Suora

  • Uimahyppyjen MM, miesten 3 m:n välierät
  • Uimahyppyjen MM, naisten 10 m:n loppukilpailu
  • Uimahyppyjen MM-kilpailut 17.7.
  • Yleisurheilun GP-sarja, Lapinlahti
  • Urheiluruutu

Icehearts juhlii syntymäpäiviään numerojäädytyksellä – taustalla koskettava tarina

Syrjäytymistä ehkäisevää nuorisotyötä tekevä jääkiekkoseura Icehearts täyttää tänä vuonna tasan 20 vuotta. Yksi juhlavuoden merkkipaaluista on seuran riveissä pelanneen pelaajan pelinumeron jäädytys.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Dieudonne Mavunda ja Ville Turkka
Dieudonne Mavunda ja Ville TurkkaKimmo Muttilainen

TURKU. Syrjäytymisen ehkäisemiseksi nuorisotyötä tekevän Iceheartsin historiassa käännetään uusi sivu, kun seuran väreissä pelanneen Dieudonne Mavundan pelipaita nousee tiistai-iltana Turkuhallin kattoon.

- Onhan tämä huikea juttu saada pelipaita kattoon muiden legendojen joukkoon. Se on kova juttu itselleni, mutta myös Iceheartsille ja sille työlle, mitä he ovat tehneet hyväkseni. Sen merkitys on ollut todella suuri, Mavunda kertoo.

Mavunda on Kongossa syntynyt, mutta päätyi Suomeen vain seitsemänvuotiaana yksin ilman vanhempiaan. Alku ei paljoa lupaillut.

- Alku oli aika horkkaista. Siitä alkoi sitten lapsikotikierre, mutta minulla oli onni onnettomuudessa päästä Suomeen. Sen jälkeen pääsin Ice Heartsin joukkueeseen ja sain heiltä suurta apua. Jokainen nuori, joka on tullut rikkinäisistä olosuhteista, saa siellä tarvittavan tuen ja toivon tulevaan. Näiden hienojen ihmisten kautta sain uskon siihen, että parempaa on vielä luvassa, Mavunda liikuttuu.

Mavunda innostui jääkiekosta kolme vuotta myöhemmin päästyään Jokerien peleihin. Ainoa seura, joka avasi hänelle ovet oli pääkaupunkiseudulla toimiva Icehearts. Elettiin 2000-luvun alkua ja Jokerien silloisen maalivahdin Pasi Nurmisen erinomaiset otteet kiinnittivät lapsen katseen.

- Pasi Nurminen ja perhostyyli veivät minut mennessään. Nurminen on ollut siitä lähtien idolini, kun kävin Jokereiden peleissä 7–8-vuotiaana oman hoitajani kanssa. Sen jälkeen minua ei saanut enää pois maalin suulta, Mavunda hymähtää.

Tänä päivänä Mavunda toimii monelle nuorelle esikuvana siitä, että toivoa paremmasta löytyy, vaikka lähtökohdat olisivatkin kehnonlaiset.

- Se on minulle kunnia-asia, että saan toimia esikuvana nuoremmille. Minulle on aina opittu se, että pitää olla läsnä nuorempien kanssa. Pystyn nyt antamaan eteenpäin niitä eväitä elämää varten, mitä itse olen saanut, Mavunda sanoo.

Mavunda työskentelee tällä hetkellä toisen intohimonsa, jalkapallon, parissa, sillä hän toimii Espoon Palloseurassa päätoimisena lasten ja nuorten valmentajana.

Työn määrä ei ole vähentynyt

Sattumaa tai ei, mutta Mavundan jäädytettävä pelinumero on 20. Tänä päivänä usealla paikkakunnalla toimiva Icehearts täyttää niin ikään 20 vuotta. Vuosien saatossa Ice Hearts on pystynyt kiinnittämään lukuisia poikia ja tyttöjä paremmin yhteiskuntaan.

- Sosiaalityöntekijät kertoivat minulle jo aikoinaan, että monista lapsista tiesi jo hyvin pienenä, että tulee käymään huonosti, jos ei ilanteeseen puututa ajoissa. Sitten ajattelin, että minäpä perustan yhdessä isäni kanssa jääkiekkoseuran, johon valitaan tuen tarpeessa olevia nuoria ja vedetään heille 12 vuotta jääkiekkoa ja samalla opetetaan elämän aakkosia, Iceheartsin johtava asiantuntija Ville Turkka kertoo.

Iceheartsissa on nähty, ettei työnmäärä ole vähentynyt vuosien saatossa. Ennaltaehkäisevälle nuorisotyölle on edelleenkin jatkuva tilaus.

- Tulevaisuus näyttää pahalta niiden lasten osalta, joilla ei ole riittäviä tukiverkostoja ja mahdollisuuksia osallistua. Toisaalta Iceheartsin kannalta näyttää hyvältä, kun tänä päivänä puhutaan paljon siitä, että lapset tarvitsevat rinnalla kulkevia aikuisia, tarvitaan osallistamista sekä uudenlaisia työkaluja syrjätymisen ennaltaehkäisevyyteen. Niitä me pystymme tarjoamaan, Turkka sanoo.

- Uskon, että yhteiskunta taipuu meitä tukemaan jatkossakin. Mehän emme sinällään tuota mitään, mutta pystymme säästämään roppakaupalla julkisia varoja, Turkka jatkaa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat