Uusi Olympiakomitea saa uuden hallituksen huomenna - lajiliitoissa kuhisee Palloliiton päätöksen jälkeen

Vuoden alusta toimintansa aloittavan Olympiakomitean uusi hallitus valitaan huomenna syyskokouksessa. Ehdollepanotoimikunnan esitys ei todennäköisesti mene sellaisenaan läpi.

urheilu
Marco Casagrande
Pääsihteeri Marco Casagrande on Palloliiton ehdokas OK:n hallitukseen.AOP

Suomalaisen urheilun suuret muutokset etenevät. Liikuntajärjestö Valo sulautuu 1. tammikuuta Olympiakomiteaan, joka saa huomenna uuden hallituksen. Jäsenet valitsevat uuden puheenjohtajan ja hallituksen yhdistyksen syyskokouksessa Lahdessa.

Yle Urheilu kertoi marraskuun alussa, että eläkeyhtiö Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio on ehdollepanotoimikunnan ehdotus puheenjohtajaksi. Soittokierros lajiliittoihin paljasti, että Suunnistusliiton hallituksen puheenjohtajana toimineen Ritakallion odotetaan menevän läpi.

- Me menemme ehdollepanotoimikunnan ehdotuksen mukaan. Uskon, että Ritakallio menee läpi, hän on sen verran kovan luokan ehdokas, kertoo Lentopalloliiton toimitusjohtaja Keijo Säilynoja.

- Puheenjohtajan suhteen en ole kuullut mitään ristiriitaisuuksia. Hänellä on vankka kannatus, uskoo Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala.

Tuija Braxin ja Kalervo Kummolan johtama ehdollepanotoimikunta teki esityksen myös hallituksen muista jäsenistä. Braxin ja Kummolan ryhmä esitti hallitukseen Voimisteluliiton puheenjohtajaa Anne Vierelää (ent. Martikainen), Jääkiekkoliiton toimitusjohtajaa Matti Nurmista sekä Koripalloliiton puheenjohtajaa Antti Zittingiä. Lajiliittojen edustajien lisäksi toimikunta ehdotti hallitukseen Suomen Ladun toiminnanjohtajaa Eki Karlssonia, lasten liikuntakasvatuksen dosenttia Arja Sääkslahtea sekä liikuntakeskus Pajulahden rehtoria Lasse Mikkelssonia.

Hallituksen varajäseniksi ehdotuksessa esitetään AKK-Motorsportin puheenjohtaja Juhani Pakaria ja Soveltavan liikunnan SoveLin toiminnanjohtaja Anne Taulua.

Hiihtoliitolla ehdokas valmiina

Yle Urheilun tietojen mukaan useat lajiliitot aikovat esittää omaa ehdokastaan hallitukseen. Liitot haluavat turvata etunsa kahden järjestön yhdistyessä.

Palloliitto päätti jo viime viikolla ehdottaa hallitukseen pääsihteeri Marco Casagrandea. Päätös on saanut muutkin liitot toimimaan kulisseissa. Yksilölajien edustajia ei miellyttäisi, jos uuden Olympiakomitean hallituksessa olisi peräti kolme palloilulajien edustajaa.

Luisteluliitto harkitsee oman ehdokkaansa asettamista. Ampumaurheiluliitto ehdottanee puheenjohtajaansa Pia Nybäckiä, mikäli hän itse tähän suostuu. Nybäck on toiminut Olympiakomitean hallituksessa vuodesta 2005 saakka.

Hiihtoliiton toiminnanjohtajan Mika Kulmalan mukaan heidän ehdokkaansa on varapuheenjohtaja Markku Haapasalmi, jos muut liitot esittävät omia ehdokkaitaan.

- Alun perin suunnittelimme, että menemme ehdollepanotoimikunnan ehdotuksen mukaan. Nyt lajiliitot ovat aktivoituneet ja aiomme tarvittaessa asettaa oman ehdokkaan hallitukseen. Aloite meidän suuntaan tuli useiden lajiliittojen suunnasta, sillä kaikkiin ehdotuksiin ei ole oltu tyytyväisiä. Hiihtoliiton lajit ovat vastanneet suuresta osasta Suomen olympiamenestystä, Kulmala sanoo.

Golfliitto harkitsee tilannetta perjantaina kokouksessaan. Liitolla oli Olympiakomitean hallituksessa edustus, mutta nyt golfväki uhkaa jäädä ilman paikkaa.

Kummola ja Brax ovat esittäneet varapuheenjohtajiksi Susanna Rahkamoa ja Jukka Rauhalaa. Kaksikko toimii nykyisen Olympiakomitean varapuheenjohtajina. Hallituksen urheilijajäseniksi ehdolla ovat Olli-Pekka Karjalainen ja Sari Multala.

Kansainvälisen olympiakomitean suomalaisjäsen on sääntöjen mukaan aina hallituksen jäsen. Näin ollen Sari Essayah on varmasti uuden Olympiakomitean hallituksessa.

Säännöt rajaavat myös lajiliittojen edustajien määrää. 12:n hengen hallituksesta korkeintaan kuusi henkilöä saa olla jäsenjärjestön toimi- tai luottamushenkilö. Neljän henkilön on oltava joko naisia tai miehiä, mutta varajäsenten suhteen näillä ei ole merkitystä.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat