Kihu hakee innovaatioita: "Ei ole varaa tippua kelkasta"

Suomen menestys jäi Rion olympialaisissa heikoksi. Uuden olympiadin alussa pystytään kokeilemaan uusia asioita.

urheilu
Keihäänheiton yleiskuva
Tomi Hänninen

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus on perinteisesti huolehtinut Suomessa huippujen harjoittelusta ja testauksesta. Vuosien varrella on kehitetty niin keihästykkejä kuin unimittareitakin. Lue tästä Kihun vuosien aikana kehittämät parhaat innovaatiot.

Urheilun, liikunnan ja teknologian start up-yritykset kokoontuivat saman katon alle ensimmäistä kertaa Suomessa Smash-tapahtumassa. Mukana oli niin VTT kuin myös Kihu. Tarkoituksena oli tutkailla uusimpia innovaatiota.

- Me olemme kiinnostuneita erityisesti siitä, löytyisikö mukavia innovaatioita ja teknologioita suorituksen parantamiseen ja valmennuksen kehittämiseen. Täällä on ollut paljon mielenkiintoisia juttuja, kertoo Kihun keihästykkiä kehittänyt Riku Valleala.

Smashin lavalta löytyi muun muassa sensoriteknologiaa. Esimerkiki kamppailulajeille suunnattu tuote mittasi urheilijan potkun voimakkuutta. Hiihtäjille suunnattu tuote tarkkaili tekniikkaa, voimantuottoa ja suksen ominaisuuksia. Mukana oli myös älypalloa ja valmennuksen apuna käytettäviä sovelluksia, sekä älyvaatteita.

Tapahtuman yksi puheenvuoroista oli varattu Yhdysvaltain Olympiakomitealle. Mounir Zok kertoi, että maan Olympiakomitea hakee aktiivisesti yksityiseltä sektorilta uusia keksintöjä. Keksintöjä kehitetään urheilijoiden tarpeisiin. Zok esitteli myös Rion mitalistien hyödyntämiä innovaatioita.

- Tietysti Yhdysvalloissa on paremmat budjetit ja systemaattisempaa monikin asia. Vaikka teknologiaa ei tarkkaan kerrottu, niin kyllä niistä pystyi päättelemään, että ihan samoja asioita mekin voimme tehdä. Emme ole vaan päässeet ihan samaan laajuuteen ja systemaattisuuteen kuin he. Siinä on paljon kehittämistä, Valleala arvio.

Onko Suomessa sitten tehty riittävästi yhteistyötä aloittelevien yrityksien kanssa?

- Voisi sanoa, että näitä on ryhdytty miettimään ja kehittämään koko ajan myös Kihussa. Toivottavasti tämä tuo innovaatioita ja niitä voidaan kanavoida paremmin niihin olympialajeihin mihin halutaan panostaa. Uskon, että tehdään enemmän yhteistyötä jatkossa. Tasoitusta ei ole varaa antaa, tässä on hyvin pienistä asioista kyse.

Suosittelemme

Tuoreimmat