Dallasin maalivahtiselkkaus – nyt puhuu Niemi: "Loputon suo, jos jokaisesta vaihdetaan"

Dallasin maalivahtisirkus on koko NHL:ää puhuttava kuuma peruna. Yle Urheilu antoi torstaina New Yorkissa puheenvuoron joukkueen maalivahdeille.

Antti Niemi Kuva: Manny Flores / All Over Press

NEW YORK. Dallasissa vallitseva kaaos maalivahtiosastolla on karannut viime viikkoina lopullisesti kaikkien hallusta. Jos Kari Lehtosta ja Antti Niemeä vaihdeltiin päättömästi viime kaudella, viimeisen kuukauden aikana touhusta on kadonnut lopullinenkin järki. Maalivahdit oireilevat eikä kukaan tunnu tietävän, miten avata umpisolmua.

Yle Urheilu tapasi molemmat suomalaismaalivahdit torstaina Brooklynissa, missä Dallas kohtasi New York Islandersin.

Ensimmäisenä puheenvuoron sai San Josesta kesällä 2015 Dallasiin siirtynyt Antti Niemi. Kari Lehtosen mietteitä voi lukea täältä.

Niemen ja Dallasin kaudesta olennaisen kertoo suomalaisvahdin tilastot. Kiekko-Vantaan kasvatti ei ole nimittäin koskaan pelannut NHL:ssä huonoimmilla tilastoilla (90,2% ja 3,16maalia/ottelu) kuin tällä kaudella.

Kun Niemi viime kaudella vaihdettiin kesken pelin joko pois maalilta tai maalille seitsemän kertaa, nyt sama lukema näyttää tammikuun puolessa välissä yhdeksää! Ennen torstain ottelua, jossa Lehtonen sai aloitusvuoron, Niemi oli vaihdettu pois kesken pelin kahdesti peräjälkeen.

Niemi oli vallitsevasta tilanteesta huolimatta erittäin positiivinen ja hyväntuulinen.

- Ehkä tätä tilannetta pitää alkaa jo katsoa hieman huumorilla, on tämä touhu nimittäin sellaista välillä, Niemi naurahtaa Yle Urheilulle.

- Jos katson noita kahta peliä, niin Minnesotan kolmesta maalista yksi oli minun. Rangers-ottelua jos perkaan, niin en löydä sieltä hirveästi asioita, mitkä tekisin huomenna samassa tilanteessa eri tavalla. Ehkä me tässä muutenkin joukkueena ollaan ajoittain hieman pihalla, Niemi jatkaa.

Työrauhan totaalinen puute on väistämättä ajanut joukkueen maalivahtipelin sivuraiteille. Aiemmin oli vaikea arvata, kuka Dallasin maalilla aloittaa, mutta nyt on vaikea arvata, kuka maalilla seisoo, kun ottelu päättyy, vaikka aloittajan tietäisikin.

- Onhan tuo loputon suo, jos joka maalista vaihdetaan äijää.

Niemeä tiukka grillaaminen aiheesta tuntui jopa hymyilyttävän. Vaikka kummallakaan maalivahdilla ei ole alkeellistakaan työrauhaa, Niemi on jo oppinut käsittelemään tilannetta.

- Se on kehittynyt tässä koko ajan, Niemi nauraa.

Päätöksiä tunteella?

Niemi on itseasiassa ollut kahdesta suomalaisvahdista viime viikkoina parempi, mutta valmennusjohto, päävalmentaja Lindy Ruffin johdolla, ei ole katsonut asiakseen antaa Niemelle (tai Lehtoselle) minkäänlaista työrauhaa ja mahdollisuutta vakiinnuttaa ja nostaa tasoaan. Minnesota- ja Rangers- kamppailut olivatkin sitten Ruffin silmissä Niemelle taas askel taaksepäin.

- Viikko sitten olin tosi tyytyväinen tilanteeseen, missä olin. Tuskin olen kaksi peliä myöhemmin paljon huonompi maalivahti. En minä siihenkään lähde, että minulla menisi nyt jotenkin tosi huonosti.

- Ne yrittivät sitä tuossa jossakin vaiheessa, että olisi hieman annettu työrauhaa. Ajatus oli, että viisi peliä tai jotakin. Tietyt maalit vääriin paikkoihin, hävityt pelit ja muut setit sitten muuttivat kai sen. Varmasti siellä on hetkessä aika paljon tunnepohjalta näitä ratkaisuja tehty, Niemi pyöritteli.

Sekoilu peluutuksessa herättää väkisinkin kysymyksen maalivahtien ja valmennuksen välisestä dialogista ja sen tasosta.

- Miksi sä teet haastattelua, sanojaan jatkuvasti tarkasti asetteleva Niemi nauraa.

- Toki meillä on dialogi. Kun meitä on kolme, niin onko se trialogi? Niin ja onhan siinä johtokin mukana, mikäs se neljän logi sitten on, Niemi lyö läskiksi.

"Voin olla jopa parempi"

On vaikea kuvitella, että jokaisella San Jose- kaudellaan yli 30 voittoa (työsulkukaudella 24) torjuneesta Niemestä olisi tullut kahdessa vuodessa merkittävästi huonompi maalivahti.

- Ei. Voin olla nyt jopa parempi. Olen varmasti rauhallisempi ja teen parempia ratkaisuja, Niemi vakuuttaa.

Maalivahdit ovat kritiikkinsä ansainneet, mutta yksin Lehtosen ja Niemen syyttäminen Dallasin tilanteesta on epäreilua maalivahteja kohtaan.

- Epäreilua ja epäreilua. Olisihan se kiva, jos joukkue pelaisi hyvin ja me myös, mutta auttaako se nyt mitään, jos meistä tuntuu epäreilulta, että tämä laitetaan meidän piikkiin. Yritetään tehdä hommia ihan samalla tavalla kuin missä tahansa muussa tilanteessa. Jos siellä on pieniä teknisiä virheitä, yritetään hioa niitä oikeaan suuntaan, Niemi muistuttaa.

- Koko ajan vain haetaan sitä hyvää fiilistä, hyväntuulinen Niemi päättää.