1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Hiihdon MM 2017

Suomen sprinttimiehet erikoisessa tilanteessa – SM-hiihdot voivat sekoittaa MM-ryhmää

Kansallista sprinttikilpailua ei voida verrata millään tavalla kansainväliseen sprinttikilpailuun, kommentoi Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila.

Hiihdon MM 2017
Ristomatti Hakola (arkistokuva)
Ristomatti Hakola on tuonut Suomelle ainoan miesten sprintin välieräpaikan tämän kauden maailmancupissa.Tomi Hänninen

Suomen joukkue Lahden MM-hiihtoihin julkistetaan lauantaina Keuruun SM-hiihtojen yhteydessä. Miesten sprinttijoukkueen kokoonpano on vielä auki, vaikka periaatteessa viimeiset kansainvälisten kisojen näytöt annettiin viime viikonloppuna Falunissa. Perjantaina ohjelmassa oleva SM-sprintti voi vaikuttaa MM-joukkueen kokoonpanoon.

Ennen kautta urheilijoille ilmoitettiin, että kansainvälisten kilpailujen näytöt ratkaisevat MM-paikat. Sprinttihiihtäjien valmentajan Olli Ohtosen mukaan linjaa muutettiin, koska suomalaisten menestys maailmancupissa on ollut tällä kaudella heikkoa.

- Meillä on tältä kaudelta vain yksi välieräpaikka maailmancupin miesten sprinteistä. Siksi päädyimme siihen, että haluamme katsoa vielä SM-kilpailut ennen valintoja. Kansainväliset näytöt ovat kuitenkin edelleen tärkeimpiä MM-kisojen kannalta, Ohtonen kommentoi Yle Urheilulle.

Yle Urheilun asiantuntijan Kalle Lassilan mielestä SM-hiihtojen ottaminen mukaan valintaprosessiin kuulostaa erikoiselta. Hänen papereissaan Ristomatti Hakola, Matias Strandvall, Martti Jylhä ja Anssi Pentsinen olisivat selvät valinnat sprinttijoukkueeseen.

- Nämä neljä miestä ovat erottuneet muista tämän ja viime kauden näytöillään. Mitä näyttöarvoa voidaan saada kansallisesta sprinttikilpailusta? Sitä ei voida kilpailuna verrata millään tavalla kansainväliseen sprinttikilpailuun, Lassila toteaa.

- Sprintissä erot ovat hyvin pieniä. Siellä sattuu ja tapahtuu matkan varrella. Suomessa on laaja ja hyvä taso sprintissä, joten yllätyksiä voi tulla, asiantuntija lisää.

Miksi Vuorinen hiihtää Keuruun sijaan Koreassa?

Yksi sprinttijoukkueeseen tyrkyllä oleva hiihtäjä on Lauri Vuorinen. 22-vuotiasta sprinttispesialistia ei kuitenkaan nähdä Keuruulla.

- On erikoista, että Vuorinen hiihtää viikonloppuna maailmancupia Koreassa, Lassila ihmettelee.

Sprinttivalmentaja Olli Ohtonen, miksi Lauri Vuorinen hiihtää Korean maailmancupissa?

- Sen katsottiin olevan hänelle paras kilpailu tässä vaiheessa.

Vaikuttaako Vuorisen suoritus Koreassa MM-valintoihin?

- Koreassa ehditään hiihtää kilpailut ennen kuin MM-joukkue julkistetaan lauantaina. Kyllä me seuraamme tuloksia.

Ohtosen mukaan hiihtäjille on kerrottu ennen kauden alkua, että SM-kisojakin joudutaan tarpeen tullen katsomaan valintaprosessissa. Asiantuntija Lassilan mielestä SM-kilpailujen mukaan ottaminen on omiaan häiritsemään urheilijoiden keskittymistä ennen kauden pääkilpailua.

- Jotenkin toivoisi, että tälle edellämainitulle nelikolle annettaisiin rauha ja parhaat mahdolliset avaimet valmistautua MM-kisoihin. Jos painetta ja epävarmuutta laitetaan oikein lähelle tapahtumaa, se ei ole optimaalinen tilanne heille. Menestyminen arvokisoissa on näilläkin kavereilla aika pienestä kiinni, Lassila selitti.

Lahden MM-hiihdot alkavat keskiviikkona 22. helmikuuta. Sprintit hiihdetään toisena kisapäivänä.