Järkyttävän lepsua suhtautumista dopingiin - norjalaiset jälleen kohun keskiössä

Naisten käsipallon EM-kisoissa Norjan maajoukkueen lääkäri piteli dopingnäytepulloa, kun joukkueen kapteeni antoi medialle haastatteluja.

urheilu
yleiskuva käsipallosta
EPA

Ruotsissa pelattujen käsipallon naisten EM-kisojen dopingtesteissä nähtiin melko erikoisia käänteitä. Tapahtumien keskiössä olivat jälleen norjalaiset urheilijat.

Norjan kapteeni Stine Bredal Oftedal antoi dopingnäytteen EM-kisojen semifinaaliottelun jälkeen. Norjan TV2:n julkaisemassa kuvamateriaalissa (siirryt toiseen palveluun) näkyy kuinka maajoukkueen lääkäri Nils Ivar Leraand pitelee näytepulloa samalla, kun kapteeni antaa haastatteluita lehdistölle.

Tämä vaikuttaa oudolta protokollan suhteen ja osoittaa kevyttä suhtautumista dopingtestaamiseen. Suomessa toiminta on tiukempaa. Kun urheilija on antanut dopingnäytteen, ei testin valvoja päästä näytteitä silmistään. Suomessa testaajia on paikalla aina kaksi. Kummallista siis on, miksi joukkueen lääkäri pitelee pulloa pelaajan puolesta.

- Stine antoi pullon minulle siksi aikaa, kun hän oli haastatteluissa. Se oli testaajille ok. Kukaan ei katsonut minun perääni, Leraand sanoi.

Norjan TV2:n asiantuntija, entinen huippupyöräilijä Mads Kaggestad oli hyvin yllättynyt asiasta.

- En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa. Jos jotain samanlaista olisi tapahtunut pyöräilyssä tai muissa lajeissa, siitä olisi tullut suuret otsikot ja skandaali, Kaggestad sanoi.

Finaaliottelun jälkeen Euroopan mestaruuden voittanutta Norjaa ei testattu lainkaan.

- On todella huono asia, että noin tärkeän finaalin jälkeen ei ole testejä. Sellainen antidopingtyö ei ole uskottavaa, Kaggestad sanoi.

Asiasta kertoi Suomessa ensimmäisenä Iltalehti. (siirryt toiseen palveluun)

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat