1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. lumilautailu

Vuoden esikuva Enni Rukajärvi uskaltaa nyt elää omien arvojensa mukaan: "Olin ihan pihalla sponsorointimaailmasta"

Moni tunnistaa Suomen menestyneimmän naislumilautailijan. Mainoskasvon rooliin Enni Rukajärvi ei tyydy, vaan uskaltaa tuoda ajatuksensa esiin.

Uutisvideot: Enni Rukajärvi luopui rahakkaasta sponsori-sopimuksesta - "On tullut rohkeutta lisää"
Uutisvideot: Enni Rukajärvi luopui rahakkaasta sponsori-sopimuksesta - "On tullut rohkeutta lisää"

Pipopäisen Enni Rukajärven leveä hymy paljastaa liki virheettömän hammasrivistön. Hän odottelee lentoa Rovaniemelle Helsinki-Vantaan lentokentän lähtöterminaalissa. Takana on pitkä rupeama haastatteluja ja edessä vielä yksi juttutuokio. Vieressä lojuu kaksi ääriään myöten täynnä olevaa laukkua. Toisessa ovat hänen työvälineensä, kolme lumilautaa.

- Meillä olivat joulun jälkeen kunnon Keski-Euroopan mäkiviikot. Ensin olimme Sveitsin Laaxissa, sitten Italian Seiser Almissa ja sitten vielä Innsbruckissa. Tulin tänne Münchenistä, Rukajärvi kertoo.

Lumilautailija Rukajärvi ei edes haluaisi olla lentokentällä. Lentoliikenteen päästöt edistävät ilmastonmuutosta, jota vastaan Suomen menestynein naislumilautailija taistelee. Maailmaa kiertäessään hän on nähnyt omin silmin, kuinka lumi hupenee ja sääolot muuttuvat.

- Alkukaudesta käymme aina jäätiköillä laskemassa, ja siellä on nykyään vähemmän lunta. Olosuhteet eivät ole enää niin hyvät. Kisoja on peruttu lumen puutteen takia, säät vaihtelevat tosi ankarasti ja tuulet ovat kovia. Suomessa Helsingin talvi on ollut aika ankea. Yleensä joulu on ollut pohjoisessa tosi kylmä, mutta nyt siellä oli plussakelejä, Rukajärvi sanoo.

Ympärillä vilistää kiireisiä matkaajia, joista monen katse viipyy hetken Rukajärvessä. Olympiamitalistin kasvot ovat monelle tutut, mutta tämä huippu-urheilija ei ole entisensä.

Enni Rukajärvi esittelee Urheilugaalassa saamaansa Uuno-patsasta. Kuva: Elise Tykkyläinen / Yle

Ujo, vaatimaton, hiukan kunnianhimoinen

26-vuotias Enni Rukajärvi on ehtinyt voittaa ikäisekseen uskomattoman paljon. Hän nousi koko kansan tietoisuuteen viimeistään vuonna 2011 voitettuaan MM-kultaa slopestylessa. Vuonna 2014 Rukajärvestä tuli Sotshissa olympiahopeamitalisti. Viime vuonna hän voitti WST-kiertueen maailmanmestaruuskilpailuissa kaksi MM-hopeaa, toisen slopestylestä ja toisen big airista.

Tällä kaudella menestys on jatkunut. Rukajärvi voitti tammikuussa kaksi maailmancupin kisaa. Vain muutama päivä sitten hän juhli arvostetun Air & Style-kutsukilpailun voittoa Innsbruckissa.

- Tavoitteet ovat täyttyneet paremmin kuin osasin odottaa. Ainut tavoite tälle kaudelle oli, että käyn vähän hakemassa pisteitä olympiapaikkaa varten. Se on täyttynyt tosi hyvin, Rukajärvi sanoo ja painaa mustaa pipoa paremmin päähänsä.

Olympiamitalisti Enni Rukajärven ura alkoi nopealla nousukiidolla. Kuva: AOP

Rukajärvi on asunut melkein koko elämänsä ajan Kuusamossa. Lapsuudenkodista Rukajärven rannalta on matkaa Rukatunturille vain seitsemän kilometriä. Rukan rinteillä 10-vuotias Enni Rukajärvi opetteli lumilautailemaan. Nyt hän opettelee siellä maailman vaikeimpia temppuja, joilla kisoja voitetaan.

- Olen joskus miettinyt muuttoa pois Kuusamosta. Vietän aika paljon aikaa myös Rovaniemellä. Joskus olin pari kesää Helsingissä, mutta en tykännyt siitä. Minä tykkään liikkua luonnossa. Pidän rauhasta ja hiljaisuudesta.

Rukajärvi asettuu rauhalliseen nurkkaukseen ja tilaa kupin kahvia. Hän vaikuttaa hyväntuuliselta, mutta hiukan väsyneeltä. Maatilan tyttö ei pienestä valita. Perheellä on yhä lypsykarjaa, ja onpa Rukajärvi ollut loma-aikoina maatilalla myös lomittajana.

- Minusta ei kyllä ole jatkajaksi. Vanhemmat ovat tukeneet minun päätöksiäni täysillä ja vaihtoivat ekosähköön, Rukajärvi kertoo ja siemaisee kahviaan.

Rukajärven mielestä kuusamolaiset ovat vaatimattomia, ujoja, eivät pidä meteliä itsestään, mutta ovat jollain tapaa vähän kunnianhimoisia. Kuvaus kuulostaa Enni Rukajärveltä.

Minulla on ollut näitä ajatuksia jo aika pitkään. On alkanut tulla rohkeutta siihen, että uskaltaa tuoda omia ajatuksia esille ja tehdä omia valintoja. Tosi helposti ryhtyy kuuntelemaan vain muiden mielipiteitä ja sitä mitä pitäisi tehdä.

Enni Rukajärvi

Ilmastonmuutosta vastaan

Rukajärvi on antanut tukensa monelle ilmastonmuutosta vastaan kamppailevalle järjestölle. Viime vuoden alussa Yhdysvalloista rantautuneessa Protect our Winters -ilmastoliikkeessä on mukana moni muukin suomalainen huippulaskija, kuten Miikka Hast ja Anton Lindfors.

Rukajärvelle arvot eivät ole sanahelinää. Alkuvuodesta hän luopui merkittävästä, energiajuomia mainostavasta sponsoristaan.

- Mietin vuoden verran sitä ratkaisua. He tukivat minua urani alusta lähtien ja mahdollistivat paljon hyviä asioita. Mutta minä olen kasvanut näiden vuosien aikana. Moni luulee, että se on sponsorina korvaamaton ja tosi merkittävä, mutta ei se niin ole. Menetyksen voi korvata useammalla pienemmällä sponsorilla, Rukajärvi kertoo.

Vuosien aikana Rukajärvestä on tullut herkullinen kohde monelle sponsorille. Rukajärven kasvoilla on markkinointiarvoa, jolla moni tuote menee helpommin kaupaksi.

- Urani alkoi tosi nopeasti, tuli paljon voittoja. Olin ihan pihalla sponsorointimaailmasta. Sitten tulivat olympialaiset ja hirveä tohina. Nyt kun uraa on jo enemmän takana, niin olen rauhoittanut kaiken ja alkanut katsoa asioita uudella tavalla, Rukajärvi pohtii.

Rukajärvi on monen lapsen, nuoren ja vähän vanhemmankin roolimalli. Tammikuun Urheilugaalassa hänet valittiin vuoden esikuvaksi.

- Minulla on ollut näitä ajatuksia jo aika pitkään. On alkanut tulla rohkeutta siihen, että uskaltaa tuoda omia ajatuksia esille ja tehdä omia valintoja. Tosi helposti ryhtyy kuuntelemaan vain muiden mielipiteitä ja sitä mitä pitäisi tehdä.

Lentäminen pitää hyvittää

Lumilautailuun on tyypillisesti kuulunut se, ettei tuloksilla ole niinkään merkitystä. Tärkeintä on pitää hauskaa, tehdä toinen toistaan hienompia temppuja ja nauttia tekemisestä. Rukajärvi kertoo, että viime vuosina kilpailullisuus on hiipinyt yhä vahvemmin lajiin. Osa haluaa vain ja ainoastaan voittaa.

Rukajärvi siemailee kahviaan ja miettii sitä, miksi hän ylipäätään kilpailee.

Kuva: Elise Tykkyläinen / Yle

- En tiedä. Lumilautakilpailut eivät sinänsä ole olleet koskaan minun lempijuttuni. Aina siellä on vähän epämukava olo, kun jännittää ja haluaa pysyä pystyssä. Ehkä haluan mennä testaamaan itseäni ja näyttämään hyvää laskemista muille. Ja sitten toisaalta ylittää itseni kisoissa, Rukajärvi pohtii.

Tällä kaudella karsitaan ensi talvena Koreassa käytäviin olympialaisiin. Myös Rukajärven on haalittava FIS:n pisteitä ja hankittava kauden lopuksi sijoitus 30 parhaan joukkoon. Tammikuun menestyksen takia Rukajärvi istuu nyt Helsinki-Vantaan lentokentän kahvilassa. Pisteitä kertyi roppakaupalla, joten hän pystyy kilpailemisen sijaan lepäämään hetken kotona. Kisakausi jatkuu parin viikon päästä US Openilla Coloradossa, X-Gamesilla Norjassa ja big airin MM-kisoilla Espanjassa.

Rukajärven tämän vuoden tavoitteena on opetella yhä haastavampia temppuja ja tehdä asioita omien arvojensa mukaisesti. Mutta ilman tuhansia lentokilometrejä ei Rukajärvi kuuluisi maailman parhaisiin lumilautailijoihin ja kiertäisi kisoja sekä puuterilumia ympäri maailmaa.

- Minä olen perustellut lentämisen sillä, että joitain asioita on vaan pakko tehdä. Sitten pitää yrittää tehdä muita asioita, joilla pystyn hyvittämään sen. Teen kaiken mahdollisen, että pystyn tuomaan näitä asioita esille.

Kahvi on juotu loppuun, ja Rukajärvi kerää laukkunsa. Kaiuttimista kaikuu lähtökuulutus lennolle Rovaniemelle, jossa odottaa poikaystävä. Vielä on aikaa kysyä olympialaisista. Houkuttaako Enni Rukajärveä kultamitali Korean olympialaisista?

- Ehkä siinä mielessä, että se mahdollistaisi kaikkia monia muita juttuja. Voisin tuoda esille hyviä asioita, Rukajärvi hymyilee ja lähtee kohti lentokonetta.