Suora

  • Katowice Minor CS:GO
  • Jääkiekkokierros
  • Suomen Urheilugaala
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Lapsuuden esikuva Patrick Vieira houkutteli Ringin New Yorkiin: "Olisin lähtenyt hänen perässään vaikka Jyväskylään"

New York Cityyn siirtyvä Alexander Ring ei allekirjoita väitettä, että amerikkalainen MLS olisi jäähdyttelijöiden jalkapallosarja.

jalkapallo
Alexander Ring
Alexander RingAOP

Yhdysvaltojen MLS tunnetaan jalkapallosarjana, johon eurooppalaiset huippupelaajat siirtyvät vanhoilla päivillään hankkimaan uusia kokemuksia. Jotkut kutsuvat ilmiötä jäähdyttelyksi, mutta vastikään New York City FC:n kanssa sopimuksen allekirjoittanut Alexander Ring on toista mieltä.

- En usko, että esimerkiksi [Andrea] Pirlo lähti sinne jäähdyttelemään. Hän olisi varmaan mieluummin lopettanut uransa, Ring sanoo ja hörppää kahvistaan Mäkelänrinteen uimahallin kahvilassa.

Ring on Suomessa odottamassa työlupa- ja viisumiasioiden järjestymistä. Mäkelänrinteen uimahallissa hän käy päivittäin vesijuoksemassa.

- MLS on dynaaminen ja fyysinen sarja, jossa mennään päästä päähän aika kovaa.

25-vuotias Ring siirtyy New Yorkiin Saksan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavasta Kaiserslauternista. Moni odotti, että Ringin seuraava osoite olisi ollut Saksan Bundesliiga tai joku muu Euroopan huippusarjoista, mutta keskikenttäpelaaja päätyi yllättäen Yhdysvaltoihin.

- Yksi syy siirtoon oli mahdollisuus pelata Andrea Pirlon ja David Villan kaltaisten pelaajien kanssa. Iso osuus oli myös sillä, että Patrick Vieira on joukkueen valmentajana, Ring kertoo.

Patrick Vieira
Patrick Vieira Arsenalin paidassa.EPA

Vieira, 40, on Ringin lapsuudenidoli. Keskikenttäpelaaja dominoi Valioliigaa Ringin suosikkijoukkueen Arsenalin paidassa vuosituhannen vaihteessa.

- Silloin, kun aloin katsomaan Arsenalin pelejä, niin Vieira, [Dennis] Bergkamp ja [Thierry] Henry olivat niitä, joita seurasin eniten.

Ei Ring lähde New Yorkiin kuitenkaan pyytelemään Vieiralta ja kumppaneilta nimikirjoituksia. Tavoite on kehittyä MLS:ssä ja kenties siirtyä takaisin Eurooppaan parin vuoden päästä.

- Se oli herra Vieiran myyntipuhe. Hän on seurannut minua vuodesta 2013 ja hän sanoi, että minulla olisi mahdollisuus pelata jossain maailman huippusarjoista hyvässä joukkueessa. Vieira uskoo, että hän voisi viedä minut sinne. Ei hänen tarvinnut oikeastaan muuta sanoa. Olisin lähtenyt hänen perässään vaikka Jyväskylään.

Kaiserslautern ei päästänyt huippuseuroihin

Kaiserslauternissa Ring pelasi kolme ja puoli vuotta. Tähtihetket osuivat kauteen 2014–15, kun Ring teki 2. Bundesliigassa kuusi maalia ja joukkue oli lähellä nousua Saksan pääsarjaan.

- Meillä oli nuori joukkue, jolta ei odotettu mitään. Harmi, ettemme palkinneet itseämme nousulla. Se jäi kaivelemaan, Ring sanoo.

Ringin hyvät esitykset herättivät eurooppalaisten huippuseurojen kiinnostuksen. Kaiserslautern ei kuitenkaan suostunut päästämään suomalaispelaajaa menemään.

- Ne olivat merkittäviä taloudellisia tarjouksia. Se on sinänsä ironista, kun seura on nyt talousvaikeuksissa. Hyväksyn kyllä heidän ratkaisunsa, koska seura on työnantaja ja sopimus on sopimus.

Tein selväksi, että jos he tämänkin tyrivät, niin sitten meillä on ongelma.

Alexander Ring

Kaudella 2015–16 Kaiserslauternilla ei ollut enää kasassa nousijaryhmää. Ring turhautui 2. Bundesliigan keskikastiin valahtaneessa joukkueessa.

- Se oli stressaava ympäristö. Nousua odotetaan, mutta rahalliset resurssit vähenevät ja vähenevät. Kyllä se opetti varmasti. Tulevaisuudessa en horjahda sellaisesta kovin helposti.

Kun New York City osoitti kiinnostuksensa, Ring päätti, ettei Kaiserslautern saa enää torpata siirtoa.

- Tein selväksi, että jos he tämänkin tyrivät, niin sitten meillä on ongelma. Olen erittäin helpottunut, että siirto toteutui.

"Uskon siihen, että minun urani aikana menemme kisoihin"

Ring muuttaa Yhdysvaltoihin heti, kun muodollisuudet saadaan kuntoon. Kun MLS alkaa maaliskuussa, keskikentällä nähtäneen parivaljakko Pirlo-Ring.

- Se kuulostaa aika kovalta yhdistelmältä. Siinä on mies, joka on saavuttanut melkein kaiken seura- ja maajoukkuetasolla. Luulen, että häneltä voin oppia pari juttua, Ring heittää.

Andrea Pirlo
Andrea Pirlo siirtyi Juventuksesta New York Cityyn.EPA

Pirloa ei enää Italian maajoukkuepaidassa nähdä, mutta Ring aikoo matkustaa Huuhkajien avuksi jatkossakin, vaikka pelimatkat pitenevät.

- Edustan Suomea ylpeydellä. Olen vielä nuori kaveri, joten en näe, että se vaikuttaisi. [Markus] Halsti on vähän vanhempi kuin minä, ja hän näytti tulevan maajoukkueen mukaan ihan hyvässä kondiksessa, Ring sanoo.

Halsti, 32, pelasi vuosina 2015–16 MLS-joukkue D.C. Unitedissa.

- Jos vuoden päästä huomaan, että se alkaa olla mahdottoman raskasta, niin asiasta pitää ainakin keskustella Riven [maajoukkueen päävalmentaja Markku Kanerva] kanssa.

Huuhkajat pelaa seuraavan kerran MM-karsinnoissa maaliskuussa Turkkia vastaan. Karsinnat alkoivat viime syksynä synkästi, kun neljästä ottelusta tuloksena oli vain yksi piste. Syksyn päätteeksi päävalmentaja Hans Backe sai potkut.

- Kosovo- ja Islanti-ottelut olisi pitänyt voittaa. Tämä on jossittelua, mutta niillä tuloksilla olisimme aivan eri tilanteessa. No, emme kuitenkaan ole siinä tilanteessa. Siihen on syynsä ja varmasti sen takia myös valmentajanvaihdos on tehty, Ring pyörittelee.

- Nyt Rive saa kunnon mahdollisuuden. Se on mielestäni hyvä valinta, koska hän on ollut alle 21-vuotiaiden valmentaja ja mukana A-maajoukkueessa pitkään. Kaikki tuntevat hänet.

Käynnissä olevissa MM-karsinnoissa Suomi tarvitsee arvokisapaikkaan ihmeen, mutta Ring luo uskoa suomalaiseen maajoukkuejalkapalloiluun.

- Uskon siihen, että minun urani aikana menemme kisoihin.

Suosittelemme

Tuoreimmat