Suora

  • Kuninkaallisten ja julkkisten korut
  • Elävä arkisto esittää

AKK myönsi poikkeusluvan – alaikäinen Kalle Rovanperä saa osallistua Suomen rallikilpailuihin

Lupa osallistua R5-luokan autolla Suomessa järjestettäviin rallikilpailuihin vauhdittaa 16-vuotiaan rallilupauksen uraa. Kalle Rovanperälle poikkeuksellinen päätös tuli yllätyksenä.

ralliautoilu
Kalle Rovanperä isänsä Harri Rovanperän kanssa.
Kalle Rovanperä isänsä Harrin kanssa.Matti Myller / Yle

Suomen autourheilun kansallinen lajiliiton AKK-Motorsportin myöntämä lupa antaa Kalle Rovanperälle mahdollisuuden osallistua esimerkiksi kansallisiin ralleihin ja Ralli SM -sarjan osakilpailuihin nelivetoisella autolla. Lupa on voimassa toistaiseksi.

Rallilupaus on saamastaan poikkeusluvasta yllättynyt.

Kalle Rovanperän pokaali
Kallen kotona on tapana, että tuorein rallipalkinto on keittiön pöydällä niin kauan kuin seuraava pokaali tulee tilalle.Matti Myller / Yle

– Tuntuu todella mahtavalta. Tosi hienoa, että tällainen mahdollisuus on annettu ja pääsen ajamaan Suomeen.

Rovanperän kisakalenteria ja SM-rallien määrää vielä suunnitellaan, mutta Rovanperä toiveilee, että hän ajaisi ensimmäisen kisansa Mikkelissä helmikuun puolivälissä.

Pitkän tähtäimen suunnitelmiakaan ei ole.

– Tässä vaiheessa edetään vuosi kerrallaan, kun nämä mahdollisuudetkin ovat yksittäisiä, niitä ei voi kovin pitkälle suunnitella.

Ei paineita, vain treeniä

Tämän vuoden lokakuussa 17 vuotta täyttävä Rovanperä on jo kaksinkertainen Latvian rallimestari. Latvian lisenssillä ajava Rovanperä ei ole tähän saakka ollut oikeutettu keräämään SM-pisteitä.

Kalle Rovanperä
Matti Myller / Yle

Kotimaan mahdollisuuksista huolimatta nuori lupaus aikoo ajaa Latvian mestaruussarjaa.
Suomeen saamastaan poikkeusluvasta Rovanperä ei aio ottaa paineita.

– Olen saanut jo aika monta vuotta ajaa Latviassa ilman paineita ja treenata vain. Samalla tavalla jatketaan Suomessakin.

Hän uskoo saavansa etumatkaa ikätovereihin päästessään ajamaan kisakalustolla alaikäisenä. Yhteistyö Toyotan kanssa olisi jatkossa ainakin maantieteellisesti helppoa, sillä tallipäällikkö Tommi Mäkinen asuu vain parin kilometrin päässä Rovanperän kotoa.

– Olisihan se aika osuvaa, mutta katsotaan nyt, hän naurahtaa.

AKK haluaa tukea kehitystä

AKK:n hallitus hyväksyi Rovanperän poikkeuslupahakemuksen huolellisen perehtymisen ja harkinnan jälkeen kuunneltuaan ensin lajiryhmänsä ja asiantuntijoidensa näkemyksiä.

Risto Pietiläinen (vas.) kartturoi aikoinaan Kallen isän Harrin kanssa rallin MM-sarjassa.
Kalle Rovanperä ja kartturi Risto Pietiläinen (vas.), joka kartturoi aikoinaan Kallen isän Harrin kanssa rallin MM-sarjassa.Taneli Niinimäki

AKK:n hallituksen puheenjohtaja Juhani Pakari kuvailee tiedotteessa Rovanperää suureksi lahjakkuudeksi, jonka kuljettajanuraa lajiliitto on seurannut usean vuoden ajan.

– Haluamme tässä kohtaa olla tukemassa hänen nousujohteista kehitystään, emme kehityksen jarruttavana tekijänä. Päätöksen myötä toivotamme Kallelle onnea ja onnistumisia alkaneelle rallikaudelle, ja jäämme suurella mielenkiinnolla seuraamaan hänen uransa etenemistä koko kansainvälisen ralliyhteisön kanssa.

Isä-Harri ilahtui

Poikkeusluvan ansiosta hän voi osallistua R5-luokan autolla kotimaassa AKK:n kilpailuluvalla järjestettäviin kilpailuihin. Yleensä rallin nuortenluokkalaiset ajavat V1600-luokan autoilla.

Nyt hän pääsee ajamaan kotimaassa, kotimaan teitä, mikä on tärkeää kehityksen kannalta.

Isä Harri Rovanperä

Luvan mukaisesti Rovanperä voi ajaa autoaan kilpailuissa vain erikoiskokeilla. Siirtymäosuuksilla kuljettajalla on oltava voimassa oleva ajokortti. Ratin taakse asettuu Rovanperän kartturi Risto Pietiläinen – samalla tavalla sujuu ralli myös Latviassa.

Pietiläinen kartturoi aikoinaan Kallen isän Harri Rovanperän kanssa rallin MM-sarjassa.

Myös Harri-isä on AKK.n päätöksestä iloinen. Hän pitää päätöstä hienona kädenojennuksena ja huomiointina pojalleen.

– Huima ja hieno mahdollisuus päästä ajamaan Suomen teitä – ne ovat täysin erilaisia verrattuna niihin, missä hän on ajanut aikaisemmat vuodet. Tämä on Kallelle erinomainen mahdollisuus mennä eteenpäin.

Kokemuksesta huolimatta isä ei jaa pojalleen neuvoja.

– Ei minulla ole siihen mitään annettavaa. Hän on itse oppinut tähän mennessä ja tekee omat juttunsa, niin kuin pitääkin.

Ralliautoilija Kalle Rovanperä.
Kalle Rovanperä Sunnuntaivieraana Radio Suomessa 11. joulukuuta 2016. Kalle, 16, kertoo osaavansa ajaa mitä vaan, jossa on moottori. Rallitaidot Kalle on todistanut voittamalla Latvian mestaruuden maailman nuorimpana sarjavoittajana.
Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat