Suora

  • Rakkauden ja särkyneiden unelmien korut
  • Urheiluruutu

Tällaista huumaa suomalaiset eivät ole koskaan kokeneet – Lauri Markkanen on jo nyt supertähti USA:ssa

Yle Urheilu kävi viime tammikuussa Arizonassa tutustumassa Suomen seuraavaan palloilutähteen. Yliopistosarja NCAA:ssa kohti maailman huippua matkannutta Lauri Markkasta hehkuttivat fanit, valmentajat ja kykyjenetsijät.

NBA
Lauri Markkanen
AOP

_Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 29. tammikuuta 2017. _

*TUCSON. *Olimme juuri aloittamassa reissun ensimmäistä kuvauspäivää Santa Catalinan vuoriston juurella sijaitsevassa Sabinon kanjonissa. Urheiluruudun juttuun haluttiin kuvaa jättimäisistä saguarokaktuksista, jotka ovat leimallisia Arizonan osavaltiolle.

Kameran punalamppu ei ehtinyt palaa kuin hetken, kun viereen kiilasi noin 80-vuotias Dave, joka kuvauskaluston nähtyään alkoi udella reissun tarkoitusta. Dave innostui kuullessaan, että suomalaisseurue oli tekemässä tv-juttua Arizona Wildcatsin yliopistopelaajasta Lauri Markkasesta.

- Minä tiedän hänet. Katson kaikki Wildcatsin ottelut joko paikalla tai televisiosta. Markkanen on pitkä pelaaja, mutta silti hän liikkuu kuin takamies. Hän on loistava, hehkutti Dave.

- Uskon, että näemme hänet vielä tulevaisuudessa NBA:n All Star -ottelussa.

Arizona Wildcats
Wildcatsin 15 000 katsojaa vetävä areena on joka ottelussa loppuunmyyty.Antti-Jussi Sipilä / Yle

213-senttinen Lauri Markkanen on jo nyt supertähti Tucsonissa. Torstaina Yle Urheilun seuratessa hän mätti 16 pistettä ja repi 13 levypalloa, kun Arizona kaatoi Washington Staten. Ottelun jälkeen Wildcatsin arvostettu päävalmentaja Sean Miller antoi lehdistötilaisuudessa superlupauksesta paljon puhuvan lausunnon.

- Se, ettei häntä pidetä yhtenä parhaimmista ensimmäisen vuoden yliopistokoripalloilijoista, on täysi vitsi. Minä laittaisin hänet pelaamaan ketä vastaan tahansa, enkä tarkoita pelkästään tulokkaita. Lauri on laatupelaaja, paalutti yli 20 vuotta yliopistosarjoissa päävalmentajana toiminut Miller.

- En välitä lainkaan, oletko Suomesta, Kiinasta, Japanista, Pohjois-Dakotasta, Floridasta, Kaliforniasta, New Yorkista. Jos sinulla on silmät ja seuraat meidän pelaavan, niin monikaan ei pelaa kuten Lauri.

- Hän haki 13 levypalloa ja teki 16 pistettä. Lauri heitti ensimmäisellä puoliajalla kolme onnistunutta kolmosta. Ne olivat heittoja, joita et normaalisti näe tällä tasolla. Hän on erittäin hyvä pelaaja ja loistava joukkuekaveri.

Tupa täynnä joka ilta

Yliopistourheilu on Tucsonin ylpeydenaihe. Arizonan yliopiston kampusalueella kävellessä eri lajit ovat esillä joka paikassa.

Massiiviset harjoituskeskukset sekä stadionit uinnille, amerikkalaiselle jalkapallolle tai voimistelulle värittävät katukuvaa. Palmurivistöjä koristavat suuret mainokset kaikista eri lajeista, joita Arizonan yliopistolla on tarjottavana. Yliopistourheilu on Pohjois-Amerikassa valtaisa rahantekokone.

Suosituin laji Tucsonissa on koripallo. Markkasen edustaman Arizona Wildcatsin kaikki ottelut ovat loppuunmyytyjä. Peliareena McKale Centerissä otteluita seuraa 15 000 punaisiin pukeutunutta fania.

Lauri Markkanen
Lauri Markkanen on ollut ensimmäisellä NCAA-kaudellaan pitelemätön.AFP / Lehtikuva

Markkanen on viihtynyt Tucsonissa loistavasti, eikä ihme. Kaikki asiat hoidetaan pieteetillä ja olosuhteet ovat jopa paremmat kuin maailman kovimman ammattilaisliigan NBA:n joukkueilla.

- Parasta täällä on tietysti koripallo ja fanit, joiden edessä saamme pelata. Todella mukavia ovat myös ihmiset ja joukkuekaverit, joiden kanssa saan päivittäin työskennellä, Markkanen sanoo Yle Urheilun haastattelussa McKale Centerin edustalla.

213-senttisen Jyväskylän jätin kintereillä olivat vuosi sitten kaikki Pohjois-Amerikan suurimmat ja menestyneimmät yliopistot. Markkanen ei itse edes tiedä kaikkia kiinnostuneita kouluja. Suurena apuna toimi Suomen toistaiseksi ainoa NBA-pelaaja, loistavan uran yliopistosarjassa tehnyt Hanno Möttölä.

Yliopistot lähestyivät Möttölää, joka karsi rankalla kädellä heikot vaihtoehdot tieltä ja jätti jäljelle vain Markkaselle sopivimmat opinahjot. Lopulta Markkanen vieraili muutamassa koulussa isänsä Pekka Markkasen kanssa. 129 maaottelua pelanneella isä-Markkasella on kokemusta yliopistokoripallosta, hän vietti Kansasin yliopistossa yhden vuoden 1980-luvun lopussa.

Markkanen oli jo päätymässä Möttölän jalanjäljissä Utahin yliopistoon, mutta vierailu Arizonassa sai mielen muuttumaan.

- Kokonaispaketti ratkaisi. Tulin kaikkien kanssa hyvin toimeen. Kaikki asiat on täällä järjestetty erinomaisesti. Täällä oli myös mahdollisuus päästä heti pelaamaan, sanailee Markkanen rauhallisesti.

Arizona Wildcats mestareita
Wildcatsin areenan käytävät ovat täynnä kuvia yliopiston aiemmista NBA-varauksista ja mestareista.Antti-Jussi Sipilä / Yle

“Pystyn vieläkin parempaan”

Vastuuta on tullut jopa enemmän kuin superlupaus oli odottanut. Ensimmäisen vuoden pelaajat eli freshmanit jäävät joukkueissa pieneen rooliin, mutta Markkanen on poikkeus. Hän pelaa illasta toiseen joukkueensa suurimmat minuutit.

- Peliaika on tullut yllätyksenä. Meillä oli hieman vastoinkäymisiä alkukaudesta ja se totta kai vaikutti. Otan tämän positiivisena yllätyksenä.

Markkasen johdolla Wildcats on voittanut 19 ottelua ja hävinnyt vain kaksi. Samalla joukkue on noussut kohisten yliopistorankingissa. Wildcatsia pidetään juuri nyt koko Pohjois-Amerikan seitsemänneksi parhaana joukkueena.

Markkanen on hurmannut myös McKale Centerin yleisön. Pelaajaesittelyssä hän saa kovimmat suosionosoitukset.. Sulavasti kentällä liikkuva Markkanen on joukkueensa paras pistemies 17 pinnan ja kahdeksan levypallon keskiarvolla.

- En ole hirveästi tilastoja katsellut. Yritän vain saada meille mahdollisimman hyvän tuloksen joka ilta. Numerot kuulostavat ihan siedettäviltä, mutta pystyn vieläkin parempaan, enkä kiinnitä tilastoihin huomiota, linjaa Markkanen.

- Nautin koripallosta täällä ihan yhtä paljon kuin Suomessa. Minusta on upeaa harjoitella kovaa ja pelata. Pallo ja kenttä ovat täällä samanlaisia kotona ja koriteline samalla korkeudella. Kilpailu sen sijaan on vielä kovempaa kuin aiemmin. Tykkään siitä, se kehittää minua eniten.

Lauri Markkanen
Lauri Markkanen on pidetty joukkueensa keskuudessa.AFP / Lehtikuva

Arizonan päävalmentaja Sean Miller arvostaa suomalaislupauksen työmoraalin korkealle.

