Suora

  • Rytmisen EM, yksilöiden välinefinaalit
  • Käsipalloliiga, miesten 3. loppuottelu Cocks - Dicken
  • Rytmisen EM
  • Urheiluruutu
  • Topi Raitanen - suunnistuslupaus joka vaihtoi lajia yleisurheiluun
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, mahtava rallikausi 2018
  • Rallin MM, Chile, kisakooste
  • Urheiluruutu

Lasten liikunta vähenee vuosi vuodelta: "Puhutaan alle 3000 askeleen päivistä, ja se on pelottavan vähän"

Kaikkien aikojen kattavimmat lasten ja nuorten liikuntatutkimukset vahvistavat synkkää kuvaa suomalaisnuorten liikuntaaktiivisuudesta ja toimintakyvystä. Tutkijan mukaan osa liikkuu pelottavan vähän, eikä heidän auttamisekseen ole keksitty toimivia keinoja.

urheilu
Happy children jumping.
Annika Rauhala

Olisi parasta muistaa liikkua tarpeeksi, mutta nämä faktat pysäyttävät.

Suomalaiset lapset ja nuoret viettävät peräti puolet valveillaoloajastaan joko istuen tai makuulla.

Terveyden kannalta tärkeät liikuntasuositukset täyttää vain kolmasosa lapsista ja nuorista.

Kuudesosa 5.–8.-luokkalaisista pojista ei selviydy kyykkäämisliikkeestä, selän saa ojennettua suoraksi alle viidesosa.

Aika rajuja tutkimustuloksia suomalaisista koululaisista. Kaikki selviävät tuoreista tutkimuksista, joissa mitattiin kymmenientuhansien lapsien arjen aktiivisuutta.

Ymmärrystä lasten liikunnasta

Virsi on tuttu viime vuosilta. Lapset ja nuoret liikkuvat liian vähän, ja liikkumattomuus uhkaa sekä yksilöiden hyvinvointia että kansanterveyttä. Asiasta on tehty lukuisia yksittäisiä tutkimuksia, ja saman faktan vahvistavat toistaiseksi kattavin lasten ja nuorten liikuntakäyttäytymisestä Suomessa tehty LIITU-tutkimus sekä Move-raportti.

Opetus- ja kulttuuriministeriö tilasi tutkimuksen, jotta päättäjät ymmärtäisivät, kuinka Suomessa liikutaan ja mitkä tekijät liikkumiseen vaikuttavat. Liikunnan edistämiseksi on jo tehty monia hyviä toimenpiteitä, kuten liikkuva koulu -projekti ja uusi opetussuunnitelma.

Valtio tarkastelee liikuntaa kuitenkin liikaa eri hallintosiiloista, ja LIITU on yksi askel toimien yhdistämiseksi. Nyt käytössä on kymmeniä tuhansia lapsia koskeva aineisto.

"Pelottavaa"

UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari pitää tutkimusten tuloksia hälyyttävinä. Eritystä huolta herättää kaikista vähiten liikkuvien ryhmä. Koululaisten liikuttamiseksi tehdyillä ratkaisuilla on onnistuttu auttamaan kaikkien arkiliikkumista (tutkimuksen mukaan poikien liikkuminen on jopa hieman lisääntynyt kahdessa vuodessa), mutta koulun ulkopuolella osan nuorista liike romahtaa täysin.

- Arjessa esimerkiksi liikkuvat koulut ja muu hyvä koulutoiminta pitävät vähiten liikkuvat edes jollain tavalla liikkeessä. Mutta kun mennään koulun ulkopuolelle, vähiten liikkuva viidennes vaikkapa ysiluokkalaisista ottaa häkellyttävän vähän askelia viikonloppupäivinä. Puhutaan alle 3000 askeleen päivistä, ja se on pelottavan vähän, Vasankari sanoo.

Lapset ovat vielä kohtuullisen aktiivisia, mutta murrosikään tultaessa liikkumisen määrä romahtaa.

- Liike häviää kouluvuosien aikana. Kun mitataan askelten määrää, kolmosluokkalaisesta ysiluokkalaiseen siirryttäessä vuodessa katoaa lähes 500 [päivittäistä] askelta.

Tutkimuksen mukaan keskimäärin kolmasosa 9–15-vuotiaista lapsista ja nuorista liikkuu reippaasti vähintään tunnin päivässä. Aktiivisimpia tutkimusryhmistä ovat 9-vuotiaat pojat (65%), passiivisimpia 15-vuotiaat tytöt (8%). Molempien sukupuolien aktiivisuus vähenee iän karttuessa.

- Huoli on se, että vähiten liikkuvien liikkumattomuus jää päälle. Jos arki, elämä, työelämä tai vaikka jatkokouluttautuminen eivät pääse haastamaan heidän fyysisen liikkeen lisäämistään, he ovat valtavan potentiaalinen kohderyhmä erilaisiin elämäntapasairauksiin. Länsimainen hyvinvointi on sitä, että uskomattoman vähäisellä liikemäärällä pystyy arjessa ja viikonlopuissa selviämään. Suomalaisten jo nyt huomattavasti sairastamat elintapasairaudet uhkaavat heitä vielä entistä nuoremmalla iällä.

Vasankarin mielestä elintapasairaudet eivät ole välttämättä liikkumattomuuden suurin riski.

- Liikkumattomuudesta aiheutuvat sairaudet ovat kalliita, mutta eivät yhteiskunnan näkökulmasta se suurin asia. Työkyvyttömyyden ja syrjäytymisen välttäminen ja oman paikan löytymäminen tässä maailmassa ovat vielä isompi juttu.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat