Suora

 • Urheilua Yle Puheessa: Jalkapalloa: PS Kemi - VPS
 • Jalkapallon Mestarien liigan makasiini
 • Futsalia: KaDy - Sievi FS
 • Futsalia: KaDy - Sievi FS
 • Urheiluilta: Salibandyilta: Lajin nykytilanne ja tulevaisuuden näkymät
 • MotorSport Extra: Rallicrossin SM
 • Urheiluruutu
 • Urheilua Yle Puheessa: Jalkapallokierros
 • Urheiluruutu
 • Urheiluruutu
 • Urheiluruutu

Paralympiavoittaja Toni Piispasen ura jatkuu - "En halua lopettaa neljänteen sijaan"

Lontoon 2012 paralympialaisten kultamitalisti, ratakelaaja Toni Piispanen jatkaa urheilu-uraansa. Rion paralympialaisissa Piispanen jäi puolikuntoisena neljänneksi. Kisojen jälkeen uran jatko oli vaakalaudalla.

urheilu
Toni Piispanen
Toni PiispanenParalympiakomitea

Piispasen viime kausi oli todella vaikea. Ensin oireili kyynärpää ja sitten olkapää. Kättä hoidettiin keväällä kortisonilla, mutta syyskuun Rion kisoihin mennessä hoidon vaikutus lakkasi eikä kättä saatu kuntoon. Neljäs sija paralympialaisissa oli Piispaselle suuri pettymys.

- Olin todella syvässä montussa Rion jälkeen. Kesti pari kuukautta kasata itseni ja etsiä uutta motivaatiota. Täytyi miettiä, onko tässä mitään järkeä ja mitä tälle uralle pitäisi tehdä, Piispanen kertasi.

- Ortopedi teki onnistuneen leikkauksen, jossa olkapäätä saatiin avarrettua. Keskusteltuani ortopedin ja asiantuntijoiden kanssa sain kannustusta kokeilla, mitä kädelle kuuluu. Nyt rasitusta on nostettu ja palautuminen on ollut huippuluokkaa. Yksin tätä peliä ei pelata. Suurimmat tuki- ja fanijoukot löytyvät kotoa ja he ovat olleet päätöksen takana.

T51-luokassa useita MM-ja EM-mitaleita voittanut Piispanen uskoo, että vaikka Riossa olisi tullut menestystä, olisi uran jatkoa pohdittu tarkkaan.

- Rion kelaus oli hyvä suoritus verrattuna siihen tilanteeseen, jossa olin. Ennen Rioa harjoittelu tuntui niin pahalta, että jossain täytyi olla vikaa. Ajattelin ensin, että elimistöni ei vain kestä niin kovaa rääkkiä. Onneksi syy löytyi nyt ainakin osittain. Käsi palautuu ja olo on vihdoinkin normaali, iloitsi Piispanen.

Piispasen ura jatkuu nyt vuosi kerrallaan, hieman uusitulla lajivalikoimalla. Piispanen jättää pois 400 metriä ja keskittyy pelkästään 100 ja 200 metrille. Valmennustiimiin haetaan lisää osaamista.

- Jos kaikki menee toiveiden mukaan, käsi pysyy kunnossa ja pystyn tekemään täysipainoisen harjoittelun kohti Lontoon ensi heinäkuun MM-kisoja, Piispanen kommentoi.

- En uskalla ajatella vielä Tokion 2020 kisoja, mutta kun Riossa jäin neljänneksi kuusi sadasosaa mitalista niin toivon ettei mun ura pääty siihen mitalittomaan suoritukseen. Lontoon MM-kisoissa tavoittelen mitalia ja siitä mennään sitten vuosi kerrallaan eteenpäin. Jos kaikki menee nappiin niin mikä ettei Tokiokin on mahdollinen tavoite.

Suosittelemme

Tuoreimmat