Suora

  • Monikieliset perheet
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Lähes 400 ottelun parivaljakko saa paitansa kattoon – "Parhaat kaverit, bestmanit ja lasten kummit"

Mikkelin Jukurit nostaa tiistai-iltana kaksi paitaa jäähallin kattoon. Mestistason mestaripelaajia harva tuntee, mutta Petri Lehtosella ja Antti Laaksolla on ehkä suomalaisen kiekkohistorian pisin yhteinen taival.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Petri Lehtonen ja Antti Laakso.
Petri Lehtonen ja Antti Laakso.Petri Vironen / Yle

Petri Lehtosen ja Antti Laakson tiet kohtasivat vuonna 1986, kun Lehtonen siirtyi Forssan Alusta Forssan Pallo-Seuraan ja saman tien Laakson ketjukaveriksi. 10-vuotiaat forssalaiset löysivät toisensa jäällä välittömästi.

– Alussa minä pelasin sentterinä ja Lehi laidassa, mutta aika pian roolit vaihtuivat, Laakso muistelee.

Syksyllä 1999 Laakso siirtyi Mikkelin Jukureiden Suomi-sarjamiehistöön. Risto Dufvan valmennuksessa Laakso nakutti 31 peliin 55 tehopistettä. Lehtonen koukkasi Mikkelien norjalaisen Frisk Askerin kautta vuotta myöhemmin.

Laakso pelasi Jukureissa yhdeksän kautta putkeen, Lehtonen poikkesi kauden Ranskassa, mutta pelasi hänkin kaikkiaan yhdeksän kautta Jukureiden paidassa.

– Sanoisin, että lähes 400 ottelua pelasimme samassa ketjussa. Yhden kauden Lehi oli Ranskassa ja yhden kauden hän pelasi Liukkosen (Mikko) ja Kanervan (Lasse) kanssa.

– Kyllä siinä oppi toisen tuntemaan. Meistä tuli parhaat kaverukset, olemme olleet toistemme bestmanejä ja toistemme lasten kummeja, Antti Laakso pohtii.

Kaksikko syntyi Forssassa kolmen kuukauden välein. Yhteisiä pelivuosia kertyi parisenkymmentä. Mestis- ja divaripelejä on Lehtoselle pelkästään runkosarjassa 496 ja Laaksolla 492. Pudotuspelejä molemmilla on lähes 100.

Lehtonen takoi Jukureille 585 ja Laaksol 434 tehopistettä.

Finaalivoitot ja -tappiot päällimmäisinä

Laaksolle uran kirkkaimmat ja synkimmät hetket ovat tarkasti mielessä. Ne liittyvät pitkiin finaalisarjoihin, jotka ratkesivat vasta viidennessä finaalissa.

– Parhaat muistot ovat nousu viidennessä finaalissa SaPKoa vastaan ja Vantaan viides finaali Mestiksessä. Karvain tappio tuli KalPalle viidennessä finaalissa, Laakso muistelee.

Petri Lehtosen paras muisto on kevään 2003 finaalisarja K-Vantaata vastaan. Vantaan vaihtoautiossa oli mestaruuslippikset ja kuohuviinit valmiina, kun Jukurit tasoitti ottelun viimeisellä minuutilla. Jukurit käänsi lopulta sarjan edukseen viidennen ottelun jatkoajalla.

– Mestaruuksia on vaikea laittaa paremmuusjärjestykseen. Hävityt finaalit olivat niitä karvaimpia.

Laakso ja Lehtonen olivat Mestisvuosien kärkipelaajat Jukureissa. Miehet seuraavat tuoreen liiganousijan otteita läheltä.

– Aivan loistava juttu. Näen samoja asioita kuin meillä aikanaan, kun voitimme mestaruuksia 2000-luvun alussa, Petri Lehtonen tuumii.

"Paitojen jäädyttäminen loistava juttu"

Lähes 400 ottelun mittainen yhteinen taival samassa ketjussa on harvinaista. Jääkiekkomuseon puheenjohtaja Kimmo Leinonen joutuu kaivelemaan muistiaan syvältä.

– En muista vastaavaa tapausta. Pitää mennä 1960-luvulle ja Jorma Peltoseen ja Lasse Oksaseen, jotka pelasivat ehkä vuosissa yhtä pitkään, mutta otteluja oli siihen aikaan vähemmän.

– Paitojen jäädyttäminen on Jukureilta loistava juttu. Se on todellista jääkiekkokulttuuria, Kimmo Leinonen kehuu.

Laakson numero 12 on vielä kuluvan kauden Turo Asplundin käytössä, mutta Lehtosen numero 31 on tiistai-illan jälkeen jäissä.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat