Koe uusi yle.fi

Suora

 • Taitoluistelun EM: Naisten lyhytohjelma
 • Sportmagasinet
 • Sykähdyttävin hetki 2017
 • Taitoluistelun EM: Naisten lyhytohjelma
 • Tarina suomalaisesta sisusta
 • Ampumahiihdon MC: Naisten pikamatka
 • Taitoluistelun EM: Naisten lyhytohjelma
 • Lentomäen MM 2018 karsintakilpailu
 • Taitoluistelun EM: Parien vapaaohjelma
 • Lentomäen MM
 • Urheilua Yle Puheessa: Jääkiekkokierros

Hiihtoliiton ja Lahden Hiihtoseuran välit jäätävät – "Mitta alkaa olla täynnä"

Hiihtoliiton ja Lahden Hiihtoseuran pomot myöntävät, että suhteet ovat kärjistyneet luottamuspulaksi ennen MM-kotikisoja. Kiistaa on rahasta ja toimintatavoista.

Hiihdon MM 2017
Hiihto yleiskuva
Hiihdon maailmanmestaruuskisat alkavat Lahdessa 21. helmikuuta.Tomi Hänninen

Vaikka Suomen Hiihtoliitto ja Lahden Hiihtoseura järjestävät yhdessä helmikuussa alkavia MM-kotikisoja, ovat järjestöt olleet napit vastakkain kaksi vuotta. Muutamien avainhenkilöiden suhteet ovat kärjistyneet luottamuspulaksi.

- Luottamus on mennyt puolin ja toisin, ja sitä on hankala palauttaa, toteaa Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala.

Kiistat alkoivat jo vuonna 2013 tehdystä sopimuksesta, jonka mukaan Hiihtoliitto maksaa MM-kisoista 1,1 miljoonan euron järjestelykorvauksen Lahden Hiihtoseuralle. Hiihtoliiton entinen puheenjohtaja Matti Sundberg allekirjoitti sopimuksen ennen pestinsä loppumista.

Liitto yritti neuvotella sopimuksen uudestaan, mutta Lahden Hiihtoseura ei halunnut siihen muutoksia. Järjestelykorvaus täytyy maksaa, vaikka MM-kisat tuottaisivat tappiota.

LHS:n johtokunnan jäsen: ”laitetaan perintään”

Hiihtoliiton piti maksaa korvaussummasta 550 000 euroa jo viime vuonna ja loput kisojen jälkeen. Lahden Hiihtoseurasta kerrotaan, että ensimmäisestä erästä on vielä maksamatta noin 185 000 euroa.

- Jos oltaisiin liike-elämässä, niin laittaisin tämän perintään. Muistelen, että summan piti olla maksettuna jo elokuun loppuun mennessä, nyt mitta alkaa olla täynnä, toteaa Jouko Kemppi, Lahden Hiihtoseuran johtokunnan jäsen.

Hiihtoliiton ja Lahden Hiihtoseuran henkilösuhteiden tulehtuneisuudesta kertoo se, että nykyisin kaikkia asiat täytyy hoitaa paperilla – pelkkään sanaan ei luoteta. Liitolla ja LHS:llä on enää yksi sopimus allekirjoittamatta, se koskee vapaaehtoistyöntekijöiden määrää MM-kisoissa. Hiihtoliitossa myönnetään, että loppumaksu puuttuu, mutta ennen loppumaksua viimeiseenkin sopimukseen halutaan allekirjoitukset.

- Viimeisessä sopimuksessa on kysymys järjestysmiehistä, kuten niiden määrästä. Asia ratkennee lähiaikoina, toteaa toiminnanjohtaja Kulmala.

Lahden MM-kisojen järjestelyihin perustettiin Lahti Events Oy, jossa on edustajat Lahden kaupungista, Suomen Hiihtoliitosta ja Lahden Hiihtoseurasta. Lahti Events Oy ei kuitenkaan vastaa mahdollisista tappioista tai järjestelykorvauksista, maksaja on Suomen Hiihtoliitto.

Juna kuitenkin kulkee, MM-kisojen järjestelyt eivät ole vaarassa kärhämien vuoksi. MM-kisojen järjestelyjä testattiin viime viikonloppuna Skandinavia Cupissa, radat ja vapaaehtoistyöntekijöiden työpanos sai urheilijoilta ja yleisöltä runsaasti kiitosta.

Luottamuspulalla voi olla seurauksia tulevaisuudessa. Maailmancupin osakilpailuja hakee Suomen Hiihtoliitto. Liitossa halutaan ottaa tulevaisuudessa vankempi rooli kisatapahtuman järjestämisestä, sillä se kantaa myös taloudellisen vastuun. Se on edellytys yhteistyön jatkumiselle Lahdessa.

Suosittelemme

Tuoreimmat