Emmi Peltonen lopetti koulun ja se kannatti: "Haluan itseltäni vielä vähän enemmän"

17-vuotias Emmi Peltonen tekee arvokisadebyyttinsä ensi viikolla taitoluistelun EM-kisoissa Tshekin Ostravassa.

taitoluistelu
Emmi Peltonen lehdistötilaisuudessa perjantaina.
Emmi Peltonen lehdistötilaisuudessa perjantaina.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

On ehkä hieman outoa käyttää termiä "late bloomer" 17-vuotiaasta urheilijasta, mutta niin Emmi Peltonen itseään kuvailee.

Kaikki on käynyt nopeasti. Vielä pari kuukautta sitten Peltonen oli monelle tuntematon urheilija, joka tunnettiin korkeintaan vanhemmistaan, mutta nyt hän on urheilun aikakauslehden kannesta tuttu kasvo.

- Mediahuomio oli aluksi vähän outoa, mutta kyllä siihen on tottunut. En stressaa siitä, enkä ota paineita mistään, Peltonen sanoo.

Sunnuntaina Peltonen matkaa kohti Tshekin Ostravaa, jossa hän osallistuu uransa ensimmäisiin arvokisoihin, taitoluistelun EM-kisoihin. Aikaisempia arvokisaedustuksia ei ole edes nuorten tasolta. Ikätoveri Viveca Lindfors debytoi aikuisten EM- ja MM-tasolla jo viime kaudella. Peltosella kesti hieman pidempään.

- Tämä on ensimmäinen kausi, kun olen voinut vain harjoitella, kehittyä ja edistyä. Se on näkynyt tuloksissa.

Tavalliset 17-vuotiaat käyvät lukiossa tai ammattikoulussa, mutta Peltonen elää täysipäiväisesti huippu-urheilijan elämää. Hän päätti jättää koulun yläasteen jälkeen. Vanhemmat Ville Peltonen (entinen ammattijääkiekkoilija) ja Hanna Peltonen (entinen SM-tason taitoluistelija) tukevat Emmiä päätöksessään.

- He ymmärtävät sen hyvin. He ovat sillä kannalla, että totta kai katson nämä kortit loppuun asti. Nykyään koulun voi hoitaa milloin vain, Peltonen kertoo.

- Kun ei ole koulua, ei tarvitse stressata hirveästi asioista, vaan olen voinut vain harjoitella.

"Näitä on yleensä katsonut vain telkkarista"

Harjoitteluun keskittyminen on näkynyt tuloksissa. Peltonen voitti joulukuussa uransa ensimmäisen Suomen mestaruuden. Tammikuussa hän rikkoi MM-kilpailuihin vaadittavan teknisen pisterajan.

- Hyvä tulokset ovat puskeneet eteenpäin. Haluan itseltäni vielä vähän enemmän ja haluan tehdä enemmän myös töitä. Haluan sinne huipulle, en heti, mutta haluan.

Emmi Peltonen naisten vapaaohjelmassa taitoluistelun SM-kilpailuissa Tampereella 18. joulukuuta 2016.
Emmi Peltonen naisten vapaaohjelmassa taitoluistelun SM-kilpailuissa Tampereella 18. joulukuuta 2016. Kalle Parkkinen / Lehtikuva

Seuraavan askeleen matkalla kohti huippua Peltonen ottaa Ostravan EM-kisoissa. Pienestä flunssasta juuri ajoissa tervehtynyt Peltonen lähtee Tshekkiin ilman tulostavoitetta.

- Ei jännitä ainakaan vielä. Voi olla, että lähempänä sitten. Haluan mennä vaan nauttimaan, koska nämä ovat ensimmäiset kisani, Peltonen sanoo.

- Näitä on yleensä katsonut vain telkkarista. On hienoa kokea EM-kisat.

Vielä hienompaa olisi kokea arvokisat kotiyleisön edessä. Taitoluistelun MM-kisat järjestetään Helsingissä 29.3.–2.4.2017. Suomen naisilla on kisoihin yksi maapaikka.

- Todellakin haluan sinne. Se olisi iso askel uralla.

Taitoluistelun EM-kilpailut näkyvät Ylen kanavilla. Emmi Peltosen urakka alkaa keskiviikkona 27. tammikuuta naisten lyhytohjelmalla, joka näkyy klo 11.10 Yle Areenassa ja klo 15.00 TV2:lla.

Katso koko kisaohjelma Taitoluisteluliiton sivuilta. (siirryt toiseen palveluun)

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat