Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Näkökulma: Maalivahtien uusilla housuilla karmea ajoitus

Päätös tuoda maalivahtien uudet housut tositoimiin kesken kauden luo valtavan kilpailullisen epätasa-arvon, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

urheilu
Bostonin maalivahti Tuukka Rask
AOP

VANCOUVER. Lauantaina ne sitten vihdoin nähtiin kaikilla. Jokaisella NHL-maalivahdilla piti lauantaina olla jalassaan uudet housut. Ajatus housumuutoksessa oli simppeli: reiden kohdalla olevia suojia yhtenäistettiin kolmesta yhteen ja kokoa ylipäätään pienennettiin. Sääntörikkojia uhattiin kahden ottelun pelikiellolla.

Ajoitus tuntuu silti oudolta.

NHL syyttää ajoituksesta varustevalmistajia, jotka eivät pystyneet tekemään uusia housuja maalivahdeille viime syksyksi. Se on kuitenkin puuta heinää. Uusien varusteiden tuominen maalivahdeille kesken kauden, lähes olemattomalla valmistautumis- ja testausajalla, osoittaa suurta kunnioituksen puutetta maalivahtipeliä kohtaan.

Ne, jotka väittävät maalivahtien olevan tyytyväisiä tehtyyn järjestelyyn, eivät ole asioista perillä. Monia riepoo pelkästään aikataulu, millä asia runtattiin läpi.

Lisäksi eri valmistajien housut ovat olleet hyvinkin erilaisia. Jotkut ovat toimittaneet liian pieniä housuja, joidenkin malleissa koko on ollut yllättävänkin suuri. Osa on saanut uusien housujen läpi mustelmia. Sääntömuutos on ajettu läpi niin sanotusti juosten virtsaten.

NHL:llä on kuitenkin huoli maalimääristä ja tällä se uskoo saavansa lukemat nousuun. Lyhyellä jänteellä näin saattaakin olla, sillä uudet housut avaavat jonkin verran tilaa suojien ja käsien väliin. Jokin kiekkokin saattaa pompata sisään housuista tavalla, jota ei olla ennen nähty.

Pitkässä juoksussa suurta eroa tuskin syntyy. Maalivahdit tulevat voittamaan tämänkin kisan.

Ajoituksen osalta typerintä on kuitenkin sen luoma kilpailullinen epätasa-arvo.

Tuntuu vähintäänkin erikoiselta, että viimeisistä pudotuspelipaikoista kisaavista joukkueista Toronton Frederik Andersen sekä New York Islandersin Thomas Greiss joutuvat pelaamaan uusilla housuilla viisi ottelua enemmän kuin Bostonin Tuukka Rask. Ajatus voi tuntua kaukaa haetulta, mutta neljän miljardin bisneksessä, toteutus on farssi.

Sääntöjen pitäisi olla samat kaikille yhtä pitkän jakson ajan.

Kay Whitmore on tehnyt NHL:n toimistolla hyvää työtä maalivahtiasioiden kanssa, mutta muuten toiminta on maalivahtien osalta suorastaan surkeasti johdettua. Whitmore tietää, miten asioita pitäisi hoitaa, mutta yläpuolella valvovat isot pamput eivät tiedä ja se ajaa liigan tekemään heikkoja päätöksiä.

Niin tai näin, lauantaista eteenpäin maalivahdit operoivat uusilla tiukemmilla, uimahousuiksi tai vaipoiksi muun muassa, nimetyillä housuilla. Se, millaiset vaikutukset muutoksella lopulta on, jää nähtäväksi. Sen suurempaan pandoran lippaan aukeamiseen tätä kautta on kuitenkaan vaikea uskoa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat