Suora

  • Parayleisurheilun MM, seitsemäs kilpailupäivä
  • Seitsemäs kilpailupäivä
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kristian Vesalainen – huippulupaus ullakolta kohti NHL:ää

Kristian Vesalaisen kipinä jääkiekkoon syttyi pikkupoikana rullaluistimilla pihapeleissä. Teini-iässä hänestä tuli harjoitushullu suurlahjakkuus, joka päätti panostaa NHL-uran eteen kaikkensa.

Jääkiekon nuorten MM 2017
Kristian vesalainen
Mikko Ahmajärvi / Yle

_Jääkiekon alle 18-vuotiaiden MM-kisat Ylen kanavilla 13.-23. huhtikuuta. Pikkuleijonien puolivälieräottelu torstaina 20.4._

Helsingin Töölöstä ajaa Kallioon kymmenessä minuutissa. Iltapäiväruuhkassa aikaa menee kolminkertaisesti. Anssi Vesalainen lupaa puhelimessa, että poika on Brahenkentällä 20 minuutissa varusteet päällä.

Lupaus pitää. Kristian Vesalainen on silti pahasti myöhässä. Ottelun avauspuolisko on jo takana. Pimeää iltaa valaisee tulostaulu, jolla on tylyt luvut: vastustaja johtaa 10-0. Vesalaisen edustama Vesta häviää ottelun maalein 10-12.

Kotijoukkueen kaikki kymmenen maalia tekee 12-vuotias Kristian Vesalainen. Laji on jääpallo.

- "Krisusta" on näkynyt lapsesta saakka liikunnallinen taipumus. Hän on palloilupoika, Kristianin isä Anssi Vesalainen kertoo nyt, viisi vuotta myöhemmin.

Kristian Vesalaisesta olisi voinut tulla ylivoimainen jääpalloilija. Hän olisi voinut tehdä HJK:ssa uran jalkapallonurmilla. Hän valitsi jääkiekon, jonka pariin hänet opasti neljä vuotta vanhempi isoveli Henrik.

Syksyllä 2016 Henrik on pikkuveljelleen neuvonsa antanut ja opiskelee Vilnassa lääkäriksi. Kristianin opiskelut sen sijaan jatkuvat Euroopan parhaassa kiekkoakatemiassa.

Hän on 17-vuotiaana yksi Suomen lupaavimmista jääkiekkoilijoista. Iso, vahva ja taitava laitahyökkääjä, joka varataan ensi kesänä NHL:ään ensimmäisellä kierroksella.

Ullakolta maailmalle

Helsingin Meilahdessa sijaitsevassa asuintalossa on neljä kerrosta, joiden yläpuolella on ullakko. Kolkko varastotila on talvipakkasilla pakastin, kesähelteillä jääkaappi. Mannerheimintieltä kaikuvat raitiovaunut ja hälytysajoneuvot.

Onko tämä todella täydellinen paikka kaupunkilaispojan harjoitteluun? Kristian Vesalaisen mukaan on.

Ullakon nurkassa on lommoille lauottu maali, joka pysyy hädin tuskin pystyssä. Takana olevan varaston ovi on naulattu kasaan laudoista ja seinän betonin takaa paistaa 1950-luvun tiili.

- Onneksi silloin osattiin vielä rakentaa. On tässä välillä ollut selittelemistä taloyhtiön asukkaille, Anssi Vesalainen naurahtaa.

- Tämä on Kristianille hyvin tuttu paikka. Aina puhutaan olosuhteista. Tässä niitä olosuhteita nyt on.

Ullakolla ovat kiekot, vetoalusta, mailat ja maali, mutta tämän tarinan päähenkilö puuttuu. Kristian Vesalainen jätti puolitoista vuotta sitten kotinsa ja ullakkonsa taakseen ja päätti muuttaa yksin Göteborgiin.

Ennen nuorten MM-kisoja hänet kuitenkin löytää sadan kilometrin päästä Helsingistä, Hämeenlinnasta.

Kristian vesalainen
Kuvaus ja editointi Mikko Ahmajärvi.

Tinkimätön huippuyksilö

Vesalainen aloitti jääkiekkouransa neljävuotiaana Nordenskiöldinkadulla Calle Branderin kiekkokoulussa. Koska luistelu oli rullakiekon vuoksi jo tuttua puuhaa, Vesalainen siirtyi heti vuoden kiekkokoulun jälkeen Karhu-Kissojen pari vuotta vanhempien joukkueeseen.

Kissoista Töölön kasvatti palasi kahden kauden jälkeen IFK:hon, mistä tie vei 16-vuotiaana Frölundaan, Euroopan NHL-tehtaaseen.

- Olen luottanut itseeni koko ajan. Pari vuotta sitten tajusin, että haluan panostaa tähän. Ymmärsin, että jos teen töitä, tästä voi tulla jotain, Vesalainen kertoo.

Kristian Vesalainen arkistokuva
Vesalaisten arkisto

Vesalainen on erottunut pikkujuniorista lähtien koollaan ja taidoillaan. Kyseessä on ollut alusta lähtien huippuyksilö, siitä ei ole epäilystäkään. Hänen asemansa yhtenä 1999-ikäluokan puhutuimpana lupauksena on mahdollistanut hulluus.

Vesalainen rakastaa harjoittelua. Viime kesänä hän piti kaksi vapaapäivää.

Joukkueella oli kaksi viikkoa kesälomaa, mutta Vesalainen päätti viettää ajan punttisalilla ja luisteluvalmentajan rääkissä. Se näkyy: maasta rinnalle nousee kevyesti sata kiloa ja luisteluvoima on SM-liigan huipputasoa.

- Hänen kanssaan on todella helppo tehdä töitä, koska hänellä on niin kova intohimo lajia kohtaan. Hän rakastaa kovaa harjoittelua. Täällä ollessaan hän on saanut voiman lisäksi puolustuspeliään paremmaksi ja tullut kokonaisvaltaisemmaksi pelaajaksi, Frölundan pelaajakehityksestä vastaava Mikael Ström arvioi.

Haastattelupäivänäkin HPK:lla on vapaapäivä, mutta Vesalainen pyytää tekstiviestillään toimittajalta ja kuvaajalta kyytiä jäähallilta, totta kai.

- Harjoittelen kahdesta kolmeen kertaa päivässä. Täytyy sanoa, että olen aika kova treenaamaan. Voi tulla kokeilemaan, jaksaako pysyä perässä, Vesalainen sanoo virnistäen.

Itseluottamusta, ei ylimielisyyttä.

Vesalainen on iästään huolimatta kypsä ja kohtelias lahjakkuus, joka tuntuu käsittelevän paineet oikealla tavalla. Autossa hän istuu kuvaajan viereen etupenkille, kättä hän puristaa jämäkästi ja silmiin katsoen.

Isän mukaan kyseessä valoisa nuorimies, joka on välillä liiankin kekseliäs. Siksi perheen keskimmäisen lapsen muutto 16-vuotiaana lähes miljoonan asukkaan suurkaupunkiin tuntui aluksi hämmentävältä.

- Ajattelin Göteborgista lähtiessäni, että miten hän pärjää kielen kanssa, ruoanlaitossa ja siivoamisessa. Hän pääsi kuitenkin hyvin arkeen kiinni Frölundan akatemian kautta, Anssi Vesalainen sanoo.

- Frölundalla on se etu, että akatemiatoiminta on ollut pystyssä jo pitkään. Sinne tulee pelaajia ympäri Ruotsia ja hekin ovat pärjänneet. Suurin osa heistä käy koulua siellä ja harjoittelee yhdessä. Rinki on tiivis. He pitivät huolen siitä, että Kristian pääsi hommaan sisään.

Kristian vesalainen
AOP

Vesalainen halusi Göteborgiin itse. IFK ei tarjonnut tarpeeksi laadukasta kehitysympäristöä, ja Frölunda tuntui täydelliseltä vaihtoehdolta. Vesalainen tutustui Frölundan organisaatioon ja päätös oli helppo tehdä.

- Meillä on selkeä suunnitelma siitä, mitä haluamme olla. Teemme kaiken mahdollisimman laadukkaasti. Haluamme myös koko ajan kehittää bisnespuoltamme, Ström sanoo.

Vesalaisen siirron mahdollisti pelaaja-agentti Jukka Tiilikainen, joka järjesti keväällä 2014 myös Artturi Lehkosen pestin intiaanipaitaan. Frölundan nuorissa pelaa myös Vesalaisen ikätoveri Joni Ikonen, Tiilikaisen ja Mika Rautakallion agenttitoimiston pelaajia hänkin.

- Me tiesimme, millaista Göteborgissa on. Hän halusi absoluuttisesti parhaaseen paikkaan kehittymään. Hän koki, että se paikka on Frölunda, Tiilikainen sanoo.

Tiilikainen ja Vesalainen ovat jäljillä. Göteborgista on ponnistettu eliittiin ennenkin. Vesalaisen tavoite on päästä eliittiin, tarkemmin sanottuna NHL:ään.

Kirje Crosbylle

NHL oli Kristian Vesalaisen ajatuksissa jo päiväkodissa. Kun Vesalainen oli kuusivuotias, hänelle annettiin tehtäväksi piirtää, päävärinä oli punainen. Vesalainen tarttui nenä valuen värikyniin ja taiteili valkoiselle paperille viisi jääkiekkoilijaa.

Tärkein pelaajista oli numero 87 Kanadan maajoukkueesta, NHL:ssä vasta tulokaskautensa aloittanut Sidney Crosby. Hän oli tuolloin pelannut kahdet nuorten MM-kisat, joista tuli hopeaa ja kultaa.

Vesalainen vasta valmistautuu uransa ensimmäiseen alle 20-vuotiaiden MM-turnaukseen. Hämeenlinnasta hän haki itseluottamusta Torontossa ja Montrealissa vuodenvaihteessa pelattaviin kisoihin. Liigauran ensimmäiset yhdeksän ottelua näytti hyvältä, vaikka saldona oli vain yksi maali.

Kristian Vesalainen, piirros, crosby
Vesalaisten arkisto

Vesalainen teki ahkerasti töitä sekä hyökkäys- että puolustussuuntaan ja loi kasan maalipaikkoja. Toisin kuin Meilahden ullakolla, kiekot eivät vain osuneet odotetulla tahdilla tolppien väliin.

- Pitää kuitenkin muistaa, että hän on vasta B-juniori-ikäinen, HPK:n päävalmentaja Antti Pennanen sanoo.

- Hän on jo tällä hetkellä liigatason pelaaja. Hän haluaa olla voittava pelaaja, joka tekee tulosta. Se tulee kokemuksen kautta. Kehityskohteena on laitojen lähellä pelaaminen. Se on iso osa NHL-peliä.

Viime kauden mestaruussateen (SHL, CHL, U18,) jälkeen toinen kausi miesten peleissä on ollut Vesalaiselle pettymys.

- Kaikkea pitää parantaa. Tämä kausi ei ole ollut hirveän ihmeellinen. En osaa sanoa, mistä se on johtunut. Kaikkeni olen yrittänyt, hän vakuuttaa.

Yritys ja ankara työnteko on noteerattu maailmalla. Kansainvälisen kykyjenetsijätoimiston ISS:n viimeisimmässä NHL Draft -listauksessa (siirryt toiseen palveluun) Vesalainen on parhaana suomalaisena seitsemäs.

- Meillä on Kristianin kanssa kovat odotukset siitä, että hänet varataan ensi kesänä pienellä numerolla, Frölundan Mikael Ström kertoo.

Vesalainen itse suhtautuu odotuksiin maltillisesti.

- NHL:ään kaikki junnut tähtäävät. Se olisi hienoa. Frölundassa olen nähnyt, että siellä tehty työ tuottaa tulosta. Jos esimerkiksi katsoo Arsia (Artturi Lehkonen), niin hän painoi joka päivä hommia. Ei mikään ihme, että hän pelaa nyt NHL:ssä, Vesalainen sanoo.

Montrealiin 21-vuotiaana lähtenyt Lehkonen on ottanut alkukaudella vakuuttavasti paikkansa NHL:ssä. Samaa yrittää parin seuraavan vuoden sisällä Vesalainen.

Aiemmin mainitun kekseliäisyyden Vesalainen on muuten perinyt isältään. Kun pikku-Kristian halusi lähettää päiväkodissa piirtämänsä kuvan Crosbysta esikuvalleen, keksi isä keinon.

- Lähetimme sähköpostia Sidneyn vanhalle lukion liikunnanopettajalle. Hän välitti piirustuksen Sidneylle. Kuinkas ollakaan, takaisin tuli pari signeerattua valokuvaa.

Jos NHL-unelma toteutuu, pääsee Vesalainen tapaamaan myös Crosbyn, tai ainakin pelaamaan tätä vastaan.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat