Turun Interille fysiikkaguru NBA:sta: "Vannoin vaimolle, etten enää ikinä mene töihin urheiluseuraan"

FC Inter on tehnyt kovan panostuksen fysiikkavalmennukseen. Marko Yrjövuori tuo Turkuun NHL- ja NBA-tason oppeja.

Marko Yrjövuori teki pitkän uran NBA-seura Los Angelesin organisaatiossa. Kuvassa Yrjövuori huoltaa korislegenda Kobe Bryantia. Kuva: Marko Yrjövuori.

TURKU. Marko Yrjövuori tuo oppinsa Suomen palloilumaailman käyttöön veikkausliigaseura FC Interissä. Turkulaisjoukkueen kanssa yhteistyön fysiikkavalmennuksen saralla aloittava Yrjövuori teki pitkän uran Pohjois-Amerikassa, ensin NHL:ssä Los Angeles Kingsissä ja sittemmin NBA-seura Los Angeles Lakersissa.

Pitkä pyrähdys NBA:n rankassa oravanpyörässä vaihtuu perhekeskeisempään arkeen. Inter oli silti projektina senluontoinen, että Yrjövuori ei malttanut kieltäytyä yhteistyöstä.

- Vannoin vaimolle, etten enää ikinä mene töihin urheiluseuraan, Yrjövuori hymähti keskiviikkona.

- Päävalmentaja Shefki Kuqi kuitenkin otti yhteyttä ja kertoi suunnitelmistaan sen suhteen, millaista kehitystä Interin ympärillä tulee lähitulevaisuudessa tapahtumaan. Meillä oli samanlaiset filosofiat ja näkemykset urheilijan suorituskyvystä. Se sai minut innostumaan. Nukuin muutaman yön ja mietin koko hommaa, mutta rakastan haasteita ja pidän tästä projektista.

Kuqi oli uudesta vahvistuksesta enemmän kuin innoissaan.

- On huimaa saada edes istua samassa pöydässä tällaisen maailmanluokan asiantuntijan kanssa ja jutella näistä asioista. Markon tulolla on minulle itselleni todella iso merkitys. Haluan, että joukkue on kunnossa, koska olen kuullut niin paljon palautetta viime kaudelta joukkueen väsymisestä.

Periaatteet säilyvät lajista toiseen

Interissä Yrjövuori tekee yhteistyötä seuran nykyisen taustatiimin kanssa. Jalkapallotaustaa on entuudestaan Los Angeles Galaxystä, mutta valmentaja uskoo yhtäläisyyksiin lajien välillä.

- Urheilulajista riippumatta ihmiskeho toimii pitkälti samalla tavalla. Räjähtävän voiman ominaisuudet ja kehon hallinta ovat kaikissa erittäin tärkeintä. Lisäksi nopeuden kehittäminen ja jalkatyöskentely nimenomaan jalkapalloympäristössä ovat mielenkiintoinen haaste, Yrjövuori arvioi.

Biomekaniikan, eli liikkeen hallinnan erityisosaaja ottaa kevättalven aikana kaikki Interin pelaajat omiin testeihinsä, ja mittausten perusteella kullekin tehdään ohjelma jatkoa varten.

- Työ alkaa ensi viikolla, jolloin pidän pelaajille ensimmäiseksi luennon siitä, mitä on luvassa. Sitten aletaan testailemaan. Siinä vaiheessa viimeistään tutustun pelaajiin paitsi fyysisesti, niin myös sen suhteen, mistä heidät on tehty.

- Uskon kyllä, että nämä ovat hyviä urheilijoita, eli sikäli työ tulee olemaan aika helppoa. Toki tässä tulee uudenlaista harjoittelua, mutta eivätköhän pelaajatkin näe sen ihan mukavana haasteena.

"Ei tänne laiskottelemaan tultu"

Inter-pestin lisäksi Yrjövuori jatkaa muun muassa omaa klinikkaansa turkulaisessa sairaalassa ja tekee vastaavaa työtä Suomen koripallomaajoukkueen kanssa. Reissuille 48-vuotias ei enää halua lähteä joukkueen mukana, mutta yhteistyö jatkuu ainakin tämän vuoden EM-kotikisojen loppuun asti ja pelaajat käyvät ennakkovalmistautumisen aikana Yrjövuoren vastaanotolla.

Yrjövuori on ollut julkisuudessa esillä julistaessaan erityisesti levon ja palautumisen merkitystä. Se on keskeinen arvo myös omassa työskentelyssä ja arkielämässä kahden lapsen isänä. Töitä riittää, mutta elämänrytmi on jo NBA-sirkusta kohtuullisempi.

- Perhesyistä me tänne muutimme. Halusin nuoret lapsemme suomalaiseen koulujärjestelmään ja mietimme, että jos emme muuta nyt, niin emme varmaan tee sitä koskaan. Ei tänne silti laiskottelemaan tultu. Projekteista ei ole pulaa. Kysyntää riittää ja yhteydenottoja satelee, ja se on ihan mahtavaa.

- Muutos on ollut valtava, mutta hyvällä tavalla. Vielä kun tuo pimeys loppuu, niin on paljon mukavampaa, Los Angelesin loisteeseen sekä kirjaimellisesti että kuvainnollisesti tottunut Yrjövuori hymyili.

Juttua muokattu 2.5.2020: Tarkennettu Marko Yrjövuoren tehtäviä. Yrjövuoren roolia ja ammattinimikkeitä on käsitelty tarkemmin tässä artikkelissa: https://yle.fi/urheilu/3-11332478