Suora

  • Urheiluruutu
  • DreamHack Open Fall 2020
  • "Täällä voin olla oma itseni" - Malou löysi turvapaikkansa roller derbystä
  • Urheiluruutu

Oikeuskansleri moittii: liikuntajärjestöille jaettu rahaa löyhin perustein

Oikeuskansleri on antanut nuhteita opetus- ja kulttuuriministeriölle liikuntajärjestöjen avustusten valmistelusta, myöntämisestä ja seurannasta.

urheilu
Seteleitä ja euron kolikko pöydällä.
Derrick Frilund / Yle

Yle Urheilu uutisoi lokakuussa ministeriön löyhästä rahanjaosta ja lajiliittojen valtionavustuspotin kasvusta. Nyt viime vuoden lopussa opetus-ja kulttuuriministeriön entisen virkamiehen kantelusta alkanut oikeuskanslerin tutkinta on saatu päätökseen.

Oikeuskanslerin tuoreen päätöksen mukaan opetus- ja kulttuuriministeriön valtionavustuskäsittelyssä on ollut useita puutteita.

Oikeuskanslerin mukaan avustusten käyttöä ei ole valvottu riittävästi, eikä liikuntajärjestöihin ole tehty riittävästi tarkastuksia.

Myös ministeriön avustusvalmistelu on ollut suurilta osin puutteellista. Päätöksestä ilmenee, että Valtion liikuntaneuvostolle tehdyssä avustusesityksessä usean järjestön hyväksyttävät kulut olivat kokonaiskuluja suuremmat. Esityksestä ei ilmennyt, mikä osuus kokonaiskustannuksista oli avustukseen hyväksymättömiä menoja.

Oikeuskanslerin ratkaisussa todettiin, että Valtion liikuntaneuvosto kehotti ministeriötä jo tuolloin jatkamaan avustuspoliitikan kehittämistä järjestelmän läpinäkyvyyden ja hakijoiden yhdenvertaisen kohtelun varmistamiseksi. Uhkana on, että avustuspäätökset eivät ole läpinäkyviä ja että hakijoita ei kohdella yhdenvertaisesti.

Oikeuskansleri päätöksessä puutteita löytyi myös avustustuspäätösten perustelemisesta, sillä myöntökriteerit eivät olleet selkeitä ja läpinäkyviä.

Ratkaisussa todettiin, että ministeriö on jo ryhtynyt toimiin puutteiden korjaamiseksi. Tämän vuoden alussa aloittanut tarkastustoimi tekee tarkastuksia lajiliittoihin vuosittaisen suunnitelman mukaan. Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen asetti marraskuun alussa Hjallis Harkimon johtajaman työryhmän, jonka tehtävänä on selkeyttää avustusjärjestelmää.

Ministeriön on toimitettava kanslerille ensi vuoden loppuun mennessä selvitys siitä, kuinka vuonna 2016 toteutetut ja uudet vuodelle 2017 suunnitellut avustusjärjestelmän kehittämistoimenpiteet ovat onnistuneet käytännössä. Ministeriön on toimitettava kanslerille selvitys myös siitä, kuinka Harkimon johtaman työryhmän työssä on otettu huomioon hyvän hallinnon vaatimukset avustusjärjestelmän toiminnassa.

Lue lisää Olympiakomitean rahankäytöstä Yle Uutisten seikkaperäisestä selvityksestä.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat