Hyppää sisältöön

Jarkko Finni ja Tiia Hautala ovat Yle Urheilun uudet yleisurheiluasiantuntijat

Ylen kanavilla nähdään myös ensi kesänä runsaasti yleisurheilua. Yle Urheilun uudet asiantuntijat ovat Jarkko Finni ja Tiia Hautala.

Tiia Hautala ja Jarkko Finni. Kuva: YLE

Jarkko Finni ja Tiia Hautala ovat Yle Urheilun uudet yleisurheilun asiantuntijat. Uusia asiantuntijoita nähdään ja kuullaan Ylen kanavilla Lontoon MM-kisoissa, EM-hallikisoissa, Paavo Nurmi Gamesissa, Kalevan kisoissa, Ruotsi-Suomi -ottelussa ja eliittikisoissa.

44-vuotias Finni on entinen maajoukkuetason 10-ottelija. Hän voitti urheilu-uransa aikana seitsemän SM-mitalia. Myös Hautala, 44, on entinen moniottelija. Seitsenottelussa hänen parhaat saavutuksensa arvokilpailuissa olivat viides sija vuoden 1999 Sevillan MM-kisoissa ja kahdeksas sija vuoden 2000 Sydneyn olympialaisista. SM-kisoista hän voitti 16 mitalia.

Kesän isoimmissa yleisurheilukisoissa tv-selostajina toimivat Tapio Suominen ja Jussi Eskola. Radiossa selostajina jatkavat Jarmo Lehtinen ja Johannes Oikarinen. Radiolähetysten asiantuntijana jatkaa Tuomas Raja.

"Juoksentelen ihan omat piikkarit jalassa"

Hautala ja Finni korvaavat asiantuntijatehtävässä pitkään Yle Urheilussa toimineen Mika Lehtimäen, joka keskittyy jatkossa työhönsä Olympiakomiteassa.

- Mika Lehtimäellä on isot saappaat, mutta hiukan aikaa mietittyäni oivalsin, että niihin ei tarvitse edes yrittää hypätä. Sen sijaan juoksentelen ihan omat piikkarit jalassa. Teen työtä omista lähtökohdista ja vahvuuksistani käsin, Hautala kommentoi.

- Lehtimäki kehittyi asiantuntijavuosiensa aikana loistavaksi kommentaattoriksi. En lähde korvaamaan Mikaa, vaan hoitamaan tehtävään omalla tavallani ja tyylilläni. Uskon, että omat vahvuuteni tässä hommassa liittyvät lajien ja valmennusprosessien tuntemiseen, jatkoi puolestaan Finni.

Finni odottaa suomalaisilta urheilijoilta ensi kesänä laaja-alaista menestystä.

- Meillä on lajit ja urheilijoiden ikärakenne huomioiden mahdollisuus leventää arvokisajoukkuettamme ja myös menestystämme. Yleisurheilun MM-kisoihin päätyvaatimukset ovat nykyään hurjan kovia. Odotan Lontoon joukkuekoon ja menestyksen lisäksi suurella mielenkiinnolla myös U20- ja U23-kisoja, koska noissa ikäluokissa kilpailee 2020-luvun menestyjämme.  

Hautala on innoissaan, koska Suomessa on iso joukko lahjakkaita nuoria urheilijoita.

- Odotan omalta osaltani tulostason nousua monelta nuorelta urheilijalta, jotka eivät välttämättä vielä pääse aikuisten arvokisoihin. Tällä hetkellä Suomessa on suhteellisen iso joukko lahjakkaita 1990-luvun loppupuoliskolla syntyneitä urheilijoita. Heissä se tulevaisuus kuitenkin on, mutta heidän aikansa parrasvaloissa on hieman myöhemmin. Jos tänä vuonna saadaan yhä useampi suomalainen 8-16 joukkoon arvokisoissa, se avaa hyviä näkymiä tulevia vuosia varten, Hautala pohti.

- Ja totta kai olisi tärkeää saada urheilijoita myös sijoille 1-8!