Suora

  • Urheilustudio Levillä
  • Hiihdon Suomen Cup, naisten 10 km (v)
  • Urheilustudio Levillä

Johaugin doping-saaga – näin tapaus on edennyt

Norjalainen hiihtotähti Therese Johaug kärysi dopingista syksyllä 2016. Johaug sai anabolisen steroidin käytöstä 13 kuukauden kilpailukiellon helmikuussa. Yle Urheilu kokosi Johaugin tapauksen kiharaiset käänteet.

urheilu
Therese Johaug
Therese JohaugAOP

22.8. Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin langetti Therese Johaugille 18 kuukauden mittaisen kilpailukiellon. Norjan hiihtoliiton alun perin määräämä 13 kuukauden panna piteni näin viidellä kuukaudella, joten helmikuun Pyeongchangin olympialaiset jäävät hiihtotähdeltä väliin. Johaug esiintyi päätöksen jälkeen tiedotustilaisuudessa itkuisena ja kertoi dopingtuomion olevan "shokki".

*17.8. *Norjan yleisradioyhtiö NRK kertoo, että Urheilun kansainvälisen vetoomustuomioistuimen näkemys Norjan hiihtotähti Therese Johaugin dopingtuomiolle venyy ensi viikon tiistaille, 22. päivä elokuuta saakka. CAS oli pyytänyt lisäaikaa alun perin 18. elokuuta asti. Tunnettu norjalainen urheilujuristi Gunnar Martin Kjenner arvelee, että CASilla olisi sisäisiä erimielisyyksiä Johaugin tapauksen suhteen ja se olisi syy asian siirtymiselle.

16.8. Therese Johaug uskoi pitkään, että hän voisi vapautua kilpailukiellosta kokonaan valitettuaan dopingtuomiostaan Urheilun kansainväliseen tuomioistuimeen (CAS). Johaugin manageri Jørn Ernst kertoi NRK:lle, että Johaug toivoo nyt vain sitä, että asia saataisiin päätökseen ja 13 kuukauden kilpailukielto jäisi voimaan.

3.7. CAS ilmoitti tarvitsevansa Johaug-tapauksen käsittelemiseen lisäaikaa. Johaugin manageri Ernst kertoi, ettei päätöstä tule ennen kuin kesä on ohi ja Johaugin asianajajan Christian B. Hjortin mukaan CAS pyysi aikaa 18. elokuuta asti.

6.6. Johaug saapui CAS:n kuultavaksi Lausanneen. Hiihtäjä oli tuomareiden kuultavana noin 40 minuuttia ja oli managerinsa Jørn Ernstin mukaan tyytyväinen päivän tapahtumiin. CAS:n pääsihteeri Matthieu Reeb kertoi, että yleensä tapausten käsittely kestää kuusi viikkoa, mutta jos kaikki kolme välimiestä ovat samaa mieltä asiasta, päätös voi tulla nopeamminkin.

*30.5. *Johaug jätti vastavalituksen urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen CAS:iin. Urheiluoikeuden asiantuntija Olli Rauste arvioi, että kyseessä on taktinen veto. Rausteen mukaan Johaug yrittää vaikuttaa kuulemisessa käytävään keskusteluun. Keskustelussa arvioidaan teon huolimattomuutta.

9.3. Kansainvälisen hiihtoliitto (FIS) jätti virallisen valituksen Therese Johaugin kilpailukiellosta urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen (CAS). Valituksessa FIS totesi, ettei se hyväksy 13 kuukauden kilpailukieltoa ja vaatii Johaugin kilpailukiellon "kohtuullista pidentämistä".

Norjan hiihtoliitto vahvisti norjalaiselle VG-lehdelle, että se korvaa Johaugille tapauksen aiheuttamia asianajajakuluja. Tähän mennessä tapaus on maksanut Norjan hiihtoliitolle jo 700 000 Norjan kruunua eli noin 77 500 euroa.

7.3. FIS kertoi dopingpaneelin suositelleen, että Therese Johaugin kilpailukiellosta pitäisi valittaa CAS:iin. FIS:ssä Johaugin tuomiota pidettiin liian kevyenä.

FIS:n hallituksen suomalaisjäsen Martti Uusitalo sanoi, ettei tapausta kommentoida julkisuudessa, ennen kuin asia etenee CAS:n käsittelyyn.

22.2. FIS piti Lahden MM-hiihtojen avajaispäivänä tiedotustilaisuuden. Pääsihteeri Sarah Lewis kertoi, että päätös siitä, valittaako FIS Johaugin saamasta kilpailukiellosta kerrotaan 7. maaliskuuta eli MM-kisojen jälkeen. Valitusaika umpeutuu 3. maaliskuuta.

15.2. Johaugin manageri Jørn Ernst kertoi norjalaislehti VG:lle, ettei hiihtäjä valita saamastaan kilpailukiellosta. Johaugin mielestä tuomio on kohtuuton, mutta hän ei usko valituksen lyhentävän tuomiota. Hän oli aikaisemmin kertonut valittavansa tuomiosta, jos kilpailukielto olisi ollut 14 kuukautta tai enemmän.

*13.2. *FIS ilmoitti, että sen dopingkomitea ottaa Johaugin saaman kilpailukieltotuomion käsiteltäväkseen. Paneeli antaa liitolle suosituksen, valitetaanko Johaugin tuomiosta vai ei. Kolmen hengen paneelin kokoonpanoa ei ilmoitettu julkisuuteen, mutta siinä ei ole yhtään norjalaista, suomalaista tai ruotsalaista jäsentä.

Urheiluvälinejätti Fisher purki Johaugin sponsorisopimuksen kilpailukiellon takia. Norjalaislehti VG:n mukaan Johaugin ja Fisherin sopimus on "miljoonien Norjan kruunujen arvoinen".

*10.2. *Norjan keskusurheilujärjestön tuomiovaliokunta päätti antaa Johaugille 13 kuukauden kilpailukiellon kielletyn aineen käytöstä. Tuomio oli kuukauden lyhyempi kuin Norjan ADT:n esittämä 14 kuukauden kilpailukielto. Johaugin kilpailukielto päättyisi näin ollen 18. marraskuuta 2017 ja Johaug voisi päästä Pyeongchangin olympialaisiin.

FIS:n hallituksen suomalaisjäsen Martti Uusitalo uskoi, että FIS valittaa päätöksestä. Hänen mielestään olisi järkevää, että seuraava instanssi – CAS – hakisi tapaukseen toisen mielipiteen.

Urheiluoikeuden asiantuntija Olli Rausteen mukaan Johaugin saama rangaistus oli odotetun hepponen ja hänen mielestään FIS:n ja Maailman antidopingtoimisto Wadan pitäisi valittaa siitä urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuimeen.

31.1. Johaug suuntasi dopingkäräjien jälkeen heti Korean olympialaduille ja harjoitteli Pyeongchangissa valmentajansa Pål Gunnar Mikkelsplassin johdolla. Yle Urheilu sai haltuunsa videon Johaugin hiihtolenkistä Pyeongchangissa.

26.1. Therese Johaugin dopingtapauksen suullisen käsittelyn toisena päivänä kuultiin todistajia, muun muassa moninkertaista arvokisamitalisti Marit Björgeniä. Tämän jälkeen oli vuorossa loppukeskustelu, jonka jälkeen tuomarit vetäytyivät pohtimaan ratkaisuaan.

25.1. Johaugin dopingkäräjät alkoivat. Syyttäjän edustaja Niels R. Kiaer esitti aamupäivällä rangaistusvaatimuksen ja sen perusteet. Johaugin asianajaja Christian B. Hjort vastasi syyttäjän vaatimuksiin ja perusteluihin. Iltapäivällä tutkittiin erilaisia kirjallisia todisteita.

*22.12. *NIF:n tuomiovaliokunta (Norges Idrettsforbund Domsutvalget) ilmoitti Johaugin suullisen käsittelyn päivämäärät. Käsittely alkaa 25. tammikuuta Ullevaalin stadionin auditoriossa ja päättyy 26. tammikuuta. Johaug olisi voinut pyytää käsittelyä suljettujen ovien takana, mutta sen sijaan kuuleminen on medialle avoin. Norjan urheilutoimittajien liiton puheenjohtaja Reidar Sollie arveli tapahtumasta tulevan yhtä sirkusta, (siirryt toiseen palveluun) sillä Johaugin kuuleminen kiinnostaa myös ruotsalaisia ja suomalaisia toimittajia.

*16.12. *Johaugin väliaikaisen kilpailukiellon piti päättyä 18. joulukuuta, mutta Norjan antidopingtoimikunta tiedotti jatkaneensa sitä 19. helmikuuta saakka tai siihen asti, kunnes tuomio julistetaan. Antidopingtoimikunta kertoi syyksi sen, ettei erillinen syyttäjäelin, Påtalenämden, ole käsitellyt asiaa vielä.

Väliaikaisessa kilpailukiellossa olevan Therese Johaugin kuva koristaa yhä Norjan huoltorekkaa.
Väliaikaisessa kilpailukiellossa olevan Therese Johaugin kuva koristaa yhä Norjan huoltorekkaa.AOP

29.11. Norjan antidopingkomitea esitti Johaugille 14 kuukauden kilpailukieltoa.

Johaugin kilpailukiellon on suunniteltu alkavan takautuvasti 18.10.2016 ja päättyvän 18.12.2017. Näin Johaug vapautuisi kilpailemaan vuoden 2018 talviolympialaisissa.

Påtalenämden määräämä syyttäjä laatii seuraavaksi vaatimuskirjelmän, joka menee NIF:n tuomiovaliokunnalle. NIF:n tuomiovaliokunnan edustajan täytyy 14 vuorokauden kuluessa kirjelmöidä syytteestä Therese Johaugille ja hänen asianajajalleen.

Kun Johaug on saanut asian tiedoksi, hän voi vastata haasteeseen 21 vuorokauden kuluessa ja vaatia suullista käsittelyä, joka olisi aikaisintaan tammikuussa vastausaikojen ja joulupyhien vuoksi.

Suullisen käsittelyn jälkeen NIF:n tuomiovaliokunta käsittelee asian ja päättää Johaugin lopullisen dopingrangaistuksen. Päätöksen puhtaaksi kirjoittamisen jälkeen asianosaisille lähetetään niin kutsuttu tuomiolauselma.

Johaug voi tuomiolauselman saatuaan valittaa päätöksestä NIF:n valitusvaliokuntaan. Hän on kertonut haluavansa asiansa käsiteltävän siellä mahdollisimman pian.

Johaug voi valittaa myös kansainväliseen urheilun vetoomustuomioistuimeen (CAS). Myös Norjan ADT, Kansainvälinen hiihtoliitto (FIS) tai Maailman antidopingtoimisto (Wada) voivat halutessaan viedä päätöksen CAS:iin.

Jos Johaug ei ilmoita lopettavansa kilpailu-uraansa, kuuluu hän yhä dopingtestattavien urheilijoiden joukkoon ja voi kilpailukieltonsa jälkeen palata suoraan kisoihin.

Jos Johaug taasen ilmoittaa lopettavansa, mutta päättää myöhemmin palata kilpaladuille, on hänellä edessään automaattinen puolen vuoden dopingkarenssi. Dopingkarenssin aikana urheilijan pitää antaa kolme puhdasta dopingnäytettä.

25.11. Norjalaiset hiihtäjät saivat tylyn vastaanoton maailmancupin avauksessa Rukalla. Rukan hiihtostadionilla esiteltiin kylttiä, jonka viesti oli tyly. Kylttiin oli piirretty lääkeruisku, jonka vieressä oli teksti "DDR Norjan hiihtojoukkue = dopingjoukkue".

Kuvakaappaus Erik Karlssonin Twitter-tililtä.
Kuvakaappaus Erik Karlssonin Twitter-tililtä.

22.11. Olympiatoppenin huippu-urheilujohtaja ja Norjan urheilugaalan tuomariston puheenjohtaja Tore Øvrebø kertoi, ettei viime vuonna Vuoden naisurheilijaksi valittua Johaugia edes voida nimetä ehdokkaaksi tai edes kutsua paikalle tämän vuoden urheilugaalaan. Johaug olisi ollut todennäköinen voittaja.

1.11. Norjan hiihtoliitto ja Norjan olympiakomitea kertoivat maksavansa Johaugin asianajajan kustannukset aina siihen asti, kunnes asiassa annetaan tuomio.

29.10. Norjan TV2 vertaili Johaugin selitystä huulen palamisesta ja huomasi sen muuttuneen erilaiseksi ensimmäisen tiedotustilaisuuden ja TV2:n haastattelun välillä.

TV2:n mukaan Johaug kertoi ensimmäisessä tiedotustilaisuudessa huuliongelmiensa alkaneen Seiser Almissa. Myöhemmin TV2:n haastattelussa hän sanoi huuliongelman olleen pahimmillaan Livignossa ja Seiser Almissa hänen huulensa olivat vain punaiset.

27.10. Johaug tapasi norjalaismediaa Oslossa ja kertasi vielä kerran tarinaansa Italian leiristä, auringon polttamasta huulestaan, lääkevoitesta ja dopingkärystään.

Johaug ihmetteli medialle, miksi ihmiset eivät ole uskoneet hänen selitystään, vaikka hän kertoi totuuden niin tarkasti kuin mahdollista.

22.10. Norjalaishiihtäjien astmalääkkeiden käyttöä tutkineen työryhmän toimeksiantoa laajennettiin Therese Johaugin tapaukseen.

Pohjoismainen työryhmä kasattiin sen jälkeen, kun Martin Johnsrud Sundbyn astmakäry tuli julkisuuteen heinäkuussa.

Suomea työryhmässä edustaa suunnistusmaajoukkueen lääkäri Katja Mjösund. Mjösund toimii myös Suomen antidopingtoimikunnan (ADT) erivapauslautakunnan puheenjohtajana.

Therese Johaug kuvassa
EPA

21.10. Suksimerkki Fischerin urheilujohtaja Gerhard Urain vahvisti, että Johaug menettää sponsorisopimuksensa, jos Maailman antidopingneuvosto Wada langettaa tähtihiihtäjälle pysyvän kilpailukiellon.

20.10. Norjan huippu-urheilupomo Tore Øverbrø kertoi, ettei Johaug saa enää osallistua organisoituihin harjoituksiin Olympiatoppen-harjoituskeskuksessa, Oslossa.

Johaug ilmoitti managerinsa Jörn Erstin välityksellä, ettei lopeta urheilu-uraansa, vaikka hän saisikin kilpailukiellon.

Therese Johaug tuulettaa voittoa.
Tomi Hänninen

19.10. Norjan antidopingtoimikunta asetti Johaugin kahden kuukauden väliaikaiseen kilpailukieltoon. Kilpailukiellon kerrottiin olevan voimassa 18. joulukuuta tai siihen asti, kun Påtalenämden tekisi asiasta oman esityksensä.

Urheiluoikeuden asiantuntija Olli Rauste arveli kansainvälisen paineen Norjaa kohtaan olleen sen verran kova, että Påtalenämden on päätynyt normaalista poikkeavaan ratkaisuun ja jakanut esitutkinnan alustavaan esitutkintaan ja lopulliseen esitutkintaan.

Norjan antidopingtoimikunta ilmoitti, että se aikoo myös tutkia, onko Johaugia hoitanut lääkäri toiminut sääntöjen vastaisesti.

Norjasta tihkuneiden tietojen mukaan Johaugia ei testattu ennen syyskuuta neljään kuukauteen. Normaalisti testaajat ovat liikkeellä varsinkin harjoituskaudella ja usein urheilija testaan harjoituskaudella enemmän kuin kerran.

14.10. Kansainvälisen hiihtoliiton pääsihteeri Sarah Lewis kommentoi Johaugin käryä. Lewisin mukaan FIS ja Wada eivät puutu tapaukseen ennen kuin Norjan antidopingtoimisto on vienyt asian eteenpäin. Lewis kiisti, että Norja saisi mitään erikoiskohtelua muihin maihin verrattuna dopingasioiden käsittelyssä.

Johaugille satoi tukea ja ymmärrystä joukkuekavereilta. Muun muassa viime talvena esikoisensa saanut Marit Björgen kertoi lehdistötilaisuudessa, että oli Johaugin käryn jälkeen pohtinut uransa jatkoa uudelleen.

Sen sijaan Internetissä Johaugille ja norjalaisille irvailtiin oikein olan takaa. Muun muassa Twitterissä #johaug-tunnisteella löytyi nopeasti lukuisia näppäriä kommentteja, kuvia ja meemejä tapahtuneesta.

Kuvakaappaus Nordic Newsin twiitistä.
Kuvakaappaus Nordic Newsin twiitistä.

13.10. Kansainvälinen hiihtoliitto FIS julkaisi verkkosivuillaan Norjan hiihtoliiton tiedotteen, jossa kerrottiin Johaugin antaneen positiivisen dopingnäytteen. Johaugin näytteestä löydettiin klostebol-nimistä anabolista steroidia.

Johaug selitti dopingkäryään Norjan hiihtoliiton järjestämässä tiedotustilaisuudessa ja murtui lehdistön edessä.

Norjan hiihtomaajoukkueen lääkäri Fredrik Bendiksen kertoi ottavansa täyden vastuun Johaugin kärystä ja erosi tehtävistään.

Suomen maajoukkueen hiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen kävi etsimässä Johaugin käyttämän Trofodermin-huulirasvan apteekista Livignossa. Saarisen Twitter-tililleen lataamasta kuvasta käy ilmi, että rasvan pakkauksesta löytyy sana "doping".

Kuvakaappaus Aino-Kaisa Saarisen Twitter-tililtä.
Kuvakaappaus Aino-Kaisa Saarisen Twitter-tililtä.

Norjan hiihtoliitto ei asettanut Johaugia väliaikaiseen kilpailukieltoon, koska Norjan ADT:n tutkimukset olivat vielä kesken.

Norjan säännöissä kilpailukieltoa ei voi vastoin urheilijan tahtoa määrätä, ennen kuin asiassa on suoritettu esitutkinta ja erillinen syyttäjäelin, kollegiaalinen kolmen hengen ja yhden sihteerin Påtalenämden, on päättänyt nostaa asiasta syytteen Norjan keskusurheilujärjestön tuomiovaliokunnassa. Tuomiovaliokunta tekee kilpailukiellosta ehdotuksen, jonka lajiliitto käsittelee.

4.10. Norjan antidopingtoimikunta informoi Johaugia positiivisesta dopingnäytteestä.

Hiihtäjä Therese Johaug kertoo dopingkärystään lehdistölle itkuisena.
AOP

16.9. Norjan antidopingtoimikunnan testausryhmä saapui Livignoon ja Johaug antoi dopingnäytteen.

4.9. Bendiksen antoi Johaugille toisen voiteen, anabolisia steroidia sisältävän Trofodermin-voiteen.

Trofodermin
Kimmo Porttila / Yle

Johaug kertoi varmistaneensa Bendikseniltä, ettei voide sisällä dopingia ja heittäneensä lääkevoiteen paketin roskiin. Kumpikaan ei huomannut paketin kyljessä olevaa ”doping”-merkintää.

Bendiksen on Pfizerin entinen lääketieteellinen johtaja ja Trofodermin on Pfizerin valmistama voide.

Johaug käytti lääkevoidetta 4. päivästä 15. päivään asti.

3.9. Bendiksen antoi Johaugille ensimmäisen lääkevoiteen huulien hoitoon, mutta tämä ei auttanut.

2.9. Johaug tapasi joukkueen lääkärin Fredrik S. Bendiksenin.

1.9. Norjan joukkueen siirryttyä Seiser Almista Livignoon Johaug kertoi hänen huulensa auenneen ja vuotaneen verta.

27.8. Therese Johaug kertoi tehneensä Norjan maajoukkueen korkeanpaikan leirillä Seiser Almissa pitkän harjoituksen ja saaneensa auringonpistoksen. Johaug kertoi kärsineensä parin päivän ajan ripulista ja päänsärystä. Lisäksi hänen auringon poltama huulensa paheni koko ajan.

Lisäys ja korjaus 30.11. klo 15.49: Norjan ADT:n esityksen käsittelee NIF:n tuomiovaliokunta (Norges Idrettsforbund Domsutvalget), ei Norjan hiihtoliitto. Juttuun lisätty tiedot dopingkarenssista.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat