Suora

  • Uinnin EM, alkuerät 6.12.
  • Mäkihypyn MC, miesten karsinta, Nizhni Tagil
  • Mäkihypyn MC, miesten karsinta, Nizhni Tagil
  • Uinnin EM, välierät ja loppukilpailut 6.12.
  • Uinnin EM, välierät ja loppukilpailut

Kunniaa saanut Jari Kurri nyky-NHL:stä: Paluu "kasarille"

Jari Kurri nostettiin NHL:n tähdistöottelun yhteydessä kaikkien aikojen sadan parhaan pelaajan joukkoon. Kurri otti Los Angelesissa huomionosoituksen vastaan nöyränä.

NHL
Jari Kurri Teemu Selänne
AOP

*LOS ANGELES. *Kun NHL julkisti satavuotisjuhlakautensa kunniaksi historian sata parasta pelaajaa, mukaan mahtui odotetusti kaksi suomalaista. NHL ei laittanut pelaajia järjestykseen, vaan esitteli NHL-historian sata parasta pelaajaa vuosikymmenittäin. Suomalaisista tähdistöottelun yhteydessä järjestetyssä gaalassa huomionosoituksen saivat Jari Kurri ja Teemu Selänne.

Kurri oli saapunut entiseen kotikaupunkiinsa juhlimaan Vanessa-vaimonsa kanssa.

- Onhan tämä valtavan hieno kunnia. Liigalla on pitkä historia ja siellä on paljon hienoja pelaajia, ja sitten minut otetaan tänne mukaan. Aika vaikea sitä tunnetta on laittaa sanoiksi, Kurri tunnelmoi Yle Urheilulle Los Angelesissa.

- Tämä on äärimmäisen hieno kunnianosoitus minulle, Teemulle ja Suomi-kiekolle, Kurri jatkoi.

Kurri nautti täysin rinnoin vanhojen ja uusien NHL-tähtien tapaamisesta. Ennen gaalaa takahuoneessa juttu lensi vanhaan malliin, vaikka osa pelaajista eivät edes tunteneet toisiaan entuudestaan.

- Olihan siellä aika railakasta. (Wayne) Gretzky oli tietenkin vauhdissa taas. Hän aina nauttii näistä tilaisuuksista ja osaa hienolla tavalla ottaa siellä kaikki huomioon. Sama koskee Mario Lemieuxia. Uskomattomia kavereita. Oli se jotenkin hauskaa, että yhtäkkiä minä olen takahuoneessa Bobby Orrin kanssa. Phil ja Tony Esposito sekä tällaisia kavereita, joita itse muistaa lapsuudesta, Kurri intoutui muistelemaan.

- Silloin ei pystynyt NHL:ää seuraamaan, kuten nyt, mutta kyllä me kortteja kerättiin ja nimet tiedettiin. Sitten, kun menimme pihalle pelaamaan, joku oli Orr, joku Esposito joku Gordie Howe. Nyt pääsin olemaan ytimessä näiden sankareiden kanssa. Kuten sanottu, todella hieno kunnianosoitus.

NHL:n nykytilassa Kurri on huolissaan ainoastaan maalimääristä.

- (Sidney) Crosbyn kanssa juttelin pitkään. Katselin tuossa, että jokin heidän peleistään päättyi 8-7. Sanoin hänelle, että tuohan on paluu "kasarille". Hän totesi pitäneensä ottelusta. Peli on muuttunut ja vaikka se on nopeaa, tilaa ei ole. Toivon, että jatkossakin nämä taitopelaajat pääsisivät esiin.

- Ihmiset maksavat paljon, että pääsevät näkemään näitä tähtiä. Mieluummin näen otteluita, jotka päättyvät 7-6 kuin 1-0 tai 2-1. Ihmiset haluavat nähdä maaleja.

Kurri itse on kantanut kortensa kekoon 601 NHL-maalin kautta. Maailma oli tosin hieman erilainen, kun jokerikasvatti siirtyi NHL:ään syksyllä 1980.

- Se oli iso hyppy tuntemattomaan. Ei ollut mistään mitään käsitystä. Vähän olin "Hakin" (Matti Hagman) ja "Riken" (Risto Siltanen) kanssa jutellut, mitä se voisi olla, mutta kokemuksia ei ollut. Siksi kaikki oli epävarmaa, eikä sitä oikeastaan odottanut mitään. Ajattelin, että mennään nyt katsomaan ja tullaan pois, jos tämä ei toimi, Kurri hymyili.

"Kuusi hienoa vuotta"

Perjantai ei ollut ensimmäinen kerta kuluvalla kaudella, kun Kurria muistettiin NHL:ssä. Vain pari viikkoa takaperin Los Angeles Kings kutsui Kurrin otteluunsa osoittaakseen kunnioitusta pelaajalle, joka vei seuran Stanley Cupin finaaleihin kesällä 1993.

- Pelasin kuusi hienoa vuotta täällä. Ihmiset eivät varmasti muista, että olin täällä niinkin kauan. Gretzky oli juuri kaupattu tänne ja kiekko oli kovassa buumissa. Päästiin elämään uutta elämää näissä piireissä. Hienoja aikoja.

- Kyllä se heidän järjestämä tilaisuus jännitti, siitä on kuitenkin kaksikymmentä vuotta, kun olin lähtenyt täältä. Lopulta olin todella otettu siitä palautteesta, mitä sain. Upea kokemus.

Kurrin ja Gretzkyn viides yhteinen Stanley Cup jäi Kaliforniassa yhden ottelun päähän.

- Jos mietin omaa uraa, niin se on ehdottomasti se karvain pettymys. Hävittiin Kingsien kanssa viimeinen ottelu Montrealille. Olisin halunnut nähdä, miten Hollywood sekoaa siihen aikaan. Onneksi niillä on nyt jo kaksi mestaruutta, Kurri päätti.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat