Suora

  • Erään kirjan elinkaari
  • Rallin MM, mahtava rallikausi 2018
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Venezuelalainen MM-kisahiihtäjä jäi viranomaisten haaviin Ranskassa: "Poliisit vain nauravat"

Ranskalaisviranomaiset eivät usko, että Charles de Gaullen lentokentällä kiinni otettu venezuelalaishiihtäjä Adrian Solano aikoo osallistua Lahden MM-kisoihin. Rekisteröitynyttä kilpailijaa koskevaa sotkua on yritetty selvittää Lahdesta asti.

urheilu
Venezuelan Cesar ja Bernardo Baena
Venezuelalaishiihtäjät Cesar ja Bernardo Baena ovat yrittäneet selvitellä maamiehensä Adrian Solanon tilannetta. Kuva veljeksistä Holmenkollenin MM-hiihdoista 2011.AOP

Maailman huiput harjoittelevat jo täydellä tohinalla, kun Lahden MM-hiihtoihin on enää vähän päälle kuukausi aikaa. Yhden kisadelegaation treenisuunnitelmiin tuli kuitenkin tiistaina suuri este, kun MM-matka tyssäsi lentokentälle ja viranomaisten pidätykseen.

Venezuelan nelihenkiseen MM-hiihtojoukkueeseen kuuluva Adrian Solano otettiin kiinni Ranskan Charles de Gaullen lentokentällä, eivätkä viranomaiset anna hiihtäjän jatkaa matkaansa. Joukkueen muiden hiihtäjien Cesar ja Bernardo Baenan mukaan ranskalaisviranomaiset eivät usko Solanon olevan oikea hiihtäjä.

Baenan veljekset ottivat keskiviikkona hätäpäissään yhteyttä sekä pohjoismaalaisiin medioihin että Lahden kisajärjestäjiin.

- Voin varmentaa, että meihin on otettu Ranskasta yhteyttä. Ja meidän puolelta on heille toimitettu tietoa, kisakutsu ja muuta todistetta että kyseinen henkilö on ilmoittautunut kisoihin, Lahden MM-hiihtojen kilpailunjohtaja ja moninkertainen mäkihypyn arvokisamitalisti Tami Kiuru kertoo Yle Urheilulle.

Enempää tietoa venezuelalaisurheilijoiden tilanteesta ei Lahden päässäkään ole. Torstaiaamuna tilanne lentokentällä oli vielä auki.

- Toivottavasti asia olisi jo siellä päässä selvinnyt ja kaveri olisi jo matkalla eteenpäin, Kiuru pohtii.

"Me tarvitsemme apua"

Ensimmäisenä venezuelalaisurheilijan ahdingosta uutisoi Ruotsin yleisradioyhtiö SVT. SVT:n mukaan viranomaiset eivät päästä Ruotsiin aikonutta Solanoa pois maasta (siirryt toiseen palveluun). Venezuelan joukkueen oli aikomus harjoitella 22. päivä helmikuuta alkavia MM-hiihtoja varten Uumajassa.

- He kohtelevat häntä [Solanoa] väärin, eivätkä kunnioita hänen ihmisoikeuksiaan. Yritämme auttaa, mutta Ranskan poliisi käyttäytyy agressiivisesti. Tarvitsemme apua, SVT siteerasi kisajoukkueeseen kuuluvaa Cesar Baenaa tiistaina.

Baena yritti selvittää asiaa viranomaisten kanssa, mutta Ranskan poliisi ei usko Solanon olevan rekisteröity kisahiihtäjä. Keskiviikkona Venezuelan muu joukkue oli jatkanut matkaansa Tukholmaan, mutta Solano virui yhä Pariisissa pidätettynä.

- Poliisit vain nauravat, kun hän sanoo olevansa hiihtäjä. He eivät ymmärrä, miksi kilpailemme lumessa, Baena kertoi Sveriges Radion haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

- Hän ei ole rikollinen, vaan urheilija!

Tami Kiurun mukaan Lahden kisaorganisaatio on ohjeistanut venezuelalaisjoukkuetta olemaan yhteydessä Kansainväliseen hiihtoliittoon. FIS:llä on Kiurun mukaan toimintaohjeet venezuelalaisten kohtaaman ongelmatilanteen laukaisemiseksi.

Lähteet: SVT, Sveriges Radio

Suosittelemme

Tuoreimmat