Suora

  • Urheiluruutu

Loukkaantumissuma vihdoin takana – Matti Koota palaa kehään, mutta ilman paitaa

Moninkertainen nyrkkeilyn Suomen mestari Matti Koota nousee helmikuussa Kankaanpäässä kehään ensi kertaa ammattilaisena.

urheilu
Urheilujuttuja: Matti Koota debytoi ammattilaisena
Urheilujuttuja: Matti Koota debytoi ammattilaisena

2000-luvulla suomalaisen amatöörinyrkkeilyn kirkkaimpiin tähtiin Ville Hukkasen ohella lukeutuneen Matti Kootan ammattilaisdebyytti tapahtuu helmikuun 11. päivänä miehen kotikaupungissa Kankaanpäässä.

Koota kohtaa ensimmäisessä ammattilaisottelussaan Georgian Nugzar Chavchavadzen, jolla on takanaan 24 ottelua ammattilaisena. Näistä voittoja on 16 (yhdeksän tyrmäyksellä), kun tappioita listalla on kahdeksan. Chavchadzen on otellut kuudessa eri maassa ja yhden 12-eräiseksi suunnitellun titteliottelunkin, joten mikään eilisen teeren poika Kootan vastus ei ole.

- Toki lähden kohti uutta haastetta jalat maassa, mutta aioin katsoa nämä kortit loppuun asti. Haluan nähdä mihin rahkeeni ammattilaisena riittävät. Olen luonteeltani sellainen, että se mihin ryhdyn siihen heittäydyn täysillä, Koota kertoi Yle Urheilulle.

Olympiaunelma murskaksi kolme kertaa

Matti Kootan unelma nousta isänsä Veli Kootan tavoin Suomen edustajana olympiakehään murskautui kolmasti. Veli Koota edusti Suomea vuonna 1980 Moskovan kisoissa. Matti-poika tavoitteli tuloksetta ensimmäisen kerran olympiapaikkaa 17-vuotiaana tuoreena nuorten MM-pronssimitalistina Pekingin kisoihin 2008.

Kootan nyrkkeilyura oli pitkään katkolla, kun hän sivullisena sai syyskuussa 2011 ampumavälikohtauksessa luodin jalkapöytäänsä. Sinnikkäästi kivuista välittämättä Koota yritti paluuta, mutta jalkapöytä ei kuntoutunut toivotulla tavalla. Näin myös Lontoon 2012 olympiakisat jäivät Matilta käymättä.

Matti Koota edusti Suomea useissa arvokisoissa, mutta hyvistä otteista huolimatta täysosuma jäi aikuisten puolella saavuttamatta. Hopea vuoden 2014 Euroopan Unionin mestaruuskisoissa jäi Kootan ainoaksi arvokisamitaliksi amatöörinä.

Koota sai myös ensimmäisenä suomalaisena kutsun Kansainvälisen amatöörinyrkkeilyliiton AIBA:n organisoimaan ammattinyrkkeilysarjaan. Koota pääsi ottelemaan sarjan kerran, mutta epäonni seurasi jälleen miestä. Moninkertainen Suomen mestari joutui jättämään leikin kesken kamppailun seitsemännessä erässä korealaisen vastustajan puskettua Kootan poskipään pahasti turvoksiin, eikä ottelua voitu enää jatkaa.

"Kivut on voitettu"

Kootan mielessä kangastelivat vielä vuoden 2016 Rion olympiamittelöt, mutta rankka harjoittelu kipeytti jalan siihen kuntoon, että edessä oli kohtaaminen kirurgin veitsen kanssa. Leikkauksen jälkeen Koota vihelsi pelin poikki ja edessä oli puolentoista vuoden mittainen ottelutauko, joka nyt päättyy ammattilaisdebyyttiin. Amatöörinä Koota otteli liki 150 ottelua.

- Nyt on ainakin levätty tarpeeksi ja sitä jalka ilmeisesti eniten kaipasi. Kivut on voitettu ja mieli halajaa taas kehään, jutteli hyvän tuulinen Koota Yle Urheilulle.

Nyrkkeilyn ystävien kannattaa suunnata lauantaina 11. helmikuuta kehän reunalle Kankaanpäähän. Luvassa on varmasti mielenkiintoinen nyrkkeilykokemus.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat