1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Winnipeg-luotsi luottaa Laineeseen myös mediassa: "Olen huolissani pelaajista, jotka eivät ole fiksuja"

Patrik Laineen rehellinen ja suora puhe on hämmästyttänyt monia Pohjois-Amerikassa. Jets-luotsi Paul Maurice ei kuitenkaan ole huolissaan tähtitulokkaansa rehellisestä ulosannista.

Patrik Laine median ympäröimänä. Kuva: Tommi Seppälä

Patrik Laineen, 18, tapa käsitellä mediaa on piristävää vaihtelua ajassa, mikä on lajista riippumatta pullollaan jargonia. Myös Pohjois-Amerikassa Laineen tapa sanoa mielipiteensä suoraan, on otettu vastaan hyvin, vaikka suomalaispelaaja saa edelleen vastailla kysymykseen ylimielisyydestä. Vanhanaikainen kiekkokulttuuri toivoo avoimuutta, mutta saadessaan sitä, leimaa sen helposti ylimielisyydeksi.

Internet ja sosiaalinen media on muuttanut paljon urheilijoidenkin tapaa lähestyä mediaa. Kohu syntyy ajoittain pienistäkin asioista silmän räpäyksessä, minkä vuoksi moni on sanomatta käytännössä mitään. Laine ei ole riskeistä huolimatta keskikaistan tarpomiseen lähtenyt.

Winnipegin päävalmentaja Paul Maurice on seurannut pelaajansa edesottamuksia paitsi jäällä, myös mediassa. Molempien osalta rauhallisin mielin.

- On syytä muistaa, että englanti ei ole hänen äidinkielensä, minkä vuoksi hänen täytyy valita sanansa. Joskus sen vuoksi asia saattaa tulla ulos hieman suoremmin kuin ihmiseltä, joka kertoo asioita kotikielellään, Maurice huomautti Yle Urheilulle Vancouverissa heti alkuun.

- On todella harvinaista nähdä tällä tasolla 18-vuotias pelaaja, joka on näin suora. Mutta koskaan en ole kokenut, että hän olisi ylittänyt ylimielisyyden rajaa miltään osin, Maurice jatkoi.

Poikkeuksellista itseluottamusta

Winnipegin saavuttua Vancouveriin tiistaina, Laine ilmoitti välittömästi medialle olevansa hyvä ja tietävänsä sen. Maurice sanoo, että Laineen itseluottamus on paitsi aitoa, myös poikkeuksellista.

- Hänellä on paljon itseluottamusta, mutta mukana on paljon myös kommentteja, mistä tulee läpi nöyryys ja vaatimattomuus. Hänen tavoite syksyllä oli ainoastaan yltää joukkueeseen. Nuori poika, joka ei tunne NHL:ää, on nähnyt sitä vain tv:stä, halusi ainoastaan yltää joukkueeseen. Sitten hän alkaa tehdä maaleja, joista kaikki alkavat puhua, Maurice pohjusti.

- Usein siellä ei ole edes paljoa, mihin laukoa, mutta hänellä on poikkeuksellisella tavalla itseluottamus kunnossa. Olen valmentanut urallani kolmea-neljää hall of fame-pelaajaa, heitä ja Patrikia yhdistää juurikin tämä poikkeuksellinen itseluottamus. He odottavat hyvien asioiden tapahtuvan heille jäällä. Tästä on lopulta kysymys.

Maurice ei jaksa kantaa huolta Laineen ympärillä pyörivästä mediasirkuksesta.

- En ole lainkaan huolissani, että sieltä syntyisi minkäänlaisia kohuja. Minulla on ollut nelosketjun pelaajia, jotka sanovat tyhmiä asioita. Nyt puhelias kaveri on ainakin hyvä pelaaja, Maurice vitsaili.

- Median suhteen olen ollut huolissani pelaajista, jotka eivät ole kovin fiksuja. Nyt on hyvä muistaa, että tämä kaveri on todella fiksu.

"En sanonut hänelle sanaakaan"

Joukkueen päävalmentaja seurasi myös ilolla tapaa, jolla Laine käsitteli taannoin tekemäänsä omaa maalia. Sekä henkilökohtaisesti että median kanssa, asia oli pois päiväjärjestyksestä heti ottelun jälkeen.

- En sanonut asiasta hänelle sanaakaan. Hän unohti sen hetkessä, nauroi ja vitsaili päälle. Hän ja (Nicolas) Ehlers ovat läheisiä ja Ehlers teki lähes samanlaisen maalin omiin aiemmin kaudella. Yritämme saada veljet tekemään jatkossa maalit oikeaan päähän, Maurice nauroi.

- Tuo episodi tulee olemaan hieno pieni tarina, jolle hän voi nauraa, joskus, kun hänen hieno uransa on paketissa, Maurice totesi lopuksi.