Yle Urheilun kysely vaikutti apurahaesitykseen: "Haluttiin satavuotiaan Suomen kunniaksi auttaa nuoria urheilijoita"

Huippu-urheilun tukemiseen lisätään 965 000 euroa. Sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Tuomo Puumala (kesk.) sanoo, että taustalla vaikutti muun muassa Yle Urheilun teettämän kyselyn tulos.

urheilu
Keskustan kansanedustaja Tuomo Puumala
Kansanedustaja Tuomo Puumalan (kesk.) johtama sivistysvaliokunta esitti huippu-urheilun tukemiseen 965 000 euron lisäystä, josta urheilija-apurahojen osuus on 500 000 euroa. (arkistokuva)Kalle Niskala / Yle

Eduskunta esitti keskiviikkona tuntuvaa lisäystä huippu-urheiluun ja liikuntaan annettaviin tukisummiin vuodelle 2017. Miljoonatukien esitystä valmistellut sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Tuomo Puumala (kesk.) kertoo Yle Urheilulle, että esityksen takana painoi huoli paitsi nuorten urheilijoiden myös koko kansakunnan tilasta.

- Esityksessä on kysymys siitä, että meidän nuorten urheilijoiden taloudellinen asema on hyvin heikko. On todella paljon nuoria urheilijoita, jotka eivät tuhatta euroa enempää tienaa kuukaudessa, mutta silti tavoittelevat sitä omaa huippuansa, Puumala taustoittaa Yle Urheilun haastattelussa.

- Jos ajatellaan mikä on urheilijoiden merkitys suomelle: Suomihan on juostu maailmankartalle, Suomi on pelattu maailmankartalle... Me olemme saaneet yhteistiä kokemuksia ja hetkiä – isoja juttuja. Halusimme sitten satavuotiaan Suomen kunniaksi nimenomaan näitä nuoria, vähävaraisia urheilijoita tukea.

Puumalan mukaan yhteensä melkein miljoonan euron suuruisilla, urheilija-apurahoja kasvattavilla täsmäkohdennuksilla pyritään muun muassa parantamaan urheilijoiden kaksoisuran mahdollisuuksia. Tällä haetaan esimerkiksi helpotusta opintojen yhteensovittamiseen urheilun kanssa.

Yle Urheilun kysely vaikutti esitykseen

Yle Urheilu kertoi lokakuussa suomalaisten huippu-urheilijoiden toimeentulo-ongelmista. Urheilijoille teetetyssä kyselyssä yli puolet vastaajista sanoi elävänsä alle köyhyysrajan jäävillä tuloilla. Vaikuttiko Ylen kysely eduskunnan esitykseen?

- Ilman muuta! Siinä, että asia ylipäätänsä nousi esiin sivistysvaliokunnassa – joka tässä asiassa oli yksimielinen yli puoluerajojen – oli taustalla juuri tämä aiheesta uutisointi, Puumala vastaa painokkaasti.

- Oli nähty ja kuultu tätä urheilijoiden tilannetta. Sanotaan, että se vaikea aika urheilijalla on juuri siinä, kun sitä huippua tavoitellaan. Sitten kun huipulle on päästy, niin kyllähän siellä jo pärjätään.

Nuorille esikuvia

Puumalan mukaan menestyneimpien huippu-urheilijoiden elämäntyyli saattaa hämärtää tilannekuvaa todellisen urheilijaelämän laadusta ja arjesta.

- Monesti uutisointi on vähän vääränlaista, kun ihmiset näkevät uutisissa sitten muutaman kymmenen huippu-urheilijan huipputuloja. Mutta todellisuus on täysin eri, Puumala muistuttaa.

- Jos ja kun me halutaan kansakuntana olla liikkuva ja tarjota sellaisia esikuvia meidän nuorille, että ne kannustavat liikkumaan. Niin kyllä me tarvitsemme nämä meidän nuoret urheilijat, joita on valtavan paljon, niin edes vähän parempien mahdollisuuksien piiriin niin, että voi esimerkiksi yhdistää opintoja ja sitä urheilu-uraa.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta esitti tukisummia keskiviikkona. Eduskunta päättää valtion budjetista ja sen myötä huippu-urheilua koskevasta rahoituksesta ensi viikolla, jolloin eduskunta myös päättää tämän vuoden työnsä. Sinivalkoisia urheilun menestystuloksia Puumala ei kuitenkaan uskalla luvata vielä hetkeen:

- Tässähän on kyse vuosien työstä. Ja on ihan selvää, ettei näillä rahoilla yksin mitään pelasteta. Näkemykseni mukaan kyse on kuitenkin tärkeistä täsmäkohdennuksista tämän päivän suomalaisen huippu-urheilun kehitykseen, Puumala päättää.

Päivitetty 14.12.2016 kello 17:14: Korjattu tieto, että eduskunta päättää valtion budjetista ja sen myötä tästä rahoituksesta jo ensi viikolla.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat