Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Britannian jalkapalloskandaali paisuu: Peittelivätkö suurseurat junioripelaajien seksuaalista hyväksikäyttöä?

Britanniassa usea entinen ammattijalkapalloilija on astunut julkisuuteen ja kertonut juniorivuosina koetusta seksuaalisesta hyväksikäytöstä brittiseuroissa. Uutisten myötä poliisi on saanut useita satoja ilmoituksia ihmisiltä, jotka ovat kokeneet saman. Lisäksi monien seurojen syytetään tienneen ja peitelleen tekoja.

urheilu
Lapsi ja jalkapallo
AOP

Iso-Britannian poliisi on saanut satapäin yhteydenottoja uusilta, jalkapallojuniorivuosinaan seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi joutuneilta ihmisiltä. Torstaina brittilehti The Guardian kirjoitti, että jopa 350 uhria on tullut esiin ja kertonut 70-, 80- ja 90-luvuilla tapahtuneesta, junioripelaajiin kohdistuneesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Britannian poliisijohto on ilmoittanut tutkivansa jokaikisen ilmoituksen ja luvannut tuovansa rikolliset oikeuden eteen. Guardianin mukaan jopa neljännes maan poliisivoimista tutkii nyt satoja hyväksikäyttösyytöksiä. Lisää tulee joka päivä.

- Torstaihin 1. joulukuuta mennessä olemme tutkineet 35 eri uhrin esittämiä syytöksiä ja tunnistaneet jo kymmenen hyväksikäytöstä epäiltyä, raportoi pelkästään Suur-Manchesterin kunnan poliisi.

Syytökset kohdistuvat myös useisiin seuroihin, joiden kerrotaan paitsi tienneen hyväksikäytöistä myös peitelleen tapahtumia. Jalkapalloliitto FA:n puheenjohtaja Martin Glenn ilmoittikin, että seuroja, joiden todetaan syyllistyneen tekojen ja jälkien peittelyyn, tullaan rankaisemaan ankarasti ja seuran suuruuteen katsomatta.

Syytösten seura: Crewe Alexandra

Vyyhti alkoi purkaantua marraskuun puolessa välissä, kun entinen jalkapalloilija Andy Woodward kertoi juniorina kokemastaan hyväksikäytöstä. Nyt 43-vuotiaan Woodwardin mukaan 90-luvulla tuomittu pedofiili Barry Bennel luotsasi häntä ja arvostetun Crewe Alexandra -seuran juniorijoukkuetta Woodwardin ollessa 11-vuotias. Samalla alkoi vuosia kestänyt hyväksikäyttö.

62-vuotias Bennell kärsii parhaillaan kahden vuoden tuomiota lapsen hyväksikäytöstä ja on istunut aiemminkin jo vankilassa. Britanniassa uskotaan, että kuitenkin vasta murto-osa hyväksikäytöistä on päätynyt poliisin tietoon. Marraskuun lopussa Benneliä vastaan nostettiin kahdeksan uutta syytettä juniorijalkapalloilijan seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Woodwardin ulostulon jälkeen useat muut seurasivat ex-palloilijan esimerkkiä ja päättivät, etteivät voi enää olla hiljaa. Bennelin urheiksi ilmoittautuivat myös muun muassa Steve Walters, Paul Stewart ja David White. Uusien uhrien myötä ilmeni myös lisää hyväksikäyttäjiä, ja skandaali alkoi syvetä.

Crewe oli hidas reagoimaan Woodwardin esittämiin syytöksiin. Kun seura vihdoin 21.11. julkaisi kehnosti pahoittelevan tiedotteen, oli jo kuusi uutta uhria ilmoittautunut poliisille. Bennelin teot ulottuivat kuitenkin myös Crewen ulkopuolelle.

Peittelikö Manchester City jälkiä?

White ja Stewart nousivat urillaan Crewen kautta suurseura Manchester Cityyn. Myös Bennel oli tiiviissä yhteistyössä Valioliigajoukkueen kanssa. Crewessä 80-luvulla toiminnanjohtajana toiminut Hamilton Smith kertoi Guardianille, että Manchesterissa oltiin tietoisia Bennelin ahdistelleen junioripelaajia. City ei kuitenkaan reagoinut ja myöhemmin jopa Englannin jalkapalloliitto FA:n tarkastuksessa seuran todettiin noudattavan kuuliaisesti kaikkia juniorityön eettisiä ohjenuoria.

Bennel työskenteli 80-90-luvuilla Crewen lisäksi myös Manchester Cityn, Stoke Cityn ja Leeds Unitedin leivissä. Taustatarkistuksia ei käytännössä ollut. Uhrien määrää vuosien varrelta voi vain arvailla – esimerkiksi henkensä riistäneiden walesilaistähti Gary Speedin ja ManU-pelaaja Alan Daviesin on sittemmin huhuttu olleen junioreina Bennelin "suosiossa".

Newcastle, Chelsea mukaan skandaaliin

24. marraskuuta Guardian kirjoitti saamiinsa tietoihin nojautuen, että myös Newcastlen juniorimyllyssä oli syyllistytty nuorten poikien hyväksikäyttöön. Nimettömänä pysynyt ex-pelaaja sanoi joutuneensa vuonna 1995 tuomitun, entisen valmentajan George Ormondin uhriksi. Kuun loppuun mennessä lisää entisiä palloilijoita tuli takavuosien Newcastle-kärki David Eatockin johdolla esiin kertomaan 70- ja 80-tapahtuneista hyväksikäyttötapahtumista.

Aivan kuten Manchester Cityn ja Crewen tapauksessa, myös Newcastlen syytettiin olleen sekä tietoinen että peitelleen tekoja.

Chelsea ilmoitti myös tutkivansa syytökset, joiden mukaan jo edesmennyt seuran entinen juniorivalmentaja Eddie Heath olisi syyllistynyt nuorten pelaajien hyväksikäyttöön 70-luvulla. Julkisuuteen tullut ex-pelaaja Gary Johnson kertoi AFP:lle saaneensa Chelsealta tuhansia euroja pitääkseen suunsa kiinni hyväksikäytöstä.

Joulukuu näyttää, paljastuuko muidenkin brittiseurojen menneisyydestä ja toimintatavoista piiloteltuja kauheuksia. FA-pomo Glenn valitteli tapausten juurten olevan syvällä.

- Lasten hyväksikäyttö on yhteiskunnallinen ongelma. Ja koska jalkapallo on valtavan suuri laji, jota pelaa maassamme joka viikonloppu miljoonat ihmiset, tekee se myös tapauksesta suuren. On toistaiseksi siis mahdotonta edes sanoa, onko esiintulleiden uhrien ja syytösten määrä pieni vai suuri.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat