Suora

  • Närbild
  • Taitoluistelun EM, miesten lyhytohjelma
  • Anterselva, naisten pikakilpailu
  • Taitoluistelun EM, miesten lyhytohjelma
  • Taitoluistelun EM, parien vapaaohjelma
  • Rallin MM, Monte Carlo, ennakko
  • Taitoluistelun EM, parien vapaaohjelma
  • Rallin MM: Monte Carlo, ek 1 - live
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

NHL:n kovimmat seuralegendat – Tonnikerhossa tilaa

Shane Doan kuuluu NHL:n kaikkien aikojen kovimpiin seuralegendoihin. Yhdessä seurassa tuhat ottelua pelanneiden kerhossa ei tälläkään hetkellä ole nimittäin tungosta.

NHL
Shane Doan maila kädessä jäällä.
Shane Doan.AOP

*VANCOUVER. *NHL on kovaa liiketoimintaa, missä lojaalius puolin ja toisin on usein koetuksella. Seuroille pelaajat ovat usein kauppatavaraa, joita liikutellaan tarpeen vaatiessa kylmästikin. Pelaajille puolestaan pääseminen vapaille markkinoille avaa mahdollisuuden mittauttaa omaa arvoa ja mennä sinne, mistä eniten tarjotaan.

Tässä kylmässä bisnemaailmassa Shane Doan, 40, ja Arizona Coyotes ovat mukava poikkeus. Kanadalaislaituri nimittäin pelasi joulun jälkeen jo 1500. ottelunsa Coyotesin organisaatiossa. Doan on pelannut koko uransa Arizonassa lukuun ottamatta yhtä kautta Winnipegissä ennen kuin seura siirretiin Manitobasta Arizonaan.

Doanin lisäksi ainoastaan Detroit-legendat Nicklas Lidström, Steve Yzerman ja Alex Delvecchio, ovat koko uransa yhdessä NHL-seurassa 1500 ottelua.

Listasimme aktiivipelaajien vähäjäsenisen tonnikerhon. Tähän kerhoon pääsee siis ainoastaan pelaamalla koko uransa – vähintään tuhat ottelua – yhdessä ja samassa seurassa.

1) Shane Doan, Arizona Coyotes - 1504

Seuralegenda vailla vertaa. Albertasta kotoisin olevan Doanin nimeä huudettiin Edmontonin vanhalla areenalla jo vuoden 1995 varaustilaisuudessa. Oilers-fanit olivat ihastuneet Memorial Cupin MVP:ksi valittuun Doaniin ja halusivat Edmontonin varaavan lähes oman kylän pojaksi lasketun Doanin. Oilers meni ja otti Steve Kellyn, joka pelasi lopulta 27 NHL-ottelua Edmontonissa.

Doan meni Winnipegiin, missä debytoi jo varaustilaisuutta seuranneena syksynä. Eikä Doan ole poistunut organisaatiosta sittemmin. Nyt takana on yli 1500 NHL-ottelua, neljä sataa maalia ja lähes tuhat pistettä. Ja mikä tärkeintä, työtä, jota Doan on tehnyt arizonalaisen jääkiekon eteen, ei voi edes mitata.

Hienoimpia herrasmiehiä, mitä lajin historia tuntee.

2) Patrick Marleau, San Jose Sharks - 1449

Hämmästyttävä seuraikoni Doanin tapaan. Aloitti San Josessa jo kaudella 1997-98 eikä ole sittemmin muualla pelannut. Yhden yhdeksän osuman päässä 500 maalista pistesaldon näyttäessä yli tuhatta. Pelannut yhdeksäntoistavuotisen NHL-uransa aikana käsittämättömät kolmetoista kahdenkymmenen, kuusi kolmenkymmenen maalin kautta. Nuoren seurahistorian kovin ikoni.

3) Henrik ja Daniel Sedin, Vancouver Canucks - 1206 / 1182

Vancouver Canucks on ollut läpi seurahistoriansa vahva ruotsalaisseura. Markus Näslundin paita roikkuu Rogers Arenan katossa ja seuraikoneiksi lasketaan myös Ring of honouriin nostetut Thomas Gradin ja Mattias Öhlund. Eikä kansankoti ole edes antanut kaikkeaan kaupungille.

Henrik ja Daniel Sedin ovat jo tällä päivämäärällä Canucksin seurahistorian kovimpia legendoja yhdessä Stan Smylin, Näslundin, Pavel Buren ja Trevor Lindenin ohella. NHL-uran alussa ruotsalaiskaksosille naurettiin ympäri liigan, mutta sittemmin hymyt ovat hyytyneet. Pehmeäksi haukutusta kaksikosta Henrik pisti muutama vuosi sitten pystyyn NHL-historian seitsemänneksi pisimmän (679) teräsmiesputken.

Henrikille tulee tuhat pistettä täyteen lähipäivinä, Danielille todennäköisesti ensi kaudella. Molemmilla on hallussa pistepörssin voitot, Henrikillä myös liigan arvokkaimmalle pelaajalle ojennettava Hart trophy. Hall of fame- tason veljeskaksikko, jonka myötä Rogers Arenan katossa roikkuu aikanaan peräti kolmen ruotsalaispelaajan paita.

4) Chris Neil, Ottawa Senators – 1009

Hämmästyttävä tarina kaikkien taitopelaajien keskellä. Miten ihmeessä tappelemalla leipänsä ansainnut Neil on pysynyt liigassa – ja samassa seurassa – 1000 ottelua? Uskomaton suoritus. Kuten joukkuetoveri Mark Borowiecki hyvin totesi: Neilillä on pelityylinsä ja tappeluidensa kautta kehossaan 2000 NHL-ottelua.

Neil on tunnettu kovasta luonteestaan, minkä vuoksi pelaaja ei ole antanut koskaan tuumaakaan periksi. Neil ei ole epäröinyt antaa halolla käsille menetettyään kiekon tai jouduttuaan maalin edustalla tönityksi. Itseasiassa Neil on antanut seuraavassa tilanteessa takaisin kaksi kertaa kovemmin.

Neilin tavaramerkkinä on toimineet myös hyvin ajoitetut avojään taklaukset. Mutta mikä ehkä kaikkein hämmästyttävintä, tulisesta luonteesta, kovista nyrkeistä ja kipeää tekevistä taklauksistaan tunnettua pelaajaa ei olla koskaan uralla rankaistu pelikiellolla. Neilin kaltaiselta pelaajalta täysin uskomaton suoritus.

Reilusti ja kovaa. Ainakin suurimmaksi osaksi.

Suosittelemme

Tuoreimmat