- Laurista huomaa, että hän rakastaa peliä ja tekee kovasti töitä, vaikka hän on erittäin lahjakas. Lauri on erinomainen joukkuekaveri ja erittäin epäitsekäs. Nuo kolme asiaa eivät aina yhdisty pelaajassa, joka saa paljon kehuja osakseen.

- Laurista on iso apu joukkuekemiassa. Lauri on voittaja ja joukkuekaverinsa nauttivat hänen seurastaan. Kyse ei ole vain hänestä vaan koko joukkueesta. Lauri on valmis tekemään mitä tahansa valmentaja pyytää. Hänen tulevaisuutensa on erittäin valoisa, vastaa Miller Yle Urheilun lehdistötilaisuudessa esittämään kysymykseen.

Markkasta on hehkutettu joka suunnalta, eikä syyttä - tehot puhuvat puolestaan. Kovimman henkilökohtaisen tunnustuksen hän sai viisi päivää sitten, kun hänet valittiin koko Yhdysvaltain viikon pelaajaksi.

Markkanen ansaitsi legendaarisen Oscar Robertsonin nimeä kantavan palkinnon heittämällä 20,5 pistettä ja repimällä 7,5 levypalloa, kun Wildcats kaatoi vieraskentällä sekä University of Southern Californian että kahdeksanneksi rankatun UCLA:n.

- Minä olin tosi yllättynyt, että sain palkinnon. Muualla maassa pelaajat tekevät todella kovia lukemia tilastoriville.

- Meidän päävalmentajamme sanoi, että joukkueen menestyksen myötä tulevat myös henkilökohtaiset saavutukset. Ei tulisi mieleenkään, että olisin saanut palkinnon, jos emme olisi voittaneet USC:tä ja UCLA:ta vieraskentällä. Ne olivat tosi kovia voittoja joukkueelle.

Markkanen on juuri nyt kuuma pelaaja, joka kiinnostaa mediaa ympäri Yhdysvaltoja. Yle Urheilun jälkeen suomalaispelaaja asteli antamaan haastattelua Pohjois-Amerikan suurimmalla urheilulehdelle Sports Illustratedille.

Arizona Wildcats varauksia
Lauri Markkasesta tulee todennäköisesti seuraava nimi tähän tauluun.Antti-Jussi Sipilä / Yle

Milloin NBA kutsuu?

Markkasesta tulee Suomen seuraava pelaaja maailman kovatasoisimmassa liigassa. Kyse on vain siitä, milloin loikka miljonäärien liigaan tapahtuu. Ura Wildcatsin paidassa jää yhteen vuoteen, jos suomalaispelaaja päättää ilmoittautua NBA:n ensi kesän varaustilaisuuteen. Päätöstä suuntaan tai toiseen hän ei vielä ole tehnyt.

- Porukka kyselee tuosta asiasta jatkuvasti, mutta päätös tehdään vasta kauden jälkeen. Silloin minulla on aikaa pohtia sitä. Nyt keskityn vain Wildcatsin otteluihin.

- Keskustelen varmasti asiasta kaikkien ihmisten kanssa, jotka ovat minua matkan varrella auttaneet: valmentajat Suomessa, valmentajat täällä Arizonassa ja kaikki perheenjäsenet. Loppujen lopuksi teen kuitenkin oman päätöksen, kertoo Markkanen rauhallisesti.

Kuvat McKale Centerin käytävillä kertovat Wildcatsin historiasta ja joukkueen tasosta. Wildcatsin riveistä on lähtenyt kaikkiaan 69 pelaajaa NBA-liigaan. Tuosta joukosta on tullut myös kahdeksan taalaliigan mestaria, viimeisimpänä Cleveland Cavaliersin Richard Jefferson sekä Channing Frye.

Samaa tietä kulkee Markkanen. Useiden asiantuntijoiden mukaan Markkanen varataan ensimmäisellä kierroksella jopa viiden parhaan joukossa.

Se on kova juttu. Suomalaisittain täysin ainutlaatuista suuressa palloilulajissa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat