päätettiin noudattaa Ferrarilla.

- Akin metodi oli, että kun urheilija on hyvässä kunnossa ja kaikki osa-alueet elämässä ovat kunnossa, silloin saadaan paras suorituskyky kaverista irti. Tämä Akin malli toimii myös yritysmaailmassa ja oikeastaan jokaiselle meistä. Kun ihminen on tyytyväinen, kaikki sujuu paremmin, Vilander sanoi.

- Ei Akin pointti ollut Kimi, vaan nostaa näitä asioita esille. Kyllä se on Akin oma ideologia ja Kimi on yksi muiden kuljettajien joukossa.

Vaikka Hintsa menehtyi pitkäaikaiseen sairauteen tiistaina, hänen perintönsä elää formula ykkösten MM-sarjassa vielä pitkään.

- Suurin piirtein puolella F1-kuljettajista on Akilla töissä olleet kuntovalmentajat. Kyllähän ne Akin metodit ovat aika vahvasti F1-kuljettajien ympärillä.

McLarenin lääkäri Aki Hintsa ja Mika Häkkinen hymyilivät F1-varikolla vuonna 2012. Kuva: AOP