Suora

  • Urheilukierros
  • Yleisurheilun GP-sarja, Jyväskylä
  • Yleisurheilun GP-sarja, Jyväskylä
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: JPN - ENG
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: SCO - ARG
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Kuusi uutta Jääkiekkoleijonaa - Harkimo pääsi kovaan porukkaan

Hockey Hall of Fame Finland aateloi kuusi uutta Jääkiekkoleijonaa.

urheilu
Hjallis Harkimo
Yle

Hockey Hall of Fame Finland on aateloinut vuodesta 1985 alkaen suomalaisessa jääkiekossa erityisen ansioituneita henkilöitä Jääkiekkoleijonan kunniakkaalla arvonimellä.

Kun mukaan lasketaan torstaina Helsingin Jäähallissa aateloitavat kuusi uutta Jääkiekkoleijonaa, on Jääkiekkoleijonan arvonimen saanut yhteensä 240 henkilöä. Uudet Jääkiekkoleijonat 2016 ovat:

*235 | Päivi Virta (Halonen): * Päivi Virta on naisjääkiekkoilumme tienraivaajia. Virta pelasi pitkän, yli 20-vuotisen uran naisten SM-sarjassa ja kuului naisten maajoukkueen tukipilareihin luotettavana puolustajana. Tampereen Ilveksessä jääkiekkouransa aloittanut Päivi Virta (Halonen) pelasi naisten SM-sarjassa urallaan 408 ottelua.

_*236 | Jukka Hentunen: *_Hentunen on poikkeuksellinen esimerkki noususta kansainväliseksi huippupelaajaksi juniorimaajoukkueiden ulkopuolelta. ”Joroisten Härkänä” tunnettu vanttera laitahyökkääjä pelasi vielä 20-vuotiaana II divisioonaa Kiekko-Warkauden riveissä. Hentunen debytoi SM-liigassa syksyllä 1998 HPK:n paidassa vasta 24-vuotiaana ja pelasi erinomaisen tulokaskauden yhdessä Niko Kapasen ja Timo Pärssisen kanssa. ”Teletappi”-ketjusta muotoutui pikavauhtia HPK:n tehokas kolmikko. Hentunen pelasi SM-liigassa vuosina 1998–2013 yhteensä reilut 400 ottelua HPK:n, Jokerien ja KalPan paidassa. Kaudella 2009-10 hän voitti runkosarjan maalikuninkuuden 28 osumallaan. NHL:ssä Hentunen pelasi kaudella 2001-02 Calgaryssä ja Nashvillessä.

_*237 | Miikka Kiprusoff: *_Kiprusoff kuuluu Suomen kaikkien aikojen maalivahtinimiin. Kiprusoff on ensimmäinen suomalaismaalivahti, joka on palkittu NHL:n parhaana maalivahtina. TPS:n juniorikoulun kasvatti nousi juniorimaajoukkueiden vakionimeksi. SM-liigassa Kiprusoff debytoi TPS:n maalilla tammikuussa 1995 ja pääsi torjuntatehtäviin myös playoffs-peleissä, kun TPS voitti Suomen mestaruuden. NHL:n San Josessa vuosina 1999–2003 Kiprusoff sai peliaikaa vaatimattomasti. Kaudella 2003-04 ura lähti nousukiitoon, kun Kiprusoff siirtyi Calgary Flamesiin. Hän kuului runkosarjan parhaisiin maalivahteihin ja johdatti joukkueensa NHL:n loppuotteluihin, jotka kuitenkin päättyivät tappioon Tampa Baylle. Suomen parhaaksi jääkiekkoilijaksi Miikka Kiprusoff valittiin vuonna 2004.

_*238 | Toni Lydman: *_Puolustaja Toni Lydman on yksi kokeneimmista suomalaisista NHL-puolustajista. Lahden Kiekkoreippaan kasvatti oli urallaan myös maajoukkueen luottopelaajia useissa arvoturnauksissa. Lydman debytoi pääsarjatasolla syksyllä 1996 Tapparan riveissä. Ensimmäisen A-maaottelunsa hän pelasi jo ennen liigadebyyttiään 18-vuotiaana keväällä 1996. Toisella kaudellaan SM-liigassa hän pelasi HIFK:ssa, ja hänet valittiin SM-liigan parhaaksi puolustajaksi kaudella 1999–2000. NHL:ään Lydman siirtyi syksyksi 2000 ja raivasi saman tien pelipaikan Calgary Flamesin kokoonpanosta. Keväällä 2004 hän oli kamppailemassa myös Stanley Cupista NHL:n finaaliotteluissa. 12 kautta kestäneellä ja NHL-urallaan Lydman pelasi kaikkiaan 847 ottelua – suomalaispuolustajista viidenneksi eniten kautta aikojen.

_*239 | Don Baizley: *_Don Baizley muistetaan Suomen menestyneimpien NHL-pelaajien agenttina. Muun muassa Veli-Pekka Ketola, Heikki Riihiranta, Jari Kurri, Esa Tikkanen, Teemu Selänne ja Saku Koivu pääsivät nauttimaan yhteistyöstä Baizleyn kanssa. Winnipegiläinen lakimies aloitti työnsä jääkiekkoilijoiden kanssa 1970-luvulla. Baizley toimi neuvottelijana ensin ruotsalaisten ja myöhemmin myös suomalaispelaajien sopimusasioissa. Baizleyn merkitys kiekkoilumme kehityskaaressa oli merkittävä - ei ainoastaan pelaaja-agentin roolissa vaan myös opastajana ja alituisesti valmiina neuvonantajana suomalaisen kiekkoilun vaikuttajille. Baizley menehtyi vaikean sairauden murtamana 71-vuotiaana vuonna 2013.

_*240 | Harry Harkimo: *_Harry ”Hjallis” Harkimo on ollut monipuolinen toimija suomalaisessa jääkiekossa. Parhaiten Harkimo tunnetaan Jokerien pääomistajana ja Hartwall Areenan rakennuttajana. Diplomiekonomi Harkimo nousi julkisuuteen yksinpurjehduksillaan 1980-luvulla. Vuonna 1991 Harkimo hankki osake-enemmistön talousvaikeuksissa olleesta Jokereista. Helsinkiläisjoukkue nousi Harkimon johdolla nopeasti takaisin Suomen kiekkoeliittiin ja voitti Suomen mestaruuden keväällä 1992. Sen jälkeisellä nelivuotiskaudella Jokerit voitti SM-kultaa kolmesti sekä Euroopan seurajoukkuemestaruuden kaksi kertaa. Liikemiehenä Harkimo on ollut monessa mukana, ja ansiot jääkiekkobisneksen kehittäjänä ja uudistajana ovat kiistattomat.

Hockey Hall of Fame Finland palkitsi aatelointitilaisuuden yhteydessä Eino Honkasen Yrjö Salminen-elämäntyöpalkinnolla. Palkinto myönnettiin nyt toista kertaa. Eino Honkanen on ollut vaikuttamassa suomalaisen erotuomaritoiminnan kehitykseen niin tuomarina kuin kouluttajanakin.

Lähde: Jääkiekkoliiton tiedote

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat