Raportti paljastaa: viiden Venäjän nuorten maajoukkuejalkapalloilijan dopingkäryt salattiin

Viisi Venäjän nuorten jalkapallomaajoukkueen pelaajista antoi epäilyttävän dopingnäytteen, mutta käryt salattiin. Asia paljastuu McLarenin raportissa julkaistussa kirjeenvaihdosta.

Kuva: EPA

McLarenin raportin toisessa osassa julkaistiin sähköposteja, joiden mukaan viisi Venäjän nuorten jalkapallomaajoukkueiden pelaajien antamaa dopingnäytettä oli epäilyttäviä. Kyse on alle 17- ja 21 vuotiaiden maajoukkuepelaajista vuosilta 2013 ja 2014.

Kaikki viisi epäilyttävää dopingnäytettä oli merkitty puhtaiksi moskovalaisessa dopinglaboratoriossa, jota johti Grigori Rodtshenkov. Sähköpostien mukaan Rodtshenkov sai urheiluministeriöstä käskyn ”pelastaa” pelaajat.

Nykyisin varapääministerinä toimiva Vitali Mutko oli tuolloin urheiluministeri ja vastaa tällä hetkellä Venäjän vuoden 2018 MM-kisojen valmisteluista. Mutko istuu myös Kansainvälisen jalkapalloliiton (Fifa) hallituksessa.

Kolmen alle 21-vuotiaden joukkueen pelaajan kerrottiin antaneen epäilyttävät näytteet maajoukkueleirillä vain vähän ennen vuoden 2013 EM-kisoja. Kahdessa näytteessä oli kohonneet testosteroniarvot ja yhdessä näytteessä oli jälkiä kannabiksesta.

Rodtshenkov ja urheiluministeriön työntekijä Aleksei Velikodni keskustelivat sähköpostitse pelaajista heidän nimillään, joka rikkoi salassapitosääntöjä. Velikodni käski Rodtshenkovia, ettei tämä saisi edetä asiassa.

Pelaajien nimiä ei näytetä McLarenin raportissa. Jotkut tuolloin nuorten maajoukkueessa pelanneista pelaajista on raivannut tiensä miesten maajoukkueeseen asti.

Lähde: AP