Suora

  • Rallin MM, Ruotsi, Power Stage -kooste
  • Kuinka nurkkapatriootteja suomenruotsalaiset ovat?
  • Liverpool ja Manchester, Englanti
  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon FA Cup
  • Urheiluruutu

Johaugin tuomio ei yllättänyt Raustetta: Rangaistus ei ole vakava eikä sääntöjen mukainen

Urheiluoikeuden asiantuntijan Olli Rausteen mielestä FIS:n ja Wadan pitäisi valittaa Therese Johaugin 13 kuukauden kilpailukiellosta.

urheilu
Therese Johaug
Therese Johaug.AOP

Urheiluoikeuden asiantuntijan Olli Rausteen mukaan norjalaishiihtäjän Therese Johaugin saama rangaistus oli odotetun heppoinen. Norjan keskusurheilujärjestön tuomiovaliokunta antoi Johaugille 13 kuukauden kilpailukiellon kielletyn aineen käytöstä.

Kilpailukielto alkoi 18. lokakuuta 2016, joten se päättyy 18. marraskuuta 2017. Johaug kilpailee siis Pyongchangin olympiakisoissa. Tämä sotii pahasti Rausteen oikeudentajua vastaan.

- Kun alle kahden vuoden kilpailukieltoon meneminen edellyttäisi sitä, että kyseessä ei ole urheilijalta merkittävä huolimattomuus ja laiminlyönti. Minun oma mielipiteeni on se, että jos urheilija ei yritä edes selvittää eikä katso lääkepakkausta eikä tuoteselostetta ennen kuin ottaa sitä huuleensa, niin minusta se on merkittävä huolimattomuus ja laiminlyönti, Rauste sanoi Yle Urheilulle.

Tuomio ei kuitenkaan yllättänyt Raustetta.

- Tuomio on juuri sellainen kuin odotin. Ei se rangaistus ole vakava eikä sääntöjen mukainen. Juuri sellainen kuin odotin, että Norjan sisällä voidaan antaa.

- Pitää muistaa, että tämä oli kansallisen antidopingviranomaisen antama päätös. Tietysti mailla voi olla omia motiivejaan suojella oman maansa urheilijoita. Tätä taustaa vasten tätä on ymmärrettävä.

Pitäisikö mielestäsi FIS:n ja Wadan (Maailman antidopingtoimisto) valittaa tuomion pituudesta (urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen CASiin)?

- Minun mielestäni ilman muuta.

- Perustelu on se, että vaikka olisi totta, mitä hän (Johaug) on kertonut, niin minun mielestäni se on merkittävää huolimattomuutta. Sääntöjen mukaan silloin ei voida mennä alle kahden vuoden rangaistuksella.

Paineita löytyy varmasti myös Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n ja Wadan sisällä, kuinka tuomioon pitäisi suhtautua.

- Käsitykseni on, että lakimiespiireissä näissä organisaatioissa mielipide on se, että tuomio on liian lievä, mutta kuten kaikki tiedämme, niin Norja on aika vaikutusvaltainen maa kansainvälisessä urheilussa ja voi olla, että ylemmältä taholta tulee toisenlainen ohjeistus. Näemme mielenkiintoisia aikoja, Rauste päätteli.

Suosittelemme

Tuoreimmat