Suora

  • Superpesiksen finaalit
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Digitaalisen rallicrossin MM-sarja 2020: 1. osakilpailu, Hell RX

Murtuuko vasenkätisten kaksi vuotta kestänyt valtakausi keilailun Ballmaster-turnauksessa?

Keilailun vuotuinen huipputapahtuma Suomessa Ballmaster-turnaus huipentuu sunnuntaina neljän keilaajan keskinäiseen finaaliin, jota voi seurata suorana sunnuntaina TV2:ssa ja Yle Areenassa klo 17.50 alkaen. Mistä keilailussa on kyse? Katso video kuvaa klikkaamalla!

urheilu
Urheilujuttuja: Mistä keilailussa on kyse?
Urheilujuttuja: Mistä keilailussa on kyse?

Kaksi edellistä Ballmaster-mestaruutta on karannut vasenkätisille ulkomaalaisille keilaajille. Nyt molemmat ovat ulkona pelistä. Suomalaisilla iskun paikka.

Tämän vuoden ensimmäinen paukku koettiin jo karsintavaiheessa, sillä viime vuoden voittaja keilailun elävä legenda Parker Bohn ei koko viikon kestäneestä yrittämisestä huolimatta yltänyt finaalipaikkaan oikeuttavaan tulokseen, vaikka heitti karsinnassa kerran jopa täyden 300pisteen sarjan.

Näin kahdesti vuoden ammattilaispelaajaksi maailmassa valittu yhdysvaltalainen ei pääse puolustamaan viime vuotista voittoaan. Saman kohtalon koki vuoden 2015 voittaja britti Paul Moor. Näin kaksi vasenkätistä edellisten turnausten voittajaa on ulkona voittotaistelusta.

Mika Koivuniemi viimeisin oikeakätinen ja suomalainen voittaja

Edellinen suomalainen Ballmaster-turnauksen voittaja on jo uransa lopettanut Mika Koivuniemi, joka voitti kotiturnauksensa neljä kertaa. Viimeisin voitto on vuodella 2014. Koivuniemi on ainoa nelinkertainen Ballmaster-voittaja. Nyt on suomalaisilla iskun paikka, sillä liki koko maajoukkueen terävin kärki tuoreen MM-pronssimitalisti Joonas Jähin johdolla on finaalipeleihin yltäneiden 54 parhaan joukossa.

Matka neljän parhaan kesken pelattavaan finaaliin on kuitenkin pitkä ja mutkainen. Vastustajat ovat kansainvälisesti timantin kovia ja pelattavia sarjoja paljon.

Suomalaiskeilaajien joukossa on myös iso nippu vasenkätisiä heittäjiä, joten jatkukoon vain vasenkätisten mestarien sarja kunhan voittaja on suomalainen. Maajoukkueen oikeakätiset heittäjät pistävät varmasti kovasti hanttiin ”vääräkätisille” olivatpa nämä kotimaan tai ulkomaan edustajia. Värikäs ja tapahtumarikas sunnuntai on taatusti luvassa.

Ballmaster-turnaus on yksi maailman arvostetuimpia turnauksia, jolla on takana värikäs historia

Tämän vuotinen Ballmaster-turnaus on järjestyksessään 47. Ensimmäinen keilattiin vuonna 1971 Helsingin Urheilutalolla. Voittaja oli vasenkätinen ruotsalainen Josef Wiener. Seuraavat kaksi turnausta keilattiin Ruusulan kadun hallissa 1972 voitto meni jälleen Ruotsiin, kolmannella yrittämällä 1973 saatiin voittajaluetteloon ensimmäinen suomalaisnimi Kalevi Bruun.

Vuodesta 1974 Ballmaster-turnaus on keilattu Talin hallissa. Talin hallissa ensimmäiseen turnausvoittoon keilasi kaksinkertainen joukkuemaailmanmestari Matti Nieminen, joka lienee yhä vanhin Ballmaster-turnauksen voittaja. Ikää Niemisellä oli voittaessaan 56v. Turnaushistorian nuorin voittaja on Ruotsin Jesper Svensson, joka oli 17-vuotias voittaessa vuoden 2013 finaalissa Pasi Uotilan.

Leila Pulliainen ensimmäinen Ballmaster-turnauksen voittanut nainen. Vuoden 1994 finaalissa Pulliaiselle hävinnyt Mika Lahti: ”Keilailu on herrasmies urheilua”.

Ballmaster-turnauksen ensimmäinen naisvoittaja kruunattiin vuonna 1994, kun Leila Pulliainen pesi koko mieskaartiin. Finaalissa Pulliaiselle hävinnyt Mika Lahti selitti 33pisteen tappiotaan pilke silmäkulmassa toteamalla: ”Minkäs sitä mies luonteelleen mahtaa. Jos on herrasmies niin on herrasmies. Toivottavasti ensi vuonna finaalissa tulee vastaan mies niin kehtaa voittaakin”. Seuraavan kerran Mika Lahti oli finaalissa vuonna 2005. Silloin Lahti sai vastaansa kolme naista Reija Lundenin, Piritta Kantolan ja Ruotsin Nina Falckin. Hyvät tavat olivat ”unohtuneet” Lahti pesi koko naistrion ja voitti turnauksen ensimmäisen ja ainoan kerran urallaan.

Isä voitti Ballmaster-turnauksen 1975, poika vuonna 2000

Ballmaster-turnauksen historiasta löytyy mielenkiintoisia yksityiskohtia. Vuonna 2000 turnaushistoriaan kirjattiin ensimmäinen isä-poika voittajapari. Isä Ailo Uotila voitti Ballmaster-turnauksen 1975 vuotta ennen poikansa Pasin syntymää. Pasi Uotila nappasi ensimmäisen kolmesta Ballmaster-voitoistaan vuonna 2000. Ne kaksi muuta ovat vuosilta 2004 ja 2009. Pasi Uotila on nytkin 54 parhaan joukossa mukana finaalivaiheessa.

Euroopan keilailuhistorian ensimmäinen täysi 300pisteen sarja TV-finaalissa heitettiin Ballmaster-turnauksessa.

Keilaajan henkinen kantti joutuu kovalle koetukselle, kun finaalit keilataan kirkkaiden valojen loisteessa tv-kameroiden edessä ja vieläpä suorassa lähetyksessä. Ruotsin Mats Karlsson kesti paineet vuoden 1980 televisiofinaalissa. Turnauksen voittanut Karlsson heitti välierässä tv-kameroiden edessä täydet 300p eli kaksitoista kaatoa peräkkäin. Tämä oli kaikkien aikojen ensimmäinen täydellinen sarja tv-pelissä Euroopassa. Karlsson voitti Ballmaster-turnauksen myös 1992.

Finaalit pelataan tänäkin vuonna tv-kameroiden edessä ja suorassa lähetyksessä, joka tuo finaaliin oman lisämausteensa. Suora lähetys TV2:ssa alkaa siis 17.50, silloin voi jännittää pystyykö joku toistamaan Mats Karlssonin tempun vuodella 1980.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat