Afrikan mestaruusturnaus alkaa lauantaina – eurooppalaisseurat kärsijöinä

Lähes kaksi kolmasosaa jalkapallon Afrikan mestaruusturnauksen pelaajista tulee Euroopan sarjoista. Pelkästään englantilais- ja ranskalaisseuroista kisoissa pelaa 89 pelaajaa.

Valioliigaseura Leicesterin hyökkääjä Islam Slimani (vas.) nähdään Afrikan mestaruusturnauksessa Algerian paidassa. Tunisialaispakki Syam Ben Youssef (oik.) matkaa Gaboniin puolestaan Ranskan liigan Caenista. Kuva: AOP

Jalkapallomaailma kääntää hoksottimensa lauantaina Gaboniin, jossa käynnistyy Afrikan mestaruusturnaus. Kisojen vaikutus tuntuu kovasti myös Euroopassa, jossa monen seuran on tultava kolme viikkoa toimeen ilman afrikkalaispelaajiaan.

Uutistoimisto Reutersin mukaan lähes kaksi kolmasosaa Afrikan-mestaruuskilpailuihin matkustaneista 368 pelaajasta tulee Euroopasta – yhteensä 232 afrikkalaispelaajaa 28 eri maasta. Loput tulevat Afrikan sarjoista, sekä joitakin yksittäisiä pelaajia Amerikasta ja Aasiasta.

Euroopassa esimerkiksi Portugalin, Espanjan ja Turkin sarjoissa pelaa paljon Afrikan maajoukkueiden pelaajia, mutta kovimman iskun kokivat ranskalais- ja englantilaisjoukkueiden rosterit. Maiden sarjoista lähti kisoihin lähti yhteensä peräti 89 pelaajaa.

Valioliigan putoamisviivan yläpuolella sinnittelevä hallitseva mestari Leicester joutuu pelaamaan seuraavat kolme otteluaan ilman algerialaisia Riyad Mahrezia, Islam Slimania ja ghanalaista Daniel Amartey'ta. Ensi sunnuntain mittelössä Manchester Unitedin ja Liverpoolin välillä nähdään myös kokoonpanomuutoksia, kun ManUn Eric Bailly (Norsunluurannikko) ja Liverpoolin Sadio Mane (Senegal) urakoivat Gabonin turnauksessa.

Ranskan Ligue 1:ssä suurimmissa pelaajavaikeuksissa ovat Lille ja Angers, joista ensimmäisestä Gaboniin matkasi viisi ja jälkimmäisestä neljä pelaajaa.

Euroopan suurseurat ovat säännöllisesti kritisoineet Afrikan turnausta, sillä sen ajankohta osuu toistuvasti Euroopan sarjojen kiihkeän talvikauden päälle. Afrikan maanosaliitto ei vastuksusesta huolimatta ole suostunut siirtämään kahden vuoden välein pelattavaa turnausta pois tammikuulta.