Suora

  • Rytmisen MM, keilat- ja nauhafinaalit
  • Painin MM: Naisten paini
  • Fredrik Smulterin 400 kilon haamunosto oli alkusysäys uran loppumiselle
  • Camilla Richardssonin usko lopahti - todisti itselleen olleensa väärässä
  • Rytmisen MM, keilojen ja nauhan loppukilpailut
  • Urheiluruutu
  • Ysäriä ja rillausta
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää
  • Kuin savuna ilmaan

Näin kulki Bottaksen tie F1:n unelmapestiin

Valtteri Bottaksen F1-ura käynnistyi Williamsilla 2012. Mahdollisuus Mercedeksellä tuli yllätyksenä.

urheilu
Valtteri Bottas
YLE

2010

Formula Renault -sarjoissa menestynyt Valtteri Bottas solmi testikuljettajasopimuksen Williamsin kanssa 18-vuotiaana.

- Nyt oikea työ alkaa, jos sinne maailmanmestariksi haluaa, Bottas sanoi Ylelle sopimuksen solmittuaan.

2011

Bottas varmisti GP3-sarjan voiton syyskuussa Monzassa ja pääsi testamaan Williamsin F1-autoa Abu Dhabissa marraskuussa.

2012

Vuotta myöhemmin alkoi tapahtua: Bottas teki F1-sopimuksen Williamsin kanssa.

Suomalaisen ura oli rakentunut brittitallin siipien suojissa ja hän sai mahdollisuutensa Pastor Maldonadon rinnalla. Venezuelalainen ehti voittaa yhden osakilpailun Williamsilla ja toiveet olivat suomalaisittainkin korkealla.

2013

Bottaksen ensimmäinen kisa sujui kankeasti: Australiasta irtosi 14. sija. Maanmies Kimi Räikkönen kuittasi samasta kilpailusta uransa 20. voiton.

Vaikean kauden loppupuolella oli kuitenkin pienen juhlan paikka. Bottas juhli marraskuussa kahdeksatta sijaa ja ensimmäisiä MM-pisteitä Yhdysvalloissa.

Avauskausi päättyi keskeytykseen Brasiliassa Interlagosin radalla: Säyseänä kuskina pidetty suomalainen näytti kulmahammasta Lewis Hamiltonille, mutta ohitusyritys päättyi kolariin.

2014

Kaudesta tuli Bottaksen läpimurto.

Kesäkuussa Bottas juhli ensimmäistä palkintokorokepaikkaansa ja kolmatta sijaa Itävallan radalta. Seuraavassa kilpailussa Englannin Silverstonessa suomalainen ajoi uransa parhaan kisan. Bottas lähti kisaan 14:stä ruudusta, mutta onnistui nousemaan kakkoseksi Lewis Hamiltonin jälkeen.

Bottasta hehkutettiin joka puolella. F1-voittajan uskottiin olevan tulossa esiin ja Williamsin legendaarinen tallipomo sir Frank Williams povasi maailmanmestaruutta. Nastolan kunnantalolla suunniteltiin jo oman pojan muistamista. Bottas nousi palkintokorokkeelle yhteensä kuusi kertaa ja oli kisasta toiseen pisteillä.

Menestys heti vaisun ensi kauden jälkeen sai Bottaksen itsensäkin hämmästymään. Veteraanikuski Mika Salo harmitteli, ettei kruunuksi saatu uran avausvoittoa. Yle Urheilun asiantuntija Jukka Mildh ennusti, että maailmanmestaruus olisi mahdollinen muutaman vuoden kuluessa.

2015

Kausi alkoi dramaattisesti, kun Bottas loukkaantui Australiassa eikä pystynyt ajamaan kilpailussa, johon Williams lähti yhdellä autolla.

Bottas oli ajokunnossa jo kauden seuraavassa osakilpailussa Malesiassa ja onnistui napsimaan sijoituksia viiden parhaan joukosta kauden ensimmäisissä kisoissa. Samaan aikaan käynnistyivät huhut, joiden mukaan kuski olisi menossa kaudelle 2016 Ferrarille. Juorujen perusteella nuorempi suomalainen olisi ottanut Kimi Räikkösen paikan.

Tulokset alkoivat ailahdella ja lisää draamaa nähtiin Venäjän osakilpailussa, kun Räikkösen ja Bottaksen kamppailu palkintokorokesijasta päättyi törmäykseen, jonka takia kumpikin keskeytti. Seuraavan kerran suomalaisten välillä kolisi Meksikossa.

Palkintokorokkeelle Bottas ylsi vain Kanadassa ja Meksikossa. Kun Ferrari-siirtokin kariutui, kausi oli pettymys.

2016

Viime kausi lähti alusta saakka väärään suuntaan. Sen sijaan, että Williams olisi ollut haastamassa Mercedestä ja Ferraria mestaruustaistelussa, talli luisui kauemmas ja kauemmas palkintosijoista. Kanadassa Bottas juhli kolmossijaa, mutta muuten sesonki sujui huippusijojen ulkopuolella.

- Itsekin haluaisin ajaa voitoista, mutta nyt se ei vain ole mahdollista, kuski totesi Yle Urheilulle.

Tämän sopimuksen myötä uran ensimmäinen voitto lienee jälleen lähempänä.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat