Suora

 • Taitoluistelun EM, miesten lyhytohjelma
 • Anterselva, naisten pikakilpailu
 • Taitoluistelun EM, miesten lyhytohjelma
 • Taitoluistelun EM, parien vapaaohjelma
 • Rallin MM, Monte Carlo, ennakko
 • Taitoluistelun EM, parien vapaaohjelma
 • Rallin MM: Monte Carlo, ek 1 - live
 • Urheiluruutu
 • Urheiluruutu
 • Rallin MM, Monte Carlo, ek 1
 • Elävä arkisto esittää

“Ei yhtään kusipäätä” – nuori suomalaisvalmentaja takoo nyt menestystä maailmalla

Kokkolan Tiikereiden päävalmentajana kolme lentopallon Suomen mestaruutta ja cup-mestaruutta voittanut Tommi Tiilikainen tekee vakuuttavaa jälkeä yhdessä maailman kovimmista lentopalloliigoista. Menestyksen resepti on kasata joukkue hyvistä tyypeistä, jotka osaavat pelata lentopalloa.

lentopallo
Urheilujuttuja: Kuuden mestaruuden ja kansainvälisen läpimurron menestysresepti
Urheilujuttuja: Kuuden mestaruuden ja kansainvälisen läpimurron menestysresepti

DÜREN. Tältä näyttää mielikuvien Saksa. Hyvinvoivia, onnellisen näköisiä kansalaisia vaihtamassa kuulumisia currywurst-kojujen edustalla. Söpöjä, värikkäitä parikerroksisia taloja vieri vieressä. Muutaman korttelin päässä Bahnhofilta alkaa unelias, silmänkantamattomiin jatkuva maaseutu, jota täplittävät samanlaiset pikkukaupungit.

Düren on tuiki tavallinen länsisaksalainen vajaan 100 000 asukkaan pitäjä. Kaupunki pommitettiin maan tasalle toisessa maailmansodassa, mutta paperiteollisuus nosti sen takaisin jaloilleen. Elämä soljuu Belgian ja Hollannin rajan kupeessa sijaitsevan Dürenin rauhallisella kävelykadulla seesteisenä.

Jokin tässä kaupungissa ei kuitenkaan täsmää mielikuviin. Siinä missä jokaisen itseään kunnioittavan saksalaiskaupungin sydän on maan suurimman urheilulajin jalkapallon paikallinen pyhättö, Dürenista sellainen puuttuu.

Tämän kaupungin ykköslaji on lentopallo. Sen lippulaivaa, Bundesliigassa pelaavaa SWD Powervolleys Dürenia luotsaa 29-vuotias suomalainen Tommi Tiilikainen.

Kaupassa mummot tulevat juttelemaan saksaksi. Se on ihan hauskaa.

Tommi Tiilikainen

Oikeastaan Dürenia voisi kuvata Saksan Kokkolaksi. Tiilikainen johti Kokkolan Tiikerit kaikkien aikojen nuorimpana päävalmentajana kolmeen Suomen mestaruuteen ja kolmeen Suomen cupin voittoon. Pikkukaupunki meni sekaisin menestyksestä, ja samanlaisen buumin Tiilikainen pyrkii saamaan aikaan Dürenissa.

- Onhan tämä aika samantyylinen kaupunki kuin Kokkola: pikkukaupunki, jonka ykkösjuttu on lentopallo. Se oli yksi tärkeimmistä syistä, miksi tulin tänne. Tiesin, että kaupunki hengittää lentopalloa. Siitä kyllä saa jutella täällä ihmisten kanssa pelien jälkeen, Tiilikainen kertoo.

- Ihmiset kyselevät, oletko sinä se nuori valmentaja, ja kaupassa mummot tulevat juttelemaan saksaksi. Se on ihan hauskaa, pääsee vähän vääntämään ja treenaamaan uutta kieltäkin.

Taitoa ja luonnetta

Dürenin kannattajia katsomossa

Komea Kreis Arena on lentopalloa hengittävän kaupungin keuhkot. Olosuhteet ovat kunnossa, kun Tiilikainen joukkueineen harjoittelee tavoitteenaan kevään Bundesliiga-finaalit. Kiiltelevän hallin sijaan vierailijan huomio kiinnittyy kuitenkin pelaajien kasvoihin.

Merkille pantavaa kasvoissa on pilke jokaisen pelaajan silmäkulmassa. Lentopalloverkon molemmin puolin liikahtelee parimetrisiä jättejä, jotka naureskelevat, hymyilevät ja naljailevat toisilleen. Hyvän ilmapiirin aistii kauas.

Epäonnistumisen tai huonon suorituksen sattuessa hymy tosin hyytyy hetkeksi. Sen jälkeen Tiilikainen huutaa ”reset”, tilanne toistetaan onnistuneesti ja hymy palaa huulille.

- Tommi peräänkuuluttaa sitä, että jokaiseen palloon mennään ja pidetään ääntä. Mutta tärkeä pointti on myös, että Tommin mielestä lentopallo saa olla kivaa. Meillä mennään täysillä, mutta ei hampaat irvessä, Dürenin suomalaispassari Jani Sippola sanoo.

Ilmapiirin taustalla on Tiilikaisen ideologia kerätä ympärilleen ”hyviä tyyppejä”. Päävalmentaja pohtii tarkkaan, millaisia ihmisiä joukkueeseensa valitsee.

- Taidon ja luonteen sekoituksen on oltava hyvä. Harvassa ammatissa pääsee valitsemaan ihmisiä, joiden kanssa viettää ison osan elämästään esimerkiksi seuraavan vuoden ajan. On mietittävä tarkkaan, millaisten ihmisten kanssa aikaa käytetään. Siinä on parempi tulla juttuun tai tulee pitkä ja raskas vuosi.

Tiilikainen ei valitse tietynluonteisia ihmisiä joukkueeseensa vain itseään miellyttääkseen. Kun pelaajat viihtyvät keskenään, kulkee peli paremmin. Pelkällä luonteella ei Tiilikaisen joukkueeseen kuitenkaan mahdu.

- Pelaajalla pitää tietysti olla taitoa. Jos tekisin rekrytointini pelkän luonteen perusteella, valitsisin oman mutsini joukkueeseen tältä istumalta. Pitää olla vähän kuitenkin myös sitä lentopallotaitoa, ja mutsilla sitä ei ihan riittävästi ole, vaikka ihan ok hihapinta löytyykin, Tiilikainen veistelee.

Intohimoa jäi peliuralta

Tommi Tiilikainen huutaa kentällä

Tommi Tiilikainen on 29-vuotias lentopallovalmentaja, jonka oma pelaajaura päättyi selkävaivoihin. Hänen tasonsa riitti nuorisomaajoukkueeseen, mutta voi vain arvailla, mihin rahkeet aikuisissa olisivat riittäneet. Jossittelu on turhaa, kun Tiilikainen on niittänyt hurjaa menestystä valmentajana.

Alle kolmekymppisen koutsin palkintokaapit ovat pullollaan pysteistä, ja nyt suomalainen valloittaa lentopallomaailmaa Saksassa. Miten Tiilikainen on voinut saavuttaa niin paljon niin nuorena?

- Meillä oli Tiikereissä aika hyviä pelaajia. Pelaajat ovat pelin taika, ja onnistuttiin vuosi vuodelta paremmin rekrytoinneissa. Siinä oli aika paljon taikaa kentällä viimeisinä vuosina, Tiilikainen kuittaa ja viittaa erityisesti Tiikerien viime kauden joukkueeseen, joka pelasi 41 ottelua ja voitti niistä uskomattomat 40.

Urheilussa kukaan ei tietenkään ole täydellinen ja voittamaton loputtomiin – ei edes Tommi Tiilikainen ja Kokkolan Tiikerit. Vaikka Tiilikaisen Tiikerit voitti neljän vuoden aikana kolme Suomen mestaruutta ja cup-mestaruutta, europeleissä noutaja tuli kokkolalaisille joka vuosi varhaisessa vaiheessa. Aina jää jotain parannettavaa.

Tiilikainen kehittää itseään ja pelaajiaan valtavalla intohimolla. Suomalaiskoutsi opiskelee jatkuvasti saadakseen uusia ajatuksia ja ideoita omaan valmennukseensa ja toimintatapoihinsa.

- Mulla on kova intohimo valmentamiseen ja lentopalloon. Kun pelihommani loppuivat, hain pitkään itseäni ja paikkaani. Paikka löytyi taas lentopallon parista, ja sillä draivilla olen tähän päätynyt.

Henkilökohtaisia paukkuja peliin

Tommi Tiilikainen valmentaa

Tiilikaisen menestysreseptiin kuuluu pelaajarekrytoinneissa luonteen ja lentopallotaitojen lisäksi palkattavan motivaation syvällinen arviointi.

- Diilinteon ykkösjuttu on, että löydetään win-win-tilanne. Sekä pelaajalla että seuralla on oltava hyvä fiilis, että molemmat hyötyvät. On tärkeä juttu, että jokaisen pelaajan henkilökohtainen tavoite on linjassa joukkueemme tavoitteen kanssa, Tiilikainen sanoo.

- Tässä joukkueessa on hyvä olla pidempäänkin, mutta tämä on myös hyvä ponnahduslauta napsun verran isompiin ympyröihin, jos sinne haluaa. Siinä on kaikilla sopivasti myös henkilökohtaisia paukkuja pelissä.

Suomalaisluotsin visiossa on kolme peruskiveä. On luotava ihmisille hyvä ympäristö, jossa on mahdollista toteuttaa unelmia. On oltava ”kasvun mieli” eli pitää oppia, että voi auttaa muita oppimaan. Lopulta on löydettävä keinot, joilla tavoitteet saavutetaan.

Tiilikainen ehti valmentaa Dürenissa reilut kuusi kuukautta, kun seurajohto löi jo kouraan kahden vuoden jatkopahvin. Suomalaisen sopimus Dürenissa jatkuu vuoteen 2019 asti. Tiilikaisen ensimmäinen kausi Saksassa on vielä kesken, mutta menestyksen voi povata jatkuvan.

Ilmapiiri kuin Kokkolassa

Kun Tiilikainen aloitti valmentajauransa Kokkolan Tiikereissä, soitti tuore päävalmentaja tutulle miehelle. Yleispelaaja Tomi Rumpunen vastasi myöntävästi vanhan kaverinsa pyyntöön ja siirtyi Kokkolaan. Tulokset ovat tiedossa, joten ei ihme, että Rumpusen puhelin soi myös Tiilikaisen aloittaessa Dürenissa.

- Kun lähdin Kokkolasta, en tiennyt onko mahdollista enää koskaan pelata joukkueessa, jossa on niin hyvä ilmapiiri ja joukkuehenki. Mutta kyllä täällä on samaan päästy: positiivinen ilmapiiri, mukava tehdä töitä ja vielä pärjätäänkin, Rumpunen sanoo.

Düren on voittanut Saksan Bundesliigassa 12 ottelua 16:ta. Sijoitus sarjassa on neljäs, eroa kakkossijaan on kaksi pistettä ja kärkeen viisi. Runkosarjan voittoon on vielä pienet mahdollisuudet, kun kierroksia pelaamatta kolme.

Tomi Rumpusen lisäksi Dürenissa pelaavat Tomin velipoika Ossi sekä maajoukkueen kakkospassari Jani Sippola. Menestystä rakennetaan siis suomalaisvoimin.

- Tommi panostaa todella paljon sekä isoihin että pieniin asioihin. Hän näkee todella paljon vaivaa, että joukkue ja pelaajat kehittyvät. Vaikka joukkueella onkin hauskaa, pääasia on, että kehitytään, Ossi Rumpunen toteaa.

Ryhmästä löytyy kovia kansainvälisen tason pelaajia. Saksan maajoukkueessa MM-pronssia kaksi vuotta sitten juhlinut Michael Andrei hehkuttaa sekä Tiilikaisen toimintatapoja että joukkueen ilmapiiriä.

- Meillä on joukkueessa erinomainen kemia. Kaikki ovat mukavia tyyppejä. Tässä joukkueessa ei ole yhtään kusipäätä, Andrei sanoo.

- Kaikki tukevat toisiaan yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi. Haluamme pelata keväällä finaaleissa.

”Tämä on meidän finaali”

Dürenin joukkue tuulettaa kentällä

Lentopallossa jokainen hetki vaatii täydellistä keskittymistä. Yksi pallo kestää muutaman sekunnin, sen jälkeen tilanne on nollattava ja aloitettava alusta. Kyse on hetkessä elämisestä ja siihen keskittymisestä.

Suomen maajoukkueen päävalmentajalle Tuomas Sammelvuolle jokainen päivä on ”maailman tärkein päivä”.

- Yksi kauden mantroista on, että valmistaudumme tänään finaaliin. Tänään teimme sitä taas treeneissä. Se oli meidän finaali, ja se pitää voittaa. Valmistaudumme kauden viimeiseen peliin, jotta olemme silloin valmiita, Tiilikainen sanoo ja viittaa Bundesliigan finaaleihin.

- Meillä ei ehkä ole Bundesliigan taitavin joukkue kaikilla osa-alueilla, mutta meillä on kovin taisteluhenki, se on ihan varma. Sen tuntee jokainen vastustaja. Joskus voitetaan ja joskus hävitään, mutta meillä on saksalaisittain ilmaistuna bochia, periksiantamattomuutta ja taistelua.

Kevät näyttää, kuinka pitkälle Tiilikaisen opeilla Dürenissa päästään suomalaisen ensimmäisenä vuonna. Hyvältä näyttää ainakin runkosarjan perusteella, ja jatkosopimuksen myötä Tiilikaisen menestysprojekti ei jää vain yhden kauden mittaiseksi, vaikka joukkueen rahkeet eivät vielä mestaruuteen riittäisikään.

Kädenjälki lentopalloon

Tiilikainen on jo nyt kansainvälisesti arvioituna Suomen tämän hetken kovimpia palloilulajien valmentajia. Alle kolmikymppisellä on vielä ikänsä puolesta valtava määrä valmennusvuosia edessään, ja jos omistautumisesta voi jotain päätellä, ura jatkuu vielä pitkään ja entistä menestyksekkäämpänä.

- Minulla on paljonkin tavoitteita, mutta iso osa niistä pysyy omissa kansioissani, Tiilikainen toteaa.

- Haluan antaa kaikkeni tälle lajille. Jonain päivänä, kun poistun lajin parista, toivon jättäneeni lajiin jonkinlaisen kädenjäljen – mielellään positiivisessa mielessä.

Suosittelemme

Tuoreimmat