Valioliigaennakko: Sunderland pinnistelee kohti pintaa

Viikonlopun Valioliigakierroksen pääotteluna voidaan pitää Liverpoolin ja Tottenhamin kohtaamista Anfieldillä. Panokset ovat kovia myös putoamistaistelussa: Sunderland isännöi ailahtelevasti esiintynyttä Southamptonia ja tasapisteissä olevat Swansea ja mestari-Leicester yrittävät pysyä molemmat putoamisviivan valoisammalla puolella.

Kuva: AOP

Vaikka onkin sarjajumbo, osoittavat Sunderlandin pari viimeistä ottelua sen, ettei valkoista lippua vielä heiluteta Stadium of Lightilla. Crystal Palacen murskajaiset vieraissa ja tasapeli kotona Tottenhamia vastaan eivät mitään onnenkantamoisia olleet. Joukkue taistelee tosissaan paikastaan auringossa. Tässä valossa vierailija Southamptonille voi ennakoida vaikeaa matkaa koilliseen.

Southampton on tippunut pikkuhiljaa alaspäin sarjataulukossa, mutta Liigacupissa joukkue raivasi tiensä finaaliin. Manageri Claude Puel myönsi rehellisesti, että Liigacupin voitto tulee olemaan tällä kaudella ”Pyhimysten” ainoa sauma pelata europelejä ensi kaudella.

Southamptonin edellinen vierasvoitto on joulukuun puolestavälistä, ja joukkue on hävinnyt kaksi viimeistä liigaotteluaan. Suuremmalti pelattavaa Valioliigassa ei siis ole, seura säilyy varmuudella. Tässä onkin ottelun avainasia. Sunderlandilla on kaikki pelissä, Southamptonilla korkeintaan kunnia. Ykköstä pukkaa.

Tiesitkö tätä:

- Southampton on Burnleyn ja Bournemouthin ohella ainoa Valioliigajoukkue, joka ei ole saanut vielä pistettäkään vierasotteluista kuluvan vuoden puolella.

- Joukkueitten 37 edellisessä kohtaamisessa on jokaisessa tehty vähintään yksi maali. Edellinen maaliton tasapeli on maaliskuulta 1978.

- Kumpikin on kuluvalla kaudella tehnyt maaleja tasan yhden maalin keskiarvolla – 24 maalia 24 pelatussa ottelussa.

Nyt tai ei koskaan, Liverpool

Kevään käsikirjoitus Valioliigan kärkipäässä alkaa olla selvillä. TOP-6-joukkueet Chelseaa lukuun ottamatta pudottavat pinnoja vastustajille, jotka niiden pitäisi pestä mennen tullen. Tästä hyvänä esimerkkinä Liverpoolin romahtaminen Hullille edellisellä kierroksella. Eipä kyllä kulje Poolin peli muutenkaan. Se ei ole voittanut tämän vuoden puolella yhtään Valioliigaottelua, ja epäilyt Jürgen Kloppin peräti kuuden vuoden sopimuksen järkevyydestä ovat kasvaneet.

Vastustaja Tottenham pelaa hyvin, mutta pinnoja ei vain kerry Chelsean tahtiin. Saattaa siis hyvin käydä jälleen niin, että Liverpool ja Tottenham nyhjäävät lauantai-iltana tasapelin, ja Chelsea kasvattaa johtoaan edelleen sunnuntaina Burnleyn kustannuksella.

Vaikka pelaisivatkin jälleen Chelsean pussiin, on Poolin ja Spursin välisestä ottelusta lupa odottaa paljon. Molemmat joukkueet painavat tarvittaessa tukka putkella päästä päähän koko yhdeksänkymmentä minuuttia. Viime aikojen perusteella Tottenhamilla on kuitenkin ollut hitusen enemmän kontrollia ja järkeä pelissään. Vesi kielellä jo nyt.

Tiesitkö tätä:

- Joukkueitten Valioliigakohtaamisissa on nähty vuosien varrella peräti yhdeksän omaa maalia, mikä on lajissaan Valioliigan ennätys.

- Liverpool ei ole kahdeksassa edellisessä ottelussa Tottenhamia vastaan Valioliigassa kärsinyt yhtään tappiota.

- Liverpoolilla on katkolla myös kyseenalainen ennätys; joukkue on viimeksi jäänyt ilman voittoa kuudessa ensimmäisessä sarjaottelussaan kalenterivuoden alusta lukien vuonna 1954. Tuona keväänä Liverpool myös putosi.

- Tottenham on vieraillut Anfieldilla Valioliigassa 24 kertaa ja joutunut lähtemään kotimatkalle tappio niskassaan peräti 15 kertaa.

- Kohtaaminen on kaksikolle Valioliigassa tasan 50. – Liverpool on voittanut tähän mennessä 22 kertaa ja Tottenham 13 ja 14 kertaa on pelattu tasan.

Leicesterin piina syvenee

Mahdottomasta on tullut mahdollista, kun hallitseva mestari on vajonnut putoamistaisteluun. Leicester on tasapisteissä sunnuntaisen vastustajansa Swansean kanssa, eikä eroa viivan alle ole kuin piste. Putoamistaistelusta saattaa tänä vuonna tulla eeppinen, sillä kaikki muut vaaravyöhykkeellä olevat joukkueet Leicesteriä ja Crystal Palacea lukuun ottamatta ovat tehneet aikamoisen ryhtiliikkeen alkaneen vuoden aikana.

Historialliseen paukkuun on siis Leicesterin tapauksessa kaikki mahdollisuudet. Ainoastaan kerran aikaisemmin liigan voittaja on pudonnut seuraavalla kaudella sarjasta. Tästäkin on jo 79 vuotta.

Kun Swansean ja Leicesterin viime aikaisia saldoja vertaa, ovat ainakin tilastot kotijoukkueen puolella. Leicester ei ole voittanut yhtäkään vieraspeliä tällä kaudella, Swansealla on kaksi voittoa kolmesta viimeisestä ottelustaan. Mukana maaginen vierasvoitto Liverpoolista.

Häntäpään joukkueiden virettä peilatessa vaikuttaa siltä – ainakin tällä hetkellä – että Crystal Palace ja mestari-Leicester tulevat pelaamaan ensi kaudella sarjaporrasta alempana.

Tiesitkö tätä:

- Joukkueitten neljä edellistä kohtaamista Valioliigassa ovat kaikki päättyneet Leicesterin voittoon yhteismaalierolla 11-1.

- Kaikkiaan joukkueet ovat kohdanneet Valioliigassa vain viidesti ja kun Swansea voitti ensimmäisen kohtaamisen, tasapelisarake joukkueitten kesken näyttää yhä nollaa.

- Mikäli Swansean Gylfi Sigurdsson onnistuu maalinteossa hän sivuaa Danny Grahamin seuraennätystä osumasta neljässä perättäisessä Valioliigaottelussa.

- Swansea on tähän mennessä päästänyt kuluvalla kaudella eniten maaleja Valioliigassa ja onnistunut pitämään nollan omassa päässä vain kolmesti.

Riku Auvinen