Johaugia uhkaa 14 kuukauden kilpailukielto - pääsemässä olympiakisoihin

Dopingista kärähtäneelle norjalaishiihtäjälle Therese Johaugille vaaditaan 14 kuukauden kilpailukieltoa. Johaug on pääsemässä mukaan vuoden 2018 talviolympialaisiin.

Therese Johaug. Kuva: Berit Roald / EPA

Norjan antidopingkomitea esittää 14 kuukauden kilpailukieltoa dopingista kärähtäneelle hiihtäjälle Therese Johaugille.

Antidopingkomitea perustelee ratkaisuaan sillä, että Johaugin mukaan käry oli vahinko. Johaug kärähti syyskuussa klostebol-nimisestä anabolisesta steroidista. Johaug selitti saaneensa kiellettyä ainetta huulirasvasta, jota hän käytti hoitaessaan palaneita huuliaan.

Vaikka komitea uskoi Johaugin selitystä vahingosta, sen mielestä Johaug on myös vastuussa tapahtumassa. Komitean mukaan Johaugin olisi pitänyt urheilijana perehtyä lääkkeeseen, joka kuitenkin oli merkitty selkeästi sanalla ”doping”.

Kilpailukiellon pituuteen vaikutti komitean mukaan myös se, että vastuun ottaneella maajoukkuelääkärillä Fredrik S. Bendiksenillä on pitkä kokemus urheilussa käytettävistä lääkeaineista ja -valmisteista.

Johaugin kilpailukiellon on suunniteltu alkavan takautuvasti 18.10.2016 ja päättyvän 18.12.2017. Näin Johaug vapautuisi kilpailemaan vuoden 2018 talviolympialaisissa.

Johaugilla on kolme viikkoa aikaa toimittaa selvityksensä Norjan antidopingviranomaisille.

Lisäys klo 16.43: täydennetty antidopingkomitean päätöstä.