Suora

  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Aituri Mörö sai kutsun presidentin linnaan ilman arvokisamitaleita – "Itsekin yllätyin"

SE-mies Oskari Mörön hyvin onnistuneen viime kesän avaintekijöitä olivat vahva itseluottamus, terveys, oikea kunnon ajoitus sekä henkinen valmennus.

urheilu
Oskari Mörö
Oskari MöröTomi Hänninen

Kaksissa arvokisoissa viime kesänä juossut aituri Oskari Mörö oli hieman ällikällä lyöty, kun sai kutsun presidentin linnan itsenäisyyspäiväjuhliin.

- Kyllä se yllätti itsenikin. Hieno kunnianosoitus, vaikken voittanut mitään arvokisoja. Mutta se kertoo myös presidentistä, toteaa Mörö Yle urheilun haastattelussa.

Viime kaudella Mörö sijoittui Amsterdamin EM-kisoissa päämatkallaan neljänneksi jääden pronssista vain 14 sadasosaa. Rion olympiakisojen alkuerissä hän juoksi uuden 400 metrin aitojen Suomen ennätyksen. Riossa hän selvisi välieriin asti. Lisäksi Mörö debytoi Timanttiliigassa.

- Ehkä olen pystynyt tarjoamaan hienoja hetkiä katsojille ja isoillekin herroille. Minulle on kunnia-asia olla mukana itsenäisyyspäiväjuhlissa, mietiskelee 23-vuotias Mörö.

Pukuvuokraamoon aitajuoksijan ei sentään tarvinnut mennä, mutta joitakin juhlatamineita presidentin pippaloihin piti kuitenkin hankkia.

- Frakki oli omasta takaa, mutta kengät ja muuta pientä piti käydä ostamassa, kertoo Mörö.

Syksy parempi kun viime vuonna

Mörön viime syksy ja alkutalvi oli vaikeaa aikaa. Hänellä oli ongelmia lonkan kanssa.

- Neljä ja puoli kuukautta meni kuntouttaessa lonkkaa. Nyt on ollut tosi paljon parempi olotila. Tosin nytkään en voi iskuttaa ihan hirveästi, sanoo aituri.

Tänä syksynä Mörö on kuntouttanut lonkkaa maajoukkueen fysioterapeutin, Jari Malisen ohjeilla. Treeneissä pääpaino on ollut aerobisessa tekemisessä.

- Lonkan kanssa täytyy olla tarkkana. En voi iskuttaa ihan hirveästi. Olen nyt pystynyt säännöllisesti toteuttamaan myös juoksuohjelmaa.

- Muu tekeminen on ollut aerobispainotteista, kuten vesijuoksua, kuntopyörää, cross trainingia ja pallopelejä, sanoo Mörö, joka valmistuu joulukuussa kolmen vuoden opiskelun jälkeen Vierumäen urheiluopistolta liikuntaneuvojaksi.

”Viiden juoksun keski-arvo 49,40”

Viime vuonna yksi ratkaiseva tekijä oli aitomistekniikan muutos. Mörö vaihtoi aidalletulo jalkaa oikeasta vasempaan. Mutta uuden aitomistekniikan täydellinen opettelu vie aikansa, joten sen parantuessa on selvää, että ennätysaikakin tulee paranemaan.

- Esimerkiksi Rion alkuerä ei ollut teknisesti hyvä, vaikka se oli sitä ajallisesti. Nimenomaan lajiosaaminen ja aitatekniikka ovat minun vahvuuteni, ei niinkään nopeus, kertoo Mörö.

Viime kausi oli tasaisen hyvä, mutta kirsikka kakun päältä jäi puuttumaan.

- Viime kausi oli tasaisen hyvä. Silti kirsikka kakun päältä jäi puuttumaan. Viiden juoksun keski-arvo oli 49,40 eli sama kuin Rion raja.

- Se oli tärkeä juttu, että pääsin kansainvälisiin kisoihin jatkuvasti. Täydellistä suoritusta ei vielä tullut, mutta tiedän, että minulla on potentiaalia parempaan, summaa Mörö viime kautta ja uskoo 49 sekunnin reilun alituksen olevan täysin realistinen tavoite tälle kaudelle.

 Itseluottamus ja psyykkinen valmennus tärkeitä

Oskari Mörön kunnon ajoitukset ovat osuneet loistavasti nappiin. Hän on pystynyt juoksemaan omia ja Suomen ennätyksiä juuri tärkeissä kisoissa. Valmentaja Atte Pettinen on melkoinen velho kunnon ajoituksissa, mutta myös Mörö itse on tehnyt asian suhteen tärkeitä oivalluksia.

- Valmistautumisella on iso rooli. On tärkeää hakea mahdollisimman hyvä fyysinen olotila. Myös itseluottamuksen pitää olla kunnossa.

- Ennen kisoja pitää malttaa olla ja levätä. Ihan turhaa lähteä vetämään jotain vetoja ja testaamaan, onko varmasti kunnossa, tietää aitajuoksija.

Mörö otti käyttöön henkisen valmennuksen vuonna 2012, kun hän edusti Suomea ensimmäisen kerran aikuisten arvokisoissa Helsingin EM-areenalla. Hänen psyykkinen valmentajansa on Petteri Sveins.

Henkinen valmennus ei sisällä mitään taikatemppuja.

- Meidän tekemisemme koostuu oikeastaan ihan perusjutuista. Olen kokenut sen hyödylliseksi. Ei me mitään taikatemppuja tehdä.

- Ei kukaan voi päästä pääsi sisään. Itse täytyy tehdä johtopäätelmiä, heittää Mörö.

Möröä sparraava Petteri Sveins asuu suurimman osan vuotta Espanjassa. Syksyllä he olivat Mörön kanssa Espanjan vuorilla viikon verran vaeltelemassa.

- Käytiin vähän tsekkaamassa Sierra Nevadan harjoituspaikkoja, täsmentää aituri.

Oskari Mörö
Oskari MöröTomi Hänninen

”Sponsoritilanne on parantunut”

Mörö on suht tyytyväinen tämän hetken budjettitilanteeseensa. Hän sai viime kaudella olympiakomitealta keskisuuren apurahan. Lisäksi hän antaa myös paljon kehuja managerilleen.

- Sponsoritilanne on parantunut paljon menestyksen myötä. Halmeen Harri on ollut isona apuna. Saa nähdä, millainen apuraha Olympiakomitealta nyt tulee.

- Tosi hyvä, että pystyy itse keskittymään vain harjoitteluun. Ei ainakaan rahan takia tarvitse miettiä, voiko lähteä ulkomaan leirille, jos kokee sen tarpeelliseksi, toteaa Mörö.

Meneillään olevalla kaudella Mörö aikoo noudattaa tuttua kaavaa ja leireillä paljon lämpimissä olosuhteissa.

Leireilyä vuoristo-oloissa

- Ensimmäinen leiri alkaa vuodenvaihteessa ja kestää viisi viikkoa. Se on yhdistelmäleiri Las Palmasissa ja Sierra Nevadassa. Sitten juoksen halleissa maaottelun sekä SM-hallit.

Leiritys jatkuu heti hallikauden päätyttyä.

- Olen Etelä-Afrikassa viisi viikkoa ja keväällä leireilen Torremolinoksessa. Siitä on vain 1,5 tunnin ajomatka Sierra Nevadan vuoristoon. Sieltä pitää hakea korkean paikan hyöty.

Möröllä ei oikeastaan ole vielä paljonkaan kokemusta korkean paikan harjoittelusta. Hän sai vinkkejä siihen hieman yllättävältä taholta, eli paljon vuoristossa harjoitelleelta kävelyn maailmanmestarilta Valentin Konoselta.

- Aion tehdä kovat treenit alhaalla ja Vallu sanoi, että vuorilta alas tultaessa kannattaa olla hetki merenpinnan tasolla, ennen kuin alkaa tehdä harjoitusta. On tärkeää, että saa näitä pikku niksejä kokeneemmilta urheilijoilta, kiittelee Mörö.

Kisakausi on pääpiirteittäin suunniteltu. Päätähtäin on Lontoon MM-kisoissa, mutta kilpailukauden avaus on vielä hieman auki.

- Toivottavasti pääsen aloittamaan kauden vakaissa olosuhteissa jossain Euroopassa.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat