Maailman antidopingjärjestöt vaativat venäläisten täydellistä sulkemista urheilusta – miten käy Pyeongchangin 2018?

Kansainvälinen olympiakomitea on perustanut kaksi uutta komiteaa päättämään Venäjän osallistumisesta talviolympialaisiin. Samalla kansalliset antidopingjärjestöt vaativat maan sulkemista kaikesta urheilusta.

Kuva: EPA.

Maailman kansalliset antidopingjärjestöt vaativat yhteisessä kannanotossaan venäläisten urheilijoiden sulkemista kaikesta kansainvälisestä urheilusta. Myöhään tiistai-iltana julkaistussa tiedotteessaan NADO (National Anti-Doping Organizations) vaatii myös, ettei Venäjä saisi järjestää kansainvälisiä urheilukisoja tai turnauksia.

NADO-ryhmittymän kannanoton allekirjoitti Dublinissa 19 antidopingtoimikuntaa, mukana muiden muassa Suomi ja Ruotsi. Muut allekirjoittajat ovat Belgia, Espanja, Etelä-Afrikka, Irlanti, Itävalta, Japani, Hollanti, Kanada, Kroatia, Puola, Ranska, Saksa, Slovenia, Sveitsi, Tanska, Viro ja Yhdysvallat.

NADO:n kannannotto seuraa Maailman antidopingtoimisto Wadan komission viime vuonna julkaisemaa tutkimusta, jonka mukaan Venäjällä on harjoitettu systemaattista, valtiojoihtoista dopingtoimintaa. NADO:n mukaan Venäjä ansaitsee paluun kansainväliseen urheiluun vasta kun se pystyy osoittamaan, että maan dopingohjelma on purettu.

- Näillä tiedoilla, jotka nyt on, niin Venäjä pitäisi sulkea arvokisoista toistaiseksi. Ne venäläisurheilijat, joilla on uskottava kansainvälinen dopingtestihistoria, voisivat osallistua arvokisoihin, latasi Suomen urheilun eettisen keskuksen pääsihteeri Harri Syväsalmi Yle Urheilun haastattelussa joulukuussa.

Venäjä on kiistänyt valtiojohtoisen dopingohjelman olemassaolon ja syyttänyt muuta maailmaa venäläisurheilijoiden syrjimisestä.

KOK:n komissiot päättävät Pyeongchangista

Kanadalaisprofessori Richard McLarenin johtaman Wada-komission julkaiseman raportin mukaan jopa yli 1 000 kesä- ja talviolympialaisissa sekä paralympialaisissa kisannutta venäläisurheilijaa olisi käyttänyt dopingia.

Kansainvälinen olympiakomitea tiedotti keskiviikkona, että se on perustanut kaksi uutta komissiota tutkimaan venäläisten dopinginkäyttöä. Päätös venäläisurheilijoiden osallistumisesta ensi vuoden Pyeongchangin talviolympialaisiin tehdään komissioiden tekemän tutkimuksen ja selonteon perusteella.

- Komissiot tulevat tekemään perusteellisen tutkimuksen ja antavat kaikille osapuolille tasapuoliset mahdollisuudet tulla kuulluksi, KOK:lta kerrottiin venäläistietotoimisto Tassille